Newsflash
OPINII

Iţele încurcate ale sănătăţii

de Dr. Ioana MORARU - iul. 17 2015
Iţele încurcate ale sănătăţii
Medici fiind, uităm uneori cum este să te afli de partea cealaltă a uşii, nu în calitate de pacient, ci de aparţinător. Atunci devenim anxioşi, dornici să aflăm cât mai multe detalii despre persoana dragă aflată pe patul de spital. Dar ce se întâmplă când medicii sunt copleşiţi de muncă şi nu au timp să ne ofere detaliile dorite? Sau e weekend şi există doar un medic, un rezident şi o asistentă medicală care acoperă 300 de paturi, camera de gardă şi terapia intensivă? Te cam apucă disperarea! Când cel care veghează bolnavul în momentele de criză este un membru al familiei, fără pregătire medicală, doar cu dragoste, grijă şi frică. Să primeşti un telefon să auzi că nu a trecut nicio asistentă prin salon de şase ore, iar medicii sunt blocaţi la camera de gardă, mai că îţi vine să pui mâna pe telefon să suni la minister să urli puţin, poate te mai răcoreşti.
Deja despre exodul medicilor şi al asistentelor medicale s-a vorbit şi se va mai vorbi de acum încolo. Însă o altă problemă mă nelinişteşte. Stând şi aşteptând la camera de gardă să apuc să fur câteva cuvinte medicului şi discutând cu colegii mei care lucrează în spitale de urgenţă, un lucru recurent apare: majoritatea prezentărilor de la camera de gardă NU sunt urgenţe! Dar ce îl face pe om să cheme ambulanţa sau să vină la Urgenţă seara târziu, cu acuze de genul „copilul meu are febră 38 de trei zile“, sau „mă doare capul de o săptămână“? La întrebarea „de ce nu aţi mers la medicul de familie?“, de regulă ţi se răspunde „mă programează peste trei zile“. Iar întrebarea „de ce nu mergeţi la un cabinet de specialitate?“ deja nu mai are rost, fiindcă aproape tot sistemul ambulatoriu de stat s-a mutat în privat, iar ce a rămas e deja supraaglomerat.
Prin urmare, măsura cu programarea pentru medicul de familie a dus la supraîncărcarea spitalelor care asigură urgenţa. Şi puţini sunt cei care îşi permit să plătească din buzunar un consult la privat sau analize, astfel că biletul de trimitere rămâne salvarea omului din clasa de mijloc şi a celor care trăiesc în sărăcie, şi sunt mulţi. Dar ca să ajungi la el trebuie să te programezi, să te duci să îl iei, apoi să te programezi la specialist. Nu e oare mai simplu să te duci direct la urgenţă? Acolo nu poţi fi amânat sau refuzat. În cazul copiilor de exemplu, părintele stă la muncă 12 ore pe zi, copilul creşte cu bunica sau cu bona, iar seara când ajunge acasă obosit şi copilul e bolnav, se simte rău, ce altă soluţie mai are decât să îl facă pachet şi să plece cu el la un medic? La adulţi, situaţia e similară. Coadă e şi la cabinete şi la urgenţe, dar la urgenţă apuci totuşi să intri cândva.
Ce altceva am mai observat? Lumea nu mai are răbdare, e anxioasă şi agresivă. Timpul costă bani, dar doar pentru pacient. Problema este că acei pacienţi care au nevoie de atenţia unui medic pentru că sunt internaţi cu probleme acute, nu mai pot beneficia de aceasta şi sunt la risc de a dezvolta complicaţii sau chiar deceda. Nu putem acuza pe deoparte omul care face asta, pentru că poate e normal să alegi calea cea mai „simplă“ şi mai sigură. Nu putem acuza nici medicii de neglijenţă. Însă ne putem întreba: câţi au fost interesaţi să raporteze aceste probleme? Câţi au fost interesaţi să le ia în seamă? Sistemul de a lua nişte măsuri fără a urmări pe termen lung consecinţele acestora pare să fie regula în Ministerul Sănătăţii. Arunc acum o întrebare în eter: care e până la urmă soluţia? Iţele sunt atât de încurcate, încât îl compătimesc pe cel care îşi va asuma vreodată responsabilitatea de a le descurca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe