Newsflash
OPINII

Lupta cu SIUI-ul cel de toate zilele

de Dr. Valentin PANTEA - mar. 17 2023
Lupta cu SIUI-ul cel de toate zilele

Săptămână trecută, medicii de familie au acţionat pe modul de avarie din cauza Sistemului Informatic Unic Integrat, care mai mult nu a funcţionat. Reacţiile și promisiunile nu au întârziat să apară. Însă promisiunile nu ţin de cald și nici nu ne ușurează situaţia.

pt pantea

        Funcţionalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) este o problemă încă de la pornirea lui. Rare au fost momentele în care a funcţionat 100%. Au existat însă momente în care era 100% nefuncţional. Blocajele apar de regulă la începutul lunii, când se fac raportările lunare către CAS.

        Săptămână trecută am avut parte de un astfel de blocaj, ceea ce a făcut să lucrăm offline și să validăm noaptea ce am lucrat în timpul zilei. Eu folosesc acasă un program de conectare la PC-ul de la serviciu, care-mi permite să deschid softul de cabinet. Surpriza cea mare a fost să constat că, uneori, SIUI nu funcţiona nici seara, la ora 21:00, nici dimineaţa, la ora 07:00.

        Dar am avut probleme care nu au putut fi rezolvate de-acasă, noaptea, și care aveau nevoie de un SIUI funcţional online, în timpul programului de lucru. De exemplu, am fost nevoit să temporizez câţiva pacienţi despre care nu știam sigur dacă sunt asiguraţi, starea de asigurat fiind destul de „fluidă”, putând varia în timp scurt.

CNAS trebuie să-și asume erorile

        Evident că Societatea Naţională de Medicina Familiei  (SNMF) a luat poziţie faţă de aceste disfuncţionalităţi grave (nu înţeleg de ce doar SNMF ia poziţie, când o astfel de situaţie afectează toate sectoarele medicale!). Astfel, societatea a trimis o sesizare către CNAS solicitându-i „să trateze cu respect atât pacienţii, cât și medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate și să remedieze cu celeritate platforma informatică”. S-a mai solicitat „de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic”. Adică CAS să-și asume toate erorile din aceste zile și să nu pună medicii de familie să plătească pentru ele.

        Ca urmare a acestei sesizări, miercuri, 8 martie, CNAS a dat publicităţii un comunicat spunând că „din analiza internă efectuată (...) reiese că există unele disfuncţionalităţi ale Sistemului Informatic Unic Integrat în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatică publică”.

Dintr-o lipsă de fairplay, comunicatul CNAS sugerează că de vină ar fi softurile de cabinet (dacă doar un soft de cabinet ar da erori, ai putea crede acest lucru, dar când în toată ţara sunt erori, atunci sursa lor este în altă parte – la SIUI, ca unică platformă de lucru la nivel naţional) și că medicii de familie ar putea verifica starea de asigurat a pacientului și din alte surse decât SIUI (ceea ce nu este real).

Promisiunile nu ţin de cald

        Tot în comunicat se recunoaște că „SIUI este de mulţi ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008”. Ni se mai comunică faptul că „CNAS a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanţării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătăţirea funcţionării aplicaţiilor sale”. Iar „până la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit, astfel încât să putem îmbunătăţi timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali”. Din păcate, eforturile noastre de a depăși situaţia, suferinţa noastră și a pacienţilor cauzată de nefuncţionarea SIUI nu pot fi remediate cu promisiuni...

        În încheiere mă adresez colegilor din policlinici și spitale: faptul că SIUI nu funcţionează nu este un motiv de a nu scrie reţeta pentru pacienţi. Soluţia este de a scrie offline  reţeta și de a o valida ulterior, așa cum facem și noi. Dacă, de exemplu, se întâmplă ca pacientul să necesite reţetă pentru iniţierea unui tratament și noi, medicii de familie, îi scriem prima reţetă, sigur CAS ne va imputa contravaloarea medicamentului scris fără respectarea normelor (și nu doar pentru prima reţetă, ci pentru toate reţetele scrise ulterior).

P.S. Luni, 13 martie, SIUI funcţiona tot parţial, creând probleme în cazul pacienţilor care au card. Nu degeaba e 13, nu-i așa?

Citiți mai multe articole de același autor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe