Newsflash
OPINII

Jocul de-a puterea

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 20 2015
Jocul de-a puterea
     Ne-am obișnuit deja ca vajnicii noștri politicieni să nu își aducă aminte de cei care i-au votat, și-au pus în ei încrederea și, uneori, ultimele speranțe de mai bine, decât în pragul campaniilor electorale. Tocmai această ruptură completă dintre clasa noastră politică – cel mai frecvent o adunătură de oameni fără performanțe profesionale, nu rareori de-a dreptul fără profesie, dar puși pe căpătuială – și electorat stă și la baza valului de revoltă care a cuprins marile orașe după tragedia din clubul Colectiv și care pare să se fi stins de la sine în doar câteva zile. Nepăsarea lor întâlnește neimplicarea noastră, iar rezultatele se văd. Dacă e să ne referim numai la sănătatea publică, românii trăiesc cel mai puțin și cel mai prost dintre europeni și pierd cei mai mulți copii cu vârsta sub un an din toată lumea cât de cât civilizată.
     Medicina românească nu are o poziție mai privilegiată între sistemele europene de sănătate, iar vina este și (sau mai ales) a noastră. Ne plângem că medicii tineri pleacă din țară, dar nu facem nimic pentru a-i determina să rămână. Salariile rezidenților de ani mici sunt de toată jena, dar cine ce face pentru a schimba lucrurile? De fapt, o anchetă realizată de Viața medicală acum doi ani dezvăluia diferențe de până la 60 de ori (!) între medicii de la baza și cei din vârful piramidei veniturilor. Bani legali, declarați și fiscalizați. Or, când „sărăntocii“ de la firul ierbii sunt reprezentați de corifeii bine plătiți în aproape orice negociere privind salariile, rezultatele sunt ușor de anticipat.
     Este greu de înțeles discreția cu care, o dată la patru ani, se desfășoară alegerea reprezentanților profesiei noastre în organismul care – prin lege – trebuie să reprezinte corpul medical din România și să avizeze orice reglementare în domeniu. Colegiul Medicilor din România ar trebui să facă mult mai mult decât „blaturi“ cu guvernanții, cum s-a întâmplat în anii din urmă. Marele miting al demnității profesiei a trecut ca și cum n-ar fi fost după ce Ministerul Sănătății a dat din mână niște spitale universitare. Să fie primite! A, cum, era vorba și de măriri salariale? Cine mai ține minte? Până și unele sindicate ale medicilor ajunseseră, într-o vreme, să fie parte a acelorași jocuri politice.
     Cum să explici unor profesori sau unor reprezentanți ai corpului medical din străinătate că șeful medicilor din țara ta este condamnat definitiv pentru conflict de interese de Înalta Curte de Casație și Justiție dar refuză să demisioneze, iar colegii și apropiații săi refuză să-l demită? Cum să mai vorbești despre demnitatea profesiei?
     La fel ca în politică însă, și în medicină orice ciclu electoral are un sfârșit. A venit, iată, sorocul actualei conduceri de la Colegiu. Câteva săptămâni ne mai despart de primul tur de scrutin pentru colegiile județene, dar nimic nu pare să tulbure „bunul“ mers al lucrurilor. Alianța Medicilor, care părea să coaguleze nemulțumirile celor a căror demnitate a fost terfelită de politicieni, dă impresia că s-a pierdut în ezitări: să fie sindicat? să fie ONG? să fie?... Doar cu bunele intenții ale câtorva medici nu se va schimba nimic. Pasivitatea de pe Facebook e întreruptă, din când în când, doar de false dispute, de discuții sterile și de atitudini deloc constructive.
     Nu se va schimba nimic dacă medicii nu își vor găsi propria lor Piață a Universității. Nici măcar nu trebuie să iasă în frig, să strige până răgușesc sau să mărșăluiască bezmetic prin București. E suficient să meargă cu toții la vot, luna aceasta. Ar fi cea mai eficientă Piață. Să meargă și să-i voteze pe reprezentanții care le pot asigura demnitatea profesiei. Să-i convingă pe aceștia să candideze – nu pentru titluri sau glorie, ci pentru medicina românească. Să nu mai permită nimănui să confiște forul de autoritate medicală pentru interese personale sau de grup.
     Cele mai importante centre de autoritate din medicina românească vor organiza alegeri în perioada următoare. Colegiul Medicilor din România, Academia de Științe Medicale, universitățile de medicină și farmacie. Ba chiar va fi rost și de un nou ministru. Avem nevoie de oameni care să ne apere profesia. Să o ridice din noroiul în care a fost târâtă, să o scuture de praf și să-i redea demnitatea. Numai așa vom putea merge mai departe, ne vom putea ține tinerii în țară și vom asigura sănătatea populației. Însănătoșirea trebuie să înceapă cu noi. Mergeți la vot!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe