Newsflash
OPINII

Istoria medicinei și a farmaciei românești

Istoria medicinei  și a farmaciei românești
    În perioada 17–19 mai, la Roman, a avut loc o dublă reuniune, dedicată Centenarului Marii Uniri: a 47-a Reuniune Națională de Istoria Medicinei și a 27-a Reuniune Națională de Istorie a Farmaciei. Agenda manifestării a fost structurată pe patru secțiuni: medici și farmaciști participanți la Primul Război Mondial, istoria instituțională, profesională și orală a medicinei și farmaciei, medicina și farmacia la Roman, istoria culturală a spitalelor din România. Totodată, a fost organizată și o sesiune de postere.
    Întâlnirea a debutat cu o serie de lucrări prezentate de: prof. dr. Nicolae Marcu, președintele Societății de Istorie a Medicinei, despre istoria medicală a orașului Roman; conf. dr. Adriana-Elena Tăerel, despre istoria farmaciei în România; dr. Dan Gabriel Arvătescu – 220 de ani de medicină la Roman.
    Temele dezbătute în prima sesiune au făcut referire la viața medicilor și farmaciștilor din Primul Război Mondial, prof. dr. Dana Baran (Iași) prezentând o lucrare despre idealul unirii în viața „Societății de Medici și Naturaliști din Iași”, iar prof. dr. Octavian Buda (București) a vorbit despre destinul tragic al unui laureat Nobel pe frontul de Est, 1917. În continuare, prof. dr. Vasile Sârbu, prof. dr. Octavian Unc și alții i-au evocat pe Constantin Angelescu și pe Ioan Cantacuzino, două figuri emblematice ale războiului de reîntregire a neamului și relațiile lor cu structurile politico-administrative ale vremii. De asemenea, în cadrul acestei sesiuni au mai susținut lucrări Rodica Duțescu, Sabina Stănescu și profesorul Benone Duțescu, grupate sub numele: „Ce ne spun chirurgii despre activitatea lor din anii 1916–1918”.
    Prima sesiune s-a încheiat cu lucrarea semnatarilor acestor rânduri, despre frații Mihai și Alexandru Ciucă, doi savanți români care au contribuit la combaterea holerei din armata română în Primul Război Mondial.
    A urmat o sesiune în care au fost susținute prelegeri din istoria instituțională, profesională și morală a medicinei și farmaciei. Au participat medici scriitori de la Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) – vicepreședinții prof. dr. Mihai Ghiur și conf. dr. Corneliu Zeană –, cu lucrarea „Doctorul Dumitru St. Zeană, combatant în Primul Război Mondial”, precum și doctorul Virgil Răzeșu (Piatra Neamț), cu lucrarea „Prof. Ion Chiricuță – Centenar”. A treia sesiune a inclus lucrări despre istoria culturală a spitalelor din România.
    Reuniunea de la Roman s-a încheiat cu o serie de lucrări axate pe probleme de etică și deontologie medicală – „Ieri și astăzi” –, în care un colectiv de medici de la Iași a prezentat viața și opera savantei Marie Curie, iar doctorul Virgil Răzeșu a prezentat lucrarea intitulată „Tabletă de medic
scriitor”.
    Pe parcursul celor trei zile, au mai fost câteva prezentări de carte. Un colectiv de medici de la Chișinău – Tudor Grejdean, Alexandru Lavric, Dumitru Tintiuc – a prezentat o lucrare privind realizările științifice și perspectivele în domeniul sănătății publice la Catedra de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. În ceea ce privește prezentările de carte, una dintre acestea a fost lucrarea doctorului Dan-Gabriel Arvătescu, cu titlul „Poveștile medicinei romașcane”, apărută la Editura Papirus Media. Nu în ultimul rând, participanții la această manifestare au putut vizita o expoziție de documente din istoria medicinei și farmaciei – „Istoria chirurgiei în ținutul Romanului” –, organizată de muzeografii Iulia Butnariu și Relu Butnariu.
    La finalul lucrărilor a fost organizat un itinerar spiritual la mănăstirile din Munții Neamțului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe