Newsflash
OPINII

Leacuri de toate zilele în recuperarea medicală

de Dr. Ioana Iftime - iun. 3 2022
Leacuri de toate zilele în recuperarea medicală

Datoria medicului este să ofere pacientului variante, recomandări, să se adapteze la nevoile lui și să-și menţină mintea deschisă.

dureri articulareNu îndrăznesc să pun Recuperarea medicală în fruntea specialităţilor care au contact cu cele mai multe leacuri „băbești” sau „Google-ești”. Cu siguranţă aflăm cu toţii mai multe decât am putea povesti; medicii de familie au cu ce se mândri, la fel și dermatologii, și nici nu vreau să mă gândesc la psihiatri.

Dar suntem și noi în top, pentru că pacienţii noștri suferă de dureri articulare, periarticulare, spinale, neurogene, care îi împing, mai ales în toiul nopţii sau în preajma sărbătorilor, să apeleze la înţelepciunea colectivă. Așa am ajuns să aflu și eu de împachetările cu frunze de varză, lămâie, ceapă, usturoi, oţet, hrean, cartofi, muștar, tărâţe, ardei iute, uleiuri mai mult sau mai puţin esenţiale.

Și, nu, cu reţeta asta nu se gătește nimic pe genunchi, dar se asigură uneori pacientului și o oprire la dermatolog, cu arsuri chimice – aviz amatorilor de oţet nediluat, hrean sau muștar, că arde pielea după câteva zile și nopţi.

După ce am terminat cu alimentele, mai trecem în revistă brusturele, arnica, tătăneasa, petalele de crin, pentru a ajunge la categoria grea, și anume cremele „de cai”, vândute din abundenţă și la borcan mare de farmaciile veterinare.

Medicina modernă a evoluat

Ca să fiu sinceră, unul dintre motivele pentru care am ales specialitatea asta a fost tocmai acela că păstrează un contact destul de bine susţinut știinţific cu terapii pe care ţările occidentale le consideră alternative, cum sunt resursele balneare și unele terapii fizice tradiţionale. Așa că nu sunt omul care să desfiinţeze leacurile ce se folosesc și se transmit de mii de ani, doar pentru că sunt vechi.

Da, e adevărat că medicina modernă a evoluat, acumulând cunoștinţe despre tot ce s-a practicat în decursul mileniilor. Am putea crede că omul a evoluat și el. Dar ceea ce se întâmplă la graniţa noastră, unde divergenţele încă se tranșează cu gloanţe, bombe artizanale și sânge, ne arată că suntem, în esenţă, aceiași. Și atunci poate ar trebui să avem smerenia să nu ne considerăm nici mai presus de leacurile ce ne-au însoţit de-a lungul istoriei.

Cu puţină răbdare, pot fi găsite dovezi ale proprietăţilor antiinflamatorii, antalgice sau vasoactive ale plantelor ce se folosesc și în preparate farmaceutice (cele mai susţinute fiind arnica și ardeiul iute). De asemenea, se poate discuta despre efecte similare are uleiurilor volatile și chiar despre un efect de răcire al alcoolului etilic sau acetic (diluate!).

Cred că datoria medicului este să ofere pacientului variante, recomandări, să se adapteze la nevoile lui și să-și menţină mintea deschisă.

Cu toate astea, când credeam că nu mai pot fi surprinsă cu ușurinţă, am încercat să mă gândesc cum ar putea funcţiona pe o durere articulară compresele cu ou bătut omletă, amestecat cu fire de păr, preferabil lungi (reţetă de familie, transmisă cu sfinţenie, din mamă în fiică). De fapt, mintea mea nu a putut depăși imaginea unui coșmar culinar.

Am hotărât că acela e punctul în care pot să mă opresc din a căuta o explicaţie știinţifică și să încadrez acest leac la categoria „inepuizabila și fascinanta minte umană”. Până la urmă, datorită ei a progresat medicina.

Citiți și: Ce folos, ce folos...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe