Newsflash
OPINII

La calendele greceşti

de Dr. Vasile IVAN - ian. 9 2013
La calendele greceşti
   Personal, sunt uluit de abundenţa hotărârilor de guvern, ordinelor de ministru, dispoziţiilor din dome­niul sanitar. Unele sunt pragmatice, înfiin­ţează, desfiinţează instituţii publice sanitare, modifică destine umane. Altele sunt de circum­stanţă, în preajma unor evenimente aniversare ori politice. A se vedea: Ziua Naţională, alegeri parlamentare, sărbătorile religioase etc.
   Pentru cei care formulează şi emit legi, norma lui von Jhering ar trebui să fie principiu că­lă­­uzitor. Acesta spune: „dătătorul de legi trebuie să cugete ca un filosof, să vorbească însă ca un ţăran“. Norma trebuie deci să fie explicită, în cuvin­te puţine, cu minimum de interpretări avocăţeşti.
   La 23 octombrie 2012, ministrul sănătăţii a semnat Ordinul nr. 1.067, care revizuieşte şi completează Ordinul m.s. nr. 870/2004. În esenţă, se referă la programul de muncă al me­di­cilor în spitalele publice, organizarea gărzilor, contra­vi­zitelor, consulturilor interdis­c­plinare etc. Ordinul a fost comentat în două numere ale săptămânalului „Viaţa medicală“, de distinşi consilieri juridici.
   Înţelesul cuvântului „ordin“ presupune exe­cutare obligatorie, imperativă. Prezentul Ordin, în unele părţi este favorabil corpului medical: program de muncă de şapte ore, prezentarea explicită a contravizitei, a gărzii. Prezentul Ordin este însă în continuare ostil medicilor rezidenţi şi anumitor specialităţi din unităţi medicale (altele decât cele clinice judeţene de urgenţă sau decât cele judeţene şi municipale de urgenţă).
   Funcţionarii din Ministerul Sănătăţii au conceput o procedură pentru consultul interdis­ci­plinar care trezeşte zâmbetul de „ironie a sorţii“: ceri aprobarea şefului de clinică (secţie), obţii aprobarea, soliciţi aprobarea celuilalt şef de clinică, obţii aprobarea acestuia din urmă şi ţi se va delega un coleg. În prezent, printr-o solicitare telefonică, colegul de altă specialitate te sprijină cu prezenţa în diagnostic şi terapie. Funcţionarii din MS au uitat că, cel puţin 120 de zile din an, prezenţa şefului de secţie nu este obligatorie (sâmbăta, duminica, sărbătorile legale).
   Experienţa de zeci de ani în sistem îmi spune că o lege devine operantă după 12–14 luni de la promulgare. Văzând viteza de reacţie a conducerilor de spitale faţă de Ordinul 1.067/2012, am convingerea că se aşteaptă recomandări de aplicare, punere de acord cu Codul Muncii, noi completări, un nou ordin…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe