Newsflash
OPINII

Legea privind desfășurarea rezidenţiatului ar putea fi modificată

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 29 2020
Legea privind desfășurarea rezidenţiatului ar putea fi modificată

Neplata gărzilor medicilor rezidenţi și lipsa unui sistem de evaluare a cadrelor medicale responsabile de pregătirea acestora sunt câteva dintre problemele care ar trebui soluţionate în contextul modificării modului de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat.

Un proiect de act normativ ce vizează modificarea anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Sănătăţii publice și al Ministrului Educaţiei, Cercetării și Tineretului nr 1.141/1.386/2007, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală a fost pus în transparenţă decizională la 15 mai.

Acesta aduce prevederi privind modalitatea de schimbare a centrelor de pregătire pentru medici rezidenţi, precum și criteriile ce stau la baza analizării acestei solicitări. Totodată, sunt avute în vedere modalitatea de schimbare a unităţii angajatoare pentru medicii rezidenţi pe loc, criterii de analiză a cererii de schimbare a specialităţii pentru cazurile justificate și desemnarea de comisii de soluţionare a contestaţiilor la examenul de medic specialist, medic stomatolog specialist, respectiv farmacist specialist. O altă prevedere vizează situaţia de incompatibilitate pentru membrii acestor comisii sau a membrilor comisiilor de examinare a candidaţilor.

Neplata gărzilor și evaluarea îndrumătorilor

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) trage un semnal de alarmă asupra funcţionalităţii întregului sistem de pregătire în rezidenţiat din România și vine cu propuneri privind acest proiect legislativ. Neplata gărzilor medicilor rezidenţi, lipsa unui sistem de evaluare a cadrelor medicale responsabile de pregătirea acestora, sunt câteva dintre problemele semnalate.

O practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de pregătire este reprezentată de efectuarea de gărzi neplătite, peste norma prevăzută în contractul de muncă, de către medicii rezidenţi aflaţi în primii ani de pregătire. Mulţi dintre aceștia ajung să facă peste șapte gărzi neplătite pe lună. Însă neplata gărzilor a fost semnalată în anumite cazuri pe toată perioada rezidenţiatului. Aceasta, în condiţiile în care legea prevede că „începând cu anul III de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi, la cerere, în linia II de gardă efectuată în specialitatea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul”.

„De foarte multe ori, în societatea românească schimbările legislative sunt puse pe o poziţie inferioară practicilor înrădăcinate de-a lungul anilor. În acest fel, întregi generaţii de tineri medici pășesc într-un sistem presărat cu nereguli și nedreptăţi, obișnuindu-se în timp cu acestea și perpetuându-le, de cele mai multe ori în necunoștinţă de cauză.  Nu consider că este o vină singulară aţintită către sistemul medical sau către factorii decizionali, cât este culpa comună a indiferenţei și comodităţii generaţiilor tinere. Dintr-o frică indusă sistematic, preferăm să alegem poziţia evitantă sau resemnată în numeroase rânduri și să întreţinem, involuntar, defecţiunile sistemului”, a declarat pentru Viaţa Medicală dr. Ioan-Alexandru Mirea, președintele SMMR.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe