Newsflash
OPINII

La limita dintre tratamentul curativ și cel estetic

de Dr. Valerian CIUBOTARU - oct. 2 2015
La limita dintre tratamentul curativ și cel estetic
     La 27 septembrie, este marcată la nivel internațional ziua luptei împotriva maladiilor venoase; cu alte cuvinte, este ziua flebologiei. Percepută ca o specialitate aflată la limita dintre tratamentul curativ și cel estetic, flebologia contemporană trebuie să trateze până la două treimi (!) din populație, pe anumite segmente de vârsta. Așa se și explică de ce, de la un an la altul, din ce în ce mai mulți medici de diferite specialități sunt atrași de tratamentele flebologice.
     În prezent, nu se mai acceptă un tratament flebologic dacă nu are, în același timp, și rezultate estetice foarte bune. Concurența diferitelor metode de tratament pentru patologia venoasă este acerbă. De la metode care utilizează cele mai recente descoperiri din domeniul laserelor și până la reinventarea metodelor chirurgicale pe baze moderne, toate intră în concurență, în beneficiul pacientului. Alegerea celei mai potrivite, mai sigure și mai estetice metode de tratament flebologic trebuie să se facă, de comun acord, de medic și de pacientul corect informat.
     Cu modestie, dar cu tenacitate și perseverență, medicii români care s-au dedicat flebologiei mențin, printr-o participare activă la manifestările internaționale de profil, prestigiul flebologiei din țara noastră. Invitația adresată semnatarului acestor rânduri de a susține o conferință pe tema procedeelor chirurgicale moderne în flebologie la al 40-lea congres al societății canadiene de flebologie este o mărturie a prestigiului flebologiei din România.
     Cu siguranță, nivelul înalt al tehnicilor flebologice din prezent nu ar fi fost posibil fără studiul de bază al anatomiei venoase, al fiziologiei și al fiziopatologiei proceselor de circulație venoasă. Și, pentru că nimic nu se clădește fără o bază solidă, trebuie să amintim numele unor înaintași care au făcut posibil, prin preocupările lor cumva exotice pentru peisajul medical al anilor trecuți, momentul actual al flebologiei românești: dr. Ion Florian – autorul primei monografii românești în domeniul bolilor venoase („Les varices“); acad. Pius Brânzeu și prof. dr. Aurel Kaufman – fondatorii Societății Române de Flebologie; dr. Horațiu Angelescu – inițiatorul chirurgiei estetice fără stripping a varicelor. Nu putem să nu amintim și un moment de actualitate deosebit de important în flebologia românească: editarea unei cuprinzătoare și moderne lucrări, cu anvergură enciclopedică, în domeniul bolilor venoase – „Flebopatologie“ (Editura Academiei Române), la inițiativa și sub îngrijirea editorială a profesorului Firmilian Calotă, personalitate medicală plurivalentă, cu lucrări de cercetare în flebologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe