Newsflash
OPINII

Jocul de imagine

Jocul de imagine
     Nu credeam să ajung vreodată să atrag atenția public, cu vehemență chiar, asupra unui fenomen care a ajuns să lovească medicina românească mai puternic decât slăbiciunile și erorile din sistemul de sănătate – atacul de imagine susținut pentru orientarea pacienților către anumite spitale din Viena sau Istanbul.
     Iată o situație cât se poate de concretă. Luna iulie a acestui an, la un spital privat din București. Un spital renumit, dotat la cel mai înalt nivel și loc de muncă pentru medici excelenți, cu multă experiență și expertiză. Sunt sunat de o persoană al cărei statut social îi permite să apeleze la servicii medicale private. Persoana apelează la mine pentru cineva din familia sa, care spune că prezintă tremurături intense, de „neoprit“ la membrul inferior de partea dreaptă.
     Am dedus că este vorba de crize convulsive și am chemat de urgență la spital pacientul, o doamnă în vârstă de 57 de ani, unde am constatat că prezenta crize jacksoniene în hemicorpul drept, predominant crurale, extrem de frecvente, cu modificarea stării generale și alterarea stării de conștiență. Am aflat că suferise, în trecut, două intervenții chirurgicale pentru două meningioame intracraniene (paramediană-parasagitală, stânga și dreapta). Crizele apăruseră în urma expunerii la soare.
     Echipa medicală a efectuat toate procedurile obligatorii într-o asemenea situație: fișa de urgență, bateria de analize corespunzătoare, CT cerebral N+K, investigațiile minim necesare (radioscopie pulmonară, ecografie abdominală, EKG, consult cardiologic, consult medicină internă etc.).
     Pacienta a fost internată direct în secția de neurochirurgie, însă crizele nu au putut fi cupate, astfel încât a fost transferată la secția ATI. Aici, întreg personalul s-a mobilizat pentru tratarea crizelor și ameliorarea stării pacientului, aflat la un pas de intubație.
     În mijlocul acestei desfășurări de forțe, de multiple eforturi medicale, în condiții perfecte de igienă și profesionalism, soțul pacientei a cerut să intre în secția ATI și să‑și anunțe calm soția: „Totul s-a aranjat la Viena. Putem merge acolo de urgență! “
     Echipa din ATI a tăcut, uimită de neîncrederea personajului potent financiar. Eforturile și profesionalismul echipei medicale, deși erau de necontestat, erau puse la îndoială. Nu a fost contestat diagnosticul, nici investigațiile, nu a fost nimeni învinovățit. Cu toate acestea, familia a făcut tot ce era posibil ca, în 48 de ore, pacienta să părăsească spitalul din București și să se îndrepte spre acest El Dorado al medicinii, Viena (chiar cu riscul unor noi crize epi).
     Surprins, am îndrăznit să cer o explicație. Răspunsul a fost direct și sec: „Citiți ziarele ca să aflați ce se întâmplă în spitalele din România!“.
     Trec peste răspunsul jignitor, înțeleg că omul nostru își face agenda în funcție de ceea ce scriu ziarele. Înțeleg că a citit despre spitalele celebre ale Europei sau Turciei și își dorește să ajungă acolo. Accept că atunci când vede lideri ai României că se tratează numai în străinătate, percepe mesajul ca și când noi nu am fi în stare de nimic.
     Dar sunt mâhnit de faptul că eforturile făcute de această pătură medicală din ce în ce mai subțire, eforturile făcute de Ministerul Sănătății în dotarea și ridicarea spitalelor, performanțele realizate de echipajele SMURD, multiplele succese care există în această țară au ajuns să fie disprețuite și umilite.
     Suntem victimele unei concepții defetiste în care înotăm din ce în ce mai adânc. Sunt scoase la iveală doar aspectele negative. Defăimarea este pe buzele tuturor. Mă întreb și vă întreb, stimați cititori, nu cumva suntem victimele unui mare joc de imagine, bine susținut din interior, astfel încât, după medici, să trimitem pacienții în clinicile vestice? Scopul e limpede pentru că principiul e același: banii urmează pacientul.
     Personal, nu cred în coincidențe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe