Newsflash
OPINII

Mai presus de orice

de Dr. Gabriel DIACONU - ian. 14 2022
Mai presus de orice

Intrăm din nou în lunile amare, când ne luptăm cu răspândirea noii variante de coronavirus, recte Omicron.

Avem, pe de-o parte, o mult mai bună experienţă și alcătuirea fluentă a echipelor medicale, a algoritmului de lucru, respectiv o bună cunoaștere a pașilor privind gestionarea cazului grav. Ce ne lipsește, totuși, ce am pierdut, e sănătatea noastră mintală. Succint, ne-am smintit ca societate.

Nu suntem singuri în faza de haos și delir. Se întâmplă pretutindeni, în fiecare ţară. Ceea ce la începutul pandemiei de COVID-19  a fost pe nedrept numit „psihoză” era de fapt o reacţie generală de panică, comportament copilăros în faţa unei ameninţări cât se poate de reale. Dar încă nu apăruseră marile aberaţii de comportament, cazurile tragice, monstruozităţile sub formă de idei, propagandă, dezinformare. Privind în urmă, cum am fi putut bănui că ziua de azi nu doar că vine, ci arată așa?

E greu, dar obligatoriu, să-ţi păstrezi cumpătul în mijlocul zvârcolitului digital, punctat de veritabile atentate cu „bombă”. Un alt fel de explozibil, care ia de obicei forma unui videoclip sau a unei meme. Fatalitatea nu e cu sânge pe asfalt, de obicei victimele sunt anonime și de ne-filmat. Le poţi suspecta, mai târziu, printr-o secţie de terapie intensivă, dar evident, oamenii nu fac legătura. E mecanismul perfect, un amortizor digital, o crimă în masă PG-13, adică accesibilă tuturor audienţelor.

Dar duhoarea traumatică e acolo. Indiferent dacă ești de acord sau nu. Realitatea te obligă, pentru că vine lângă tine, la vecinul tău sau poate chiar în casa ta. Realitatea de groază bate de departe filmul de groază, căci nu e nimic editat și ţintit spre excitarea simţurilor.

Mulţi cer un îndreptar privind SOS-ul minţii și-al sufletului. Se uită, rugător, la psihologi, psihiatri: „Învăţaţi-ne cum să facem faţă!”. Cred că așteptarea este exagerată. Suntem – și noi – parte a aceluiași proces, cu nimic mai buni.

Ce putem face e să învăţăm cum se cade. Să rămânem uniţi, reflexivi, în faţa acestui rostogol de proporţii gigantice. Și, printre alte ţinte și obiective, să rămână și consensul, ca doctori, că vom rămâne oameni, indiferent ce va fi. Deci supuși greșelii. Deci supuși imperfecţiunii. Deci supuși vulnerabilităţii. Deci împreună.

Împreună am intrat în pandemie. Împreună vom ieși din ea. Contează câţi pacienţi n-au trăit. Dar, mai presus de orice, va trebui să conteze și câţi pacienţi am salvat de la moarte. Prin fiecare gest făcut, fie intervenţia directă, fie simplul fapt că i-am încurajat „să se caute”, să se testeze sau să se vaccineze. Oricare specialitate, formăm degetele unei singure mâini. Mână pe care, pentru încă o zi, o punem la treabă.

Credit foto: Total Shape

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe