Newsflash
OPINII

Întrebări și poveri

de Dr. Vlad STROESCU - sept. 10 2021
Întrebări și poveri

Sunt vremuri interesante pentru un psihiatru în mijlocul crizei. Termenii clasici, trauma, post-trauma, nu sunt ușor de aplicat.

image-from-rawpixel-id-2110284-jpegÎn valul precedent al pandemiei, întâlneam zilnic o familie care pierduse pe cineva drag din cauza COVID. Asta în sine e o traumă. Dar, dacă moartea e un sfârșit, conţinând în sine ocazia vindecării, pandemia pare să existe în începuturi ciclice, fără un deznodământ clar la orizont.

Oricând moartea se poate reîntoarce în mijlocul unor oameni deja îndoliaţi. Să îţi tragi sufletul, să jelești și să începi să îţi reconstruiești viaţa în jurul absenţei din ea sunt astăzi luxuri, nu drepturi omenești.

Chiar dacă nu ai pierdut pe nimeni, pandemia tot atârnă greu asupra fiecărei vieţi. A devenit o povară constantă. La început, nu se vorbea decât despre ea, COVID-19 și SARS-CoV-2 erau subiectul oricărei conversaţii, sub imperiul urgenţei și al fricii. Astăzi virusul e la fel de prezent, dar în moduri mai subtile și mai intricate.

Pandemia ni s-a întreţesut între firele existenţei noastre, e un corp străin de care nu putem scăpa prin revoltă, negare, furie, nici măcar prin resemnare. Chiar și când vorbim despre vacanţă, pizza, festivalul
George Enescu, pandemia e acolo, ascunsă printre cuvinte.

A schimbat înţelesul lor, ne-a schimbat limba și emoţia din ea. E acum o piatră sisifică atașată fiecărui lucru făcut sau rostit. În timp ce ne pregătim, profesional, pentru valul patru, pentru revenirea aglomeraţiei din ATI, reînăsprirea măsurilor de siguranţă, vigilenţa diagnostică, ne gândim ce schimbare se va opera în noi.

Vom împinge oboseala dincolo de limitele pe care le știam? Sau vom fi mai puternici, mai înţelepţi din lecţiile deja adunate până acum? Cum se vor descurca familiile noastre când ascuţirea valului coincide cu începerea școlii? Vom fi consumaţi sau rezilienţi?

Și, cu toate grijile astea pe care le cărăm peste tot după noi, ca pe o inimă hipertrofică, și pe care le vom mai căra în următorii ani, vom mai avea timp și putere pentru noi înșine, pentru misiunea noastră de oameni, aceea de a iubi și de a înţelege lucrurile și pe ceilalţi? Viaţa nu poate fi suspendată în așteptarea deznodămintelor.

Sunt întrebări cu care mă întâlnesc zilnic, care se reflectă din mine cu fiecare pacient. Sunt convins că vă bântuie și pe dumneavoastră. Și dacă le scriu aici, e și ca să le exorcizăm împreună, să nu le lăsăm să devină obsesii și hrănească povara din care vin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe