Newsflash
OPINII

Manifestul timidului

de Dr. Vlad STROESCU - feb. 15 2019
Manifestul timidului

Trăim niște vremuri în care parcă e mai bine să nu fii prea sociabil.

Poate că unul dintre motivele pentru care am dat la medicină era speranţa de a schimba lumea mea de atunci, în care eram nepotrivit, ca nuca în perete. În care să am cu adevărat un loc al meu. Nu am reușit asta. Am rămas un marginal și în medicină, în parte în ciuda strădaniilor mele, în parte tocmai datorită lor. Și astăzi, la mijlocul vieţii, nu sunt nicăieri între ai mei. Nu e o viaţă rea: are recompensele ei, dar adesea parcă vorbesc în sinea mea o limbă moartă care, dacă mi-ar ajunge pe buze, ar fi de neînţeles sau ar părea doar vag familiară, ca latina vulgară sau megleno-româna.
De câteva ori am simţit, printre colegii mei, acea frăţie omenească rară: în primul an de facultate și în primul de rezidenţiat. Oamenii aceia, deși acum sunt împrăștiaţi mai peste tot și vorbim foarte rar, îmi sunt dragi tot timpul, iar simpla lor existenţă e o lumină pentru existenţa mea. Dar în restul timpului sunt singur.
În orașul francez Metz, unde am fost eu însumi emigrant, erau niște emigranţi mult mai bătrâni, italieni. Veniseră în urmă cu cinzeci de ani, ca să lucreze în minerit. Minele s-au închis de mult, dar ei au rămas, apărând pe bănci în rarele zile însorite, vorbind în siciliană și arătând către localnicii pe care încă îi găseau ciudaţi, prea blonzi, prea laconici, prea altfel. Aș putea fi precum ei, doar că ei se au măcar unii pe alţii.
Totuși, sunt bine și cel puţin nu mă mai frământ și nu-mi mai doresc să mă integrez cu orice preţ, ca în vremea studenţiei. Nu mai vreau să fiu în nicio galerie. Și nici nu-mi imaginez că aș fi în vreun fel unic și irepetabil. Din contră, am bănuiala amară că și dumneata, cititorule, resimţi aceeași singurătate, aceeași depărtare de restul lumii.
Ce poate fi mai românesc, în ultimii ani, decât sentimentul de a fi emigrant în propria ţară? Ar putea fi unul dintre lucrurile care ne leagă. Ajută faptul că nu ne vedem și nu ne auzim și că între noi e foaia asta de hârtie tipărită. Atât de vast e spaţiul dintre noi, cât e hârtia de groasă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe