Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Kinetoterapia prin joacă

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ joi, 30 iulie 2015
     Kinetoterapia reprezintă terapia prin mișcare, iar mișcarea se poate face sub diferite forme, printre care și joaca. Copilul nu trebuie să meargă cu forța la centrul de kinetoterapie, ci cu zâmbetul pe buze. Acest lucru devine posibil cu ajutorul terapiei prin joacă – o concluzie la care am ajuns după o experiență de trei ani în acest domeniu și după diferite studii realizate în departamentele de pediatrie.
     În ultimii ani, în pediatrie, se aplică programe de kinetoterapie ca pentru adulți. Copilul are alt tip de comportament, alte reacții și alte percepții decât adultul, astfel că, după trei–patru vizite la un centru de recuperare, copilul ori se va plictisi, ori va plânge, dacă nu se aplică terapia prin joacă.
     Terapia prin joacă implică totalitatea abilităților kinetoterapeutului pentru a efectua un program terapeutic de succes, care să includă diverse obiecte și mijloace pentru diferite afecțiuni. Acest tip de terapie poate cuprinde obiecte dintre cele mai simple, dar și din cele specifice recuperării medicale: minge, cerc, elastic, biciclete, benzi de alergat etc. Kinetoterapeutul trebuie să aibă abilitatea de a se lăsa „modelat“ de copil, într-o primă fază (ca micul pacient să aibă încredere în kinetoterapeut), după care, în partea a doua, intervine abilitatea kinetoterapeutului de a-l „modela“ pe copil, să efectueze un program de exerciții cu diferite obiecte. Implicat în exerciții-jocuri, copilul va lucra cu zâmbetul pe buze și programul terapeutic se va putea desfășura conform planului de lucru.
     Acest tip de terapie se adresează tuturor afecțiunilor musculo-scheletice, neurologice și altor afecțiuni întâlnite în pediatrie. Vârsta minimă de la care se poate aplica terapia prin joacă este de 12 luni, iar programul diferă în funcție de diagnostic și de vârstă.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.