Newsflash
OPINII

Leadership și investiţia strategică în profesie

de Adriana CÂRNU - iun. 24 2022
Leadership și investiţia strategică în profesie

Mai mulţi președinţi ai filialelor judeţene ale OAMGMAMR au participat la o serie de prezentări susţinute de reprezentanţii unor importante instituţii din domeniul medical din Irlanda.

În a doua jumătate a lunii mai s-a derulat la Dublin vizita celei de-a doua grupe de participanți din cadrul proiectului „Program de leadership în îngrijiri medicale pentru directori de îngrijiri și asistenți șefi”, organizată sub umbrela parteneriatului cu Facultatea de Asistenți Medicali și Moașe din Irlanda (RCSI). În cadrul vizitei desfășurate în perioada 19-20.05.2022, 13 președinți ai filialelor județene ale OAMGMAMR au avut ocazia să participe la o serie de prezentări susținute de reprezentanții unor importante instituții din domeniul medical din Irlanda, printre care Centrul European de Excelență în Cercetare în Educație Profesională Continuă, Spitalul Beaumont din Dublin, Asociația Directorilor de Îngrijiri din Irlanda și Facultatea de Asistenți Medicali și de Moașe din cadrul RCSI, partenerul programului de formare și formidabilii organizatori ai vizitelor de lucru.

Prezentarea din partea organizatorilor a fost susținută de Paul Mahon, Coordonator Programe Educație, iar tema abordată a fost înființarea Centrului de Practică Avansată pentru Asistenți Medicali și Moașe.

În debutul prezentării, domnul Mahon a încercat să contureze premisele înființării Centrului, argumentând că asistenții medicali și moașele reprezintă peste jumătate din forța de muncă din domeniul sănătății de la nivel global. Având în vedere gradul de proximitate față de public, asistenții medicali și moașele reprezintă o resursă vitală pentru sănătate, oferind îngrijiri sigure, eficiente, de calitate înaltă și pline de compasiune, într-o multitudine de medii clinice și non-clinice, în întreaga lume și pe parcursul întregii vieți. La fel ca și în cazul oricăror alte resurse umane importante, este nevoie de investiții în asistenții medicali și în moașe și trebuie să li se permită să practice la întreaga dimensiune a educației și formării lor.

În septembrie 2019, Consiliul Facultății a acceptat o propunere din partea prof. Thomas Kearns, Director Executiv al Facultății de Asistenți Medicali și Moașe, de a analiza dezvoltarea Centrului. În acest sens, a fost instituit un grup de lucru dedicat, iar prof. Marie Carney, fost decan al Facultății de Asistenți Medicali și Moașe a fost numită în funcția de șef al grupului, pentru a conduce o cercetare detaliată, care să invetigheze nevoile și percepțiile profesioniștilor. Aceasta a avut loc din noiembrie 2019 până în ianuarie 2020 și a implicat 8 focus grupuri și 10 interviuri individuale, cu un total de 90 de angajați în diferite grade și unități. Rezultatele analizei au indicat că asistenții medicali și moașele din RCSI sprijină pe deplin această inițiativă și o vor promova și utiliza.

Așadar, în noiembrie 2019, membrii grupului de lucru au convenit că Centrul, coordonat de RCSI, va avea activitatea împărțită în cinci domenii: practică clinică, dezvoltarea  practicii, cercetare, educație și management. În baza rezultatelor analizei, prof. Carney a propus ca cele patru competențe de bază ale Centrului să se axeze pe implicare, retenție, recunoaștere și recompensare, precum și pe dezvoltarea continuă a asistenților medicali de la toate nivelurile. Deși fiecare competență se bazează pe o componentă individuală a viziunii generale a Centrului, toate sunt interconectate, succesul într-un domeniu determinând în mod direct și succesul celorlalte. 

Domnul Mahon a mai precizat că în baza rezultatelor sondajului, domeniile de maximă importanță și prioritate care au fost identificate ca puncte de plecare pentru activitatea Centrului sunt, după cum urmează:

  1. Sprijinirea recrutării și retenției;
  2. Analiza creării unui forum de specialitate pentru asistenți medicali/moașe ;
  3. Sprijinirea inovației și a dezvoltării prin schimbul de inițiative/politici/orientări ;

    1. Sprijinirea cercetărilor și publicațiilor clinice;
    2. Sprijinirea tranziției absolvenților în practică;
    3. Extinderea competențelor și a capacităților ;
  1. Analiza și dezvoltarea unui forum pentru studenți/ asistenți medicali/ moașe/proaspăt absolvenți.

În timp ce recrutarea și retenția au fost evaluate ca cele mai importante și cu cea mai mare prioritate, nu au fost corelate în mod semnificativ cu elemente de acțiune individuală, ceea ce ar putea indica faptul că recrutarea și retenția ar putea fi un punct final al unei interacțiuni complexe dintre alți factori. Sprijinul acordat colegilor mai tineri a fost o temă evidentă în corelațiile care au reieșit din interpretare.

În ceea ce privește sprijinul față de creșterea și dezvoltarea profesională, una dintre acțiunile cheie de până acum, a fost implementarea programului Nursing Now Challenge al RCSI. Programul se află la cea de-a doua iterație și se axează pe dezvoltarea competențelor de leadership în cadrul grupului. Participanții au beneficiat de contribuții din partea unor lideri globali de top din domeniul asistenței medicale și al moașelor, printre care Elizabeth Iro, Asistent Șef OMS, Annette Kennedy, fostul președinte ICN, și prof. Richard Riciarrdi de la Sigma Nursing.

Fotografie de grup

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe