Newsflash
OPINII

La un an de pandemie

La un an de pandemie

În aceste zile marcăm un an de pandemie de COVID-19. Un an în care întreaga lume și-a arătat vulnerabilităţile și capacitatea limitată de răspuns la provocări de nivel global.

pandemie

Tot sistemul sanitar a fost bulversat și s-a confruntat cu solicitări extreme. Guvernanţii și autorităţile au fost obligate să găsească soluţii pentru situaţii cu care nu s-au mai confruntat. Sistemul medical a făcut eforturi incredibile, dar a reușit să-și expună slăbiciunile și vulnerabilităţile.

        Populaţia a fost principalul perdant în acest context, cu peste 850.000 de îmbolnăviri și aproape 22.000 de decese. Am învăţat un mod nou de a lucra, am trăit distanţarea fizică, am simţit alienarea indusă de carantină, am pierdut socializarea la locul de muncă și în familie, ne-am testat, am învăţat să trăim cu teama de a fi contaminaţi, am sperat la o salvare și a venit vaccinul pe care apoi l-am suspectat de toate relele.

Cu un pas înaintea autorităţilor

        Ce a însemnat acest an pentru medicii stomatologi și pentru asistenţa medicală de stomatologie? Ce a făcut Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) în tot acest timp? Din nefericire, autorităţile nu au luat faţă de medicina dentară, și nu numai, cele mai pertinente, corecte și eficiente măsuri, mai ales în prima parte a pandemiei. Suspendarea serviciilor medicale stomatologice a fost începutul brutal al unei perioade de constrângeri care continuă și azi. CMSR a organizat Grupuri de lucru pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.

Prin aceste comisii au putut fi iniţiate și derulate activităţi de susţinere a cabinetelor dentare care au fost autorizate să ofere servicii stomatologice de urgenţă. Măsurile adoptate la nivelul CMSR referitoare la prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19 în cabinetele dentare au fost adesea cu un pas înaintea actelor normative emise de autorităţile legiuitoare.

        Prin Decizia Biroului executiv naţional a fost aprobat Ghidul măsurilor de protecţie socială care pot fi aplicate formelor de exercitare a profesiei de medic stomatolog și salariaţilor acestora. Pe perioada suspendării temporare a activităţii cabinetelor de medicină dentară, a fost sistată obligaţia de plată a cotizaţiilor de membru CMSR și, pe cale de consecinţă, procedura reglementată în Legea nr. 95/2006 art. 546 alin. (1) a fost suspendată pentru două luni.

        De asemenea, a fost dispusă menţinerea valabilităţii documentelor eliberate de CMSR și de colegiile teritoriale care expirau în perioada stării de urgenţă. Obligaţiile privind realizarea baremului de puncte de educaţie medicală continuă au fost adaptate la noua situaţie. A fost modificat regulamentul privind educaţia medicală continuă pentru a pune în legalitate formele de perfecţionare profesională și educaţie medicală desfășurate online și au fost modificate proceduri interne de desfășurare a activităţilor administrative și a ședinţelor de lucru în sistem online.

Greșelile făcute trebuie corectate

        Perioada scursă de la debutul pandemiei a fost și una a dezamăgirilor privind dialogul de consultări și negocieri cu autorităţile, în special cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Greșelile făcute va trebui să fie corectate până la urmă, dar cu preţul creșterii în continuare a indicatorilor privind bolile stomatologice ale populaţiei și consolidării ultimului loc ocupat de România în clasamentul Uniunii Europene din acest punct de vedere.

        Multe lucruri vor rămâne încă valabile după încheierea pandemiei. Printre acestea se numără: probabilitatea de a avea pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 în cabinetele dentare devine certitudine, menţinerea pe termen lung/nelimitat a tuturor măsurilor de siguranţă epidemiologică va crește cheltuielile pentru consumabile și echipamente specifice, timpul de lucru alocat unui pacient s-a prelungit considerabil, rolul medicului stomatolog de formator în educaţia medicală a pacienţilor capătă noi valenţe, se va menţine temporizarea unor tratamente și regândirea ordinii de prioritate a acestora, empatizarea cu pacienţii necesită abordări noi de comunicare, stomatologia rămâne în prima linie de risc infecţios și trebuie considerată ca atare. Va fi necesară asumarea unor atitudini noi, susţinute de acte normative privind vaccinarea personalului medical din cabinetele dentare.

      Indexarea tarifelor din pachetele de servicii de medicină dentară în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu mai poate fi amânată. Normele de deontologie medicală trebuie actualizate având în vedere schimbarea condiţiilor în piaţa de servicii medicale. Autorizarea și funcţionarea cabinetelor dentare va trebui să menţină caracterul liberal al profesiei de medic stomatolog. La nivelul CMSR constatăm că pandemia de COVID-19 a produs schimbări semnificative în domeniul medicinei dentare și se va impune ca aceste modificări să fie reglementate prin norme actualizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe