Newsflash
OPINII

Limoneta și înaintepremergătorul

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - aug. 14 2020
Limoneta și înaintepremergătorul

De când suntem pe lista medicului de familie nu l-am consultat pentru vreo problemă medicală. Doar salutări și strângeri de mâni ne-am oferit, până la recenta vizită.

ingrijire nou-nascutSabrina a fost preluată îndată de doctor. Am fost rugaţi să stăm de-o parte și să nu adăugăm vreun comentariu la ce urma să ne spună despre fiica noastră aflată în perioada neonatală. Inspecţie, palpare, auscultaţie, cântărire, măsurare, întrebări scurte – ce presupuneau răspuns pe măsură și o lectură fugace a documentelor emise la externare.

„Fetiţa e perfectă! Acum luaţi seama la ce vă spun și să nu urmaţi niciun sfat de la vreun mare profesor de pediatrie ori să consultaţi nu știu ce ultim studiu publicat de americani! Numai de mine să ascultaţi, pe mine să mă sunaţi!” S-a așezat pe scaun, a smuls o pagină dintr-un caiet inscripţionat cu însemnele unei companii farma și, ca la dictare, a început, pe puncte, să noteze pașii pe care ne îndemna să-i parcurgem în viitorul foarte apropiat.

Ce ne-a recomandat „specialistul”? Spicuiesc din cuprins: câteva medicamente pe care să i le administrăm „preventiv”; zeamă de lămâie picurată în gură în episoadele de sughiţ; mama poate să bea cafea, să mănânce carne, dar nu fructe și legume; e voie și o bericică dacă are mama o poftă; și dacă e vorba de pohta ce-o va pohti, dacă o încearcă vreo dorinţă de a savura o felie-două de mousse de căpșuni și ciocolată, are dezlegare doftoricească, dar, cu precizarea importantă ca, dacă pielea fetiţei devine asemenea frugariei, cu toate simptomele alergiei, să o privească în ochi, în pauzele dintre episoadele de plâns, și să-i spună ferm:

„Mama are și ea viaţă! Îţi este rău și înţeleg! Așa e viaţa, cu durere și suferinţă!”; să achiziţionăm mănuși – să nu se zgârie pe faţă, cântar, masă pentru schimbat, leagăn muzical, scaun de masă, jucării pentru stimularea inteligenţei și premergător pentru viitor. Am redus la minimum directivele medicale și strategiile parentale oferite în acea primă vizită medicală a Sabrinei. Sunt multe de scris despre „recomandările” acestea.

Părinţii informaţi nu aplică tot ce aud prin cabinetele prin care ajung cu pruncii lor. Și nici de la ceilalţi „specialiști”: mame, soacre și vecine. Specialistul știe atât cât s-a informat din mai multe surse, dacă este să fie de bună credinţă, știe să asculte cea mai competentă voce – cea a mamei și este prizonierul cunoștinţelor medicinei momentului.

Dacă eram părinţi în urmă cu peste o sută sau mai puţini ani și apelam la specialist, cel cu școli înalte sau cel cu școala vieţii rurale, primeam liste cu recomandări faţă de care astăzi medicina are alte opinii.
Să ţinem la tradiţie sau… despre alimentaţia nou-născutului, acolo unde s-a născut veșnicia:

„Noi am văzut la ţară că micii copii ai ruralilor tolerează nu numai vinul simplu, dar și rachiul”, scria dr. Nicolae Chrissochefal, în teza sa de doctorat, din 1887 (Alimentaţiunea copiilor noi-născuţi ca una din căuşele principale ale descreşterei populaţiunei, Iași). În anul 1950, Ministerul Sănătăţii publica un document în care le interzicea mamelor să-și alăpteze copilul în primele 24 de ore!

„Setea va fi potolită cu câteva linguriţe de apă fiartă cu zahăr sau ceai de chimen sau de tei”, scriau specialiștii ministeriali. Mamele erau îndemnate să le dea bebelușilor zeamă de fructe sau zarzavaturi crude – din luna a patra, iar în luna a cincea urma să îi alimenteze cu supă de zarzavat și griș cu lapte de vacă. Se recomanda înţărcare timpurie și reducerea alăptării în cursul nopţii.

În anul 1976 puteai citi alte sfaturi specialicești: „Sucurile de morcov sau citrice, respectiv de lămâie, portocale, grepfrut, mandarine, precum şi cele de mere sau piersici pot fi introduse după vârsta de 2 luni. Aceste sucuri se îndulcesc cu zahăr după gustul mamei.” (Șerban Creţu, Copilul sănătos și bolnav, Scrisul românesc, Craiova).

Ale specialiștilor valuri... Istoria medicinei e și povestea înșelării specialiștilor vremii și a vizionarilor care au avut curajul să lupte pentru ideile lor și să-i înfrunte pe mai marii vremii. Au fost învinși de Sistem, dar viitorul i-a pus pe soclu și în tratate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe