Newsflash
OPINII

Liderii şi educaţia pentru sănătate

de Dr. Constantin BOGDAN - mai 10 2012
Liderii şi educaţia pentru sănătate
   Educaţia pentru sănătate, în pofida aportului esenţial la întărirea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor, rămâne, pe nedrept, la periferia medicinii, conştientizarea rolului şi efectelor sale pozitive fiind redusă, dacă nu chiar ignorată. Aceasta pentru că, pe de o parte, se presupune că o practică, într-un fel sau altul, toţi medicii, ceea ce este doar parţial adevărat, deoarece aceştia se simt atraşi de zona curativă a medicinii, mai spectaculoasă, mai valorizantă, cu efecte imediate; actul medical adresat unui individ, esenţial în practica medicală, umbreşte angajarea într-un domeniu mai puţin vizibil, care se adresează populaţiei întregi sau unor grupuri-ţintă, şi ale cărei efecte apar în timp, fiind mai greu de evaluat în mod concret. În plus, în ultimii ani în teritoriul vast şi primitor al educaţiei pentru sănătate au pătruns şi din ce în ce mai mulţi neprofesionişti, dacă suntem de acord că educaţia, în general, trebuie făcută de oameni pregătiţi nu numai în domeniul în care se angajează, dar care au şi cunoştinţe minime de pedagogie socială pentru a fi convingători şi, deci, eficace. Însă chiar şi această mutaţie ar fi benefică dacă printre „educatorii sanitari“ de ocazie nu s-ar infiltra unii animaţi de promovarea şi vânzarea produselor – remedii miraculoase (menite să prevină îmbolnăviri dintre cele mai redutabile, cum sunt cancerul, diabetul sau bolile de inimă, să ne întărească imunitatea, să crească potenţa etc.) şi soluţii curative pentru boli grave, chiar incurabile – neomiţând să atace medicina ca fiind neputincioasă, iar medicamentele – chimicale periculoase! Un alt domeniu de predilecţie al acestor „educatori“ este nutriţia: suntem sfătuiţi ce să mâncăm spre a nu ne îmbolnăvi, a ne vindeca sau „a slăbi garantat“. Gama alimentelor recomandate este atât de variată, conţinându-le pe aproape toate cele consumate în mod obişnuit, încât ar rezulta că, hrănindu-ne ca de obicei, nu ne vom mai îmbolnăvi niciodată, alimentele funcţionând ca adevărate medicamente („alicamente“, vorba unora dintre promotorii acestor concepte). Din păcate, şi unii medici aderă la astfel de concepte, propunând terapii fanteziste, fără niciun fundament ştiinţific (unul, de pildă, recomandă alimente în funcţie de forma acestora, spre a fi folosite în vindecarea unor organe cu care se aseamănă, ex.: prazul pentru bolile osului etc.). Medici sau nemedici nu uită să profite de generozitatea şi interesul de tiraj al presei, făcând reclamă cabinetelor proprii.
   Aparent, prezenţa educaţiei sanitare în practic toată presa scrisă ar sugera un aspect pozitiv: toate cotidianele şi periodicele, tabloide sau quality, au câte o pagină dedicată problemelor de sănătate, în raport cu interesul crescând al cititorilor pentru aceste subiecte. Numai că, după estimarea subsemnatului, mai puţin de un sfert din aceste texte sunt corecte şi utile, un alt sfert fiind nocive, iar restul – neutre, fără nicio consecvenţă benefică. Consecinţele certe sunt câştigurile materiale de pe urma speculării credulităţii şi ignoranţei cititorilor – prin urmare, această ofensivă mediatică nu este decât cantitativă, lipsită de orice fundamentare ştiinţifică, astăzi când „medicina bazată pe dovezi“ guvernează practica terapeutică (sau ar trebui s-o facă), inclusiv educaţia pentru sănătate.
   Între aceste mutaţii există şi exemple pozitive: media audio-vizuală difuzează zilnic mesaje concentrate, cu sfaturi esenţiale pentru întărirea sănătăţii: „evitaţi excesul de…“, „consumaţi zilnic…“ etc. Din păcate, aceleaşi canale prezintă în spaţiile afectate reclamelor şi nu numai o sumedenie de produse naturiste, suplimente alimentare, ca având efecte miraculoase, manipulând tele­spec­tatorii şi susţinând prosperitatea producătorilor şi distribuitorilor. Fiind produse destinate sănătăţii, s-ar impune un control mai riguros, ca în cazul medicamentelor, dar deocamdată aceste cerinţe etice nu se pot opune intereselor financiare.
   Există, din păcate, o mentalitate păguboasă: dacă evoci un lucru pozitiv, fireşte, printre multe altele negative, eşti taxat drept „nostalgic“. Îmi voi asuma această etichetă, amintind ceea ce consider că era pozitiv în trecut: se edita un număr mare de broşuri de educaţie sanitară, pe teme ce acopereau marile probleme de sănătate, de stil de viaţă, de prevenire a bolilor, alimentaţie, creşterea copiilor etc., având drept autori personalităţi ale vieţii medicale sau specialişti consacraţi şi specializaţi în educaţie sanitară, în tiraje „de masă“, adică sute de mii de exemplare. Astăzi nu se mai găsesc bani pentru broşuri sau alte acţiuni de educaţie sanitară reală asigurate de specialişti. Existau şi funcţionau în cadrul şi pe lângă direcţiile de sănătate judeţene „laboratoare de educaţie sanitară“ încadrate cu specialişti, dispunând de fonduri, aparatură şi chiar mijloace de transport. Astfel se asigura acoperirea la nivelul ţării şi certitudinea profesionalismului, înlocuit azi cu improvizaţii, persoane fără pregătire, interese comerciale. Şi, spre a nu se înţelege că mutaţiile din prezent sunt o fatalitate impusă de alinierea noastră la „valorile şi realităţile europene“, adăugăm că într-o vizită documentară recentă într-o ţară europeană (Franţa) am găsit structuri instituţionale destinate educaţiei sanitare, o bogată editare de broşuri, similară celei din trecutul nostru, din care am adus un număr important spre a le folosi ca argumente pentru reluarea metodei eficace a cuvântului scris şi difuzat larg. O altă realitate, astăzi aproape dispărută, este aceea a „specialistului în educaţie sanitară“ (medic, psiholog, biolog, asistent medical, jurnalist). Ca orice specialitate sau disciplină profesională, şi educaţia sanitară are nevoie de „dirijori“, de lideri de opinie care se consacră, spre cinstea lor, acestui domeniu cu riscul de a rămâne în umbră, comparativ cu alţi specialişti.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe