Newsflash
OPINII

„Libertatea” de a infecta și de a ucide

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 31 2020
„Libertatea” de a infecta și de a ucide

Libertăţile individuale au fost analizate, disecate și revendicate. Brusc, ne-am trezit dezbătând nu doar existenţa virusului, dar și subiecte precum: lipsa de respect faţă de cetăţean, privarea de „libertatea” de a refuza internarea, izolarea sau carantinarea.

Cavalcada contrazicerilor a ajuns la un apogeu greu de imaginat, iar în acest timp COVID-19 și-a văzut de drumul specific românesc. Am ajuns „ciuma roșie” a Europei, ne mândrim cu noua „performanţă” de a fi pe locul 1 în Europa. Numărul de cazuri este în creștere, iar românii petrec, se întâlnesc la târguri, și precupeţele alături de gospodari dezbat cu aplomb existenţa virusul. Nunţi cu fast, concerte fără mască, plaje împânzite de oameni veniţi să se relaxeze, iar masca nu face parte din arsenalul de odihnă. Cred că virusul este și el surprins de libertăţile pe care le găsește în România. Restaurante unde chelnerii servesc cu mâna și nu poartă mască.

În spitale, personalul epuizat, sub temperaturi caniculare, în costume ermetice, se întreabă ce să mai facă cu bolnavii care acum se clasifică în mai multe categorii. Situaţiile sunt cu adevărat hilare: un bulibașă a făcut teste în vreo trei spitale, știind că este pozitiv, de dragul de a verifica medicii; o familie care a pierdut un membru important cu obezitate și diabet, când a fost anunţată de contribuţia nefastă a acestui virus ucigaș, nu numai că a negat această cauză, dar a încercat să convingă medicul curant că, de fapt, cauza este alta, în condiţiile în care COVID nu există. Am depășit nebunia cu termoscannerele care te cipează sau care îţi află gândurile și am ajuns în altă etapă, mai gravă, în care pacientul face testul, refuză internarea, apoi cheamă de urgenţă salvarea în plină insuficienţă respiratorie și moare în spital sau acasă, „liniștit” și eliberat de prejudecăţi.

Am urmărit o întreagă seară o discuţie aprinsă pe subiectul să mori de COVID sau cu COVID. Oare care o fi diferenţa între distrugerea directă celulară generată de virus și cea care ucide prin „asmuţirea” de către același virus a comorbidităţilor? Surprinzător, dar în această „horă” s-au prins și doctori. Sigur că dacă privim politicienii care afirmă pe post că statul „nu e condus de medici” (nu că aceștia și-ar și dori) și îi mai ascultăm și pe cei care spun că nu există pandemia, nu ne putem întreba decât un singur lucru: de ce se mai ambiţionează cei din prima linie să trateze această viroză care nu există și de ce secţiile ATI sunt pline cu pacienţi care nu știu de ce mor?

Există însă și o responsabilitate a acestor statistici dezastruoase, care cred că este vremea să fie asumată. Poate că într-o zi, anchetele fără număr ale DSP și ale poliţiei pentru cei care nu respectă carantinarea sau izolarea vor duce spre adevăraţii vinovaţi, alţii în afară de acest virus care ucide neselectiv. Până atunci însă, un lucru este cert – a mai apărut un nou termen juridic: „libertatea” de a infecta și de a ucide.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe