Newsflash
OPINII

MARIJUANA – controverse în lumea ştiinţifică

de Dr. Silviu BURCESCU - ian. 30 2015
MARIJUANA – controverse în lumea ştiinţifică
   Cânepa a fost cultivată în special pentru fibre, din care se făceau funii şi se ţeseau pânze pentru îmbrăcăminte şi hârtie pentru cărţi. La prima carte tipărită de Gutenberg, Biblia tradusă de Martin Luther în germană, hârtia era din fibră de cânepă. Cânepa este una dintre varietăţile plantei denumite Cannabis, care conţine foarte puţine substanţe psihoactive: 0,1% delta tetrahidrocanabinol (THC), în timp ce plantele cultivate special pentru fumat conţin 20–30% THC. Varietăţile Cannabis sativa indica şi mai puţin ruderalis sunt încărcate cu substanţe psihoactive denumite canabinoizi, dintre care THC şi canabidiol joacă rolul cel mai important.
   Utilizarea marijuanei pentru proprietăţile intoxicante şi medicinale a fost dovedită prin izvoare scrise de Herodot în 440 î. Hr., dar nu este exclus ca proprietăţile sale psihofarmacologice să fi fost descoperite cu mult înainte.
   În Europa, până la Cristofor Columb (care a adus tutunul din America), marijuana a fost folosită ca plantă medicinală mai ales sub formă de extract alcoolic sau tinctură; fumatul ei a rămas un procedeu marginal deoarece europenilor nu le-a trecut prin minte să introducă diverse substanţe în corp prin inhalarea fumului pe care acestea îl creează când ard.

Filmul ca propagandă

   Marijuana ca obiect de adicţie a stat „în culise“ mii de ani. Extracte de marijuana au existat pe rafturile farmaciilor în America şi Europa în mod curent până în anii ’30. Un punct decisiv în istoria marijuanei a fost anul 1936 în America, sub forma unui film de propagandă deghizat ca film artistic, intitulat „Reefer Madness“ (Nebunia marijuanei). Filmul a fost finanţat de un grup religios şi regizat de Louis Gasnier. E povestea unor protagonişti care cad pradă adicţiei de marijuana şi încep să omoare, să violeze, să se sinucidă, ajungând în închisoare sau în spitalele de psihiatrie. Pe termen scurt, propaganda a dat roade pentru că a ridicat un val de indignare care a culminat cu o adevărată declaraţie de război marijuanei. Pe termen lung însă, filmul a fost denunţat repetat ca un exemplu al minciunilor ridicole pe care oponenţii marijuanei le-au servit publicului.
   În 1934, Legea uniformă de stat împotriva narcoticelor, promovată de Harry Anslinger, directorul Biroului Federal al Narcoticelor, şi acceptată de un public sensibilizat de filmul „Reefer Madness“, a plasat marijuana în categoria întâi a drogurilor, ce conţine substanţe fără nicio valoare medicală şi a căror folosire este interzisă sub orice formă, în orice circumstanţă. Morfina şi cocaina sunt în categoria a doua, ceea ce înseamnă că produse bazate pe aceste substanţe sunt permise pentru scopuri medicale. Cuvântul marijuana vine din spaniola mexicană, unii zic că vine de la numele Maria Juana, un fel de Anamaria, alţii – de la cuvântul malihuan, care înseamnă prizonier într-un dialect indian din Mexic (destul de potrivit pentru un produs adictiv). Harry Anslinger a fost cel care a promovat denumirea marijuana, posibil din două motive: sună destul de ridicol să declare război împotriva cânepei, iar un cuvânt de origine hispanică apela la sentimente rasiste antihispanice răspândite larg în populaţia albă din acea vreme.

   Curentul hippie

      Al doilea capitol în istoria marijuanei a fost demarcat de mişcarea hipiotă. Aceasta a început prin anii ’60, izvorâtă din protestele împotriva războiului din Vietnam. Din acea nemulţumire s-a creat o mişcare socială care a respins majoritatea valorilor tradiţionale ale societăţii americane de până atunci – munca în marile concerne industriale, familia, educaţia, competiţia pentru agonisirea de resurse materiale. Hipioţii s-au răsculat împotriva culturii conservatoare a societăţii, iar o parte din sfidarea autorităţilor a fost folosirea drogurilor, cel mai utilizat fiind marijuana. Este posibil ca ea să fi întărit, dacă nu chiar a cauzat lipsa de ambiţie, de direcţie, şi în general lipsa de obiective a acestei mişcări. Dar neţinând cont de efectele sociale asupra mişcării hipiote, consumul larg şi masiv al marijuanei de milioane de oameni în America în acea vreme a dovedit foarte clar că marijuana nu este nici pe departe otravă, aşa cum grupările conservatoare şi religioase o prezentau publicului.

   Societatea scindată

   Am ajuns la premisele controversei privind marijuana. Pe de-o parte, avem imaginea tradiţională ca substanţă complet nocivă şi nefolositoare umanităţii, pe de alta, imaginea ei ca viciu minor sau complet nevinovat, cel puţin comparativ cu viciile legale. Pe de-o parte, avem legislaţia americană federală neschimbată din ani ’30, grupurile religioase, conducerea politică, republicană în special, dar chiar şi o majoritate solidă din democraţi, justiţia, poliţia, majoritatea corpului medical, populaţia de vârstă matură. De cealaltă parte – liberalii, grupurile de margine, artiştii, Hollywoodul, populaţia tânără. În ultimii ani, această controversă a devenit unul din cele mai discutate subiecte în opinia publică americană.
   Atacurile împotriva marijuanei exercitate de un fragment al societăţii, în esenţă bine intenţionat, au fost exagerate, fără bază ştiinţifică suficientă, şi, deşi strategia a dat rezultate la început, pe măsură ce timpul trece, contraargumentele au început să răsară ca ciupercile după ploaie. În stadiul actual, în America există două grupări fanatice minoritare, unul care se opune, altul care promovează marijuana. Majoritatea populaţiei stă la mijloc şi nu mai ştie ce să creadă. Dar, se pare ca din populaţia indecisă, mai mult de jumătate înclină către legalizare. Punctul de inflexiune a fost 2013, când sondajele de opinie au arătat pentru prima dată din anii ’30, ca 55% din opinia publică optează pentru legalizarea marijuanei.

   Componenţii activi din marijuana

   Rafael Mechoulam, cercetător israelian de la Facultatea Ebraică din Ierusalim, a fost primul care a izolat substanţele active din marijuana. În 1960, lucrând pe mostre confiscate de poliţie de la traficanţii de droguri, a identificat cele două componente active principale din marijuana: delta 9 tetrahidrocanabinol şi canabidiol. La momentul de faţă, există 85 de substanţe identificate în grupul de canabinoizi. În 1998, Allyn Howlett şi Wiliam Devane, de la Wakefield Forest School of Medicine, au izolat receptorul de canabinoizi în creierul de şoareci. Foarte rapid s-a descoperit că este un adevărat sistem de receptori nu numai în creier, ci şi în restul organismului – sistemul endocanabinoid, răspândit în lumea animală nu numai la mamifere, dar până şi la nevertebrate marine (de ex. Ciona intestinalis). Receptorii din sistemul nervos central au fost denumiţi CB1, iar cei din periferie, CB2. Multe celule din sistemul imunitar au receptori canabinoizi de tip CB2. În corpul uman se sintetizează canabinoizi proprii – anandamida şi 2-arahidonoilglicerol. Receptorii CB1 şi CB2 sunt pentru aceste două substanţe, iar canabinoizii vegetali pot deturna sistemul endocanabinoid de la funcţia lui normală.
   Am selectat unele din cel mai des afirmate proprietăţi aşa-zis medicinale ale marijuanei.

Creşterea apetitului

   A fost studiată creşterea apetitului la bolnavii cu SIDA şi cei cu neoplasm. Studii din 1971 au arătat o asociere între utilizarea canabisului şi creşterea apetitului pe termen scurt, precum şi o preferinţă pentru alimentele dulci. Dar studiile pe bolnavii de SIDA sunt incerte. Un studiu recapitulativ a fost făcut de Lutge, Gray şi Siegfried în Pietermaritzburg, în 2013. Aceştia au revăzut toate studiile publicate în bazele de date medicale Medline, Central CCTR, EMBASE. Concluzia lor a fost că marijuana nu a scăzut nici mortalitatea, nici morbiditatea bolnavilor de SIDA. În ceea ce priveşte creşterea în greutate, atât de mult trâmbiţată de susţinătorii marijuanei, într-un studiu controlat placebo, s-a dovedit a fi în jur de 0,1 kg comparativ cu o pierdere în greutate de 0,4 kg în grupul placebo. Dar studiul nu a folosit ţigări de marijuana, ci dronabinol, un canabinoid sintetizat de o companie farmaceutică, prezent pe piaţa americană sub numele de Marinol încă din 1985. Dronabinol, extras din seminţele de susan, nu din marijuana, face parte din familia canabinoizilor. În cancer, un studiu făcut în Spitalul Cantonal din Sankt Galen, Elveţia, pe 234 de pacienţi cu cancer, nu a observat nicio modificare în greutate sau apetit printre pacienţii trataţi cu marijuana sau placebo. Faptul că fumatul marijuanei duce la o scurtă creştere a apetitului nu înseamnă că este un medicament miracol pentru tratarea pierderii în greutate la pacienţii cu SIDA sau cancer. Ironia este că în psihiatrie avem probleme mari cu creşterea în greutate cauzată de un mare număr de medicamente: olanzapina, clozapina, acidul valproic, litiul, mirtazapina. În 20 de ani de psihiatrie nu am văzut un singur pacient plângându-se că, de când a început să fumeze marijuana, a ajuns obez. În contrast am văzut de multe ori bolnavi umflându-se ca un balon în patru–cinci luni de tratament cu olanzapină sau clozapină. Bineînţeles, ar fi absurd să recomandăm neuroleptice pentru câştigarea în greutate la pacienţi cu cancer sau SIDA. Dar dacă aceştia suferă de psihoză sau manie depresivă, au la dispoziţie medicamente mult mai eficace pentru creşterea în greutate decât marijuana.

Scleroza multiplă

   În 2009, Lakhan şi Rowland, cercetători din cadrul Global Neuroscience Initiative Foundation, au revăzut bazele de date Medline, Central, PubMed, Ovid, pentru studii referitoare la tratamentul sclerozei multiple folosind marijuana. Concluzia lor a fost că într-adevăr, spasticitatea a fost îmbunătăţită, efect marginal care nu a durat prea mult după încetarea administrării de marijuana. Puţine studii referitoare la marijuana indică îmbunătăţiri obiective, majoritatea arată numai îmbunătăţiri subiective, ceea ce este o mare problemă, dar şi o explicaţie de ce oamenii din toate colţurile lumii cântă osanale marijuanei. Dacă administrezi o substanţă care produce o stare plăcută, indiferent de ce tratezi, pacienţii vor raporta o îmbunătăţire în toţi parametrii de care sunt întrebaţi.

Marijuana şi cancerul

   Ce afirmă susţinătorii marijuanei privitor la cancer? Nici mai mult, nici mai puţin că vindecă o mulţime de cancere precum: astrocitom, glioblastom, cancer de vezică urinară, de sân, melanom, cancer al celulelor imunitare şi – cea mai îndrăzneaţă afirmaţie dintre toate – cancer de plămâni. Biochimiştii au găsit în fumul de marijuana cantităţi cu 70% mai mari din aceleaşi substanţe cancerigene ca şi în fumul de tutun. De exemplu, benzpiren, care inhibă gena P53, o genă supresoare antitumorală, cauzând proliferarea nesfârşită a celulelor canceroase. Dacă cercetătorii găsesc cu 70% mai mult benzpiren în fumul de marijuana, este normal să avertizeze publicul despre pericol. Dar de această dată, detractorii marijuanei s-au grăbit să tragă concluzii premature. Un studiu amplu făcut în California în 2005, de National Institute of Drug Abuse, condus de dr. Donald Tashkin, nu a găsit nicio dovadă a vreunei conexiuni între fumatul chiar masiv al marijuanei şi cancerul de plămâni. De asemenea, nu s-a găsit niciun efect protector împotriva cancerului de plămâni, cum sperau susţinătorii marijuanei. Studiul a fost prospectiv, a identificat 5.000 de utilizatori de marijuana, zilnic trei ţigări cel puţin, şi i-a urmărit 20 de ani. Dacă studiul nu a găsit o asociere între marijuana şi cancerul de plămâni, putem spune că marijuana nu cauzează cancer de plămâni. Studii nenumărate dovedesc că fumatul masiv al tutunului multiplică de 20 de ori riscul cancerului de plămâni. Atunci cum se face că fumatul masiv de marijuana nu cauzează cancer de plămân? Sunt două posibilităţi: marijuana conţine substanţe care protejează plămânii de acţiunea cancerigenelor sau cercetătorii compară mere cu pere. Fumat masiv de tutun înseamnă peste 40 de ţigări pe zi, în timp ce fumatul masiv de marijuana înseamnă peste trei ţigări pe zi. Deci, pur şi simplu, este posibil ca fumatul de marijuana nu cauzează cancer pentru că utilizatorii de marijuana inhalează per total mult mai puţin fum, adică mult mai puţine substanţe cancerigene.
   Să analizăm proprietăţile anticanceroase ale marijuanei. Totul a început în Computense Universidad din Madrid, în 2004, când Cristina Sanchez, doctor în biologie moleculară, studia efectele metabolice ale canabinoizilor asupra celulelor umane şi lucra pe o cultură denumită C6 de celule tumorale iniţial derivate dintr-un gliom. Sanchez era interesată să studieze efectele metabolice ale canabinoizilor, dar s-a lovit de o „problemă“. Era imposibil să studiezi efectele metabolice pentru că imediat ce erau expuse la soluţii de canabinoizi, celulele din cultură mureau. Aşa-zisa problemă a dus la un subiect de cercetare mult mai important. Cristina Sanchez a stabilit că linii tumorale de multe feluri, nu numai derivate de tumori din creier, mureau când erau expuse la canabinoizi. Din 2004 s-au făcut multe studii care au replicat concluziile Cristinei Sanchez: canabinoizii omoară celulele tumorale şi nu le afectează pe cele normale. La studiul pe animale de laborator, canabinoizii încep să se poticnească. Studii pe şoareci au demonstrat că injecţii intratumorale vindecă 20–30% din şoarecii cu glioblastom şi într-un procent semnificativ opresc cel puţin temporar creşterea tumorii. Mecanismele prin care canabinoizii distrug tumorile canceroase sunt multiple: au efect antiproliferativ, antimetastatic, antiangiogenetic şi apoptotic. Dar, deocamdată nu există niciun studiu serios, adică controlat placebo sau cel puţin controlat prin comparaţie cu alte tratamente anticanceroase deja acceptate, care să confirme efectul anticanceros la oameni. Marijuana a trecut de testele de eprubetă şi de cele pe şoareci de laborator, dar testele pe oameni nu există. Sunt nişte studii în curs de desfăşurare – unul în Leeds (Anglia) folosind Sativex pentru glioblastom, un studiu în Glasgow (Scoţia) folosind dexanabinol pentru tumori solide metastazate de orice fel, un altul în Centrul Medical Hadassah (Israel) folosind canabidiol pentru tumori solide de orice fel ş.a.m.d. Potenţial există, dar să trâmbiţezi proprietăţile anticanceroase ale marijuanei este absurd. Proprietăţile antitumorale ale canabinoizilor se manifestă la concentraţii mult mai mari decât cele care pot fi obţinute prin fumatul de marijuana. Deci este nefondată afirmaţia că fumatul marijuanei previne vreun cancer de orice fel.

   Efectul asupra psihicului

   Marijuana face oamenii să se simtă bine, determină eliberarea de dopamină în nucleul accumbens şi aria tegmentală ventrală. Dar nu numai atât, cauzează relaxare şi uitare, ceea ce este în anumite situaţii o condiţie dezirabilă. Când vrei să adormi, este foarte problematic dacă memoria îţi derulează la nesfârşit câte lucruri importante au rămas nerezolvate şi te face să te simţi vinovat că vrei să-ţi pierzi timpul dormind Magazin din statul Colorado în care sunt comercializate legal varietăţi de Cannabisnoaptea în loc să lucrezi în continuare. Sau în sindromul de stres posttraumatic, când amintiri înspăimântătoare prea înrădăcinate cauzează tot felul de probleme emoţionale, comportamentale, insomnii ş.a. Până acum, argumentele pot fi acceptate chiar şi de un sceptic al marijuanei. Dar când propaganda ei începe să vorbească de efecte curative pentru depresia majoră, anxietatea generalizată, insomnia idiopatică, totul începe să pară suspect. Faptul că marijuana creează o euforie temporară nu înseamnă deloc că tratează boala denumită depresie majoră, faptul că relaxează şi produce amnezie temporară nu înseamnă că rezolvă anxietatea generalizată. De fapt, marijuana ajută depresia majoră, anxietatea generalizată şi sindromul de stres posttraumatic în acelaşi fel în care un plasture tratează cancerul de piele. Poate că ascunde temporar problema, dar nicidecum nu ameliorează evoluţia acestor boli, dimpotrivă, o agravează şi tratamente care ar fi putut fi utile au tendinţa să îşi piardă eficacitatea în prezenţa marijuanei. Este cu atât mai strigător la cer trâmbiţatul efectelor terapeutice ale marijuanei în bolile psihiatrice deoarece este singurul drog care a fost demonstrat că determină schizofrenie. Multe droguri ca heroina, cocaina, LSD, PCP, psilocibina mimează multe boli psihice, dar nu le cauzează; odată ce pacientul este abstinent două-trei luni, toate simptomele dispar fără niciun tratament. Deci avem de-a face cu boli psihice false care se estompează de la sine prin îndepărtarea agentului cauzal. Marijuana este o excepţie, poate să cauzeze schizofrenie şi îndepărtarea agentului cauzal nu mai rezolvă nimic. Au fost făcute multe studii pe această temă, dintre cele mai solide sunt unul în Suedia, trei în Olanda, unul în Anglia, unul în Australia, două în Noua Zeelandă. În special studiul suedez este foarte greu de ignorat, pentru că a inclus 50.000 de pacienţi. Subiecţii au fost iniţial fără patologie şi au fost urmăriţi pentru două decenii. În grupul care pentru o varietate de motive a gravitat către marijuana, incidenţa schizofreniei a fost de patru ori mai mare decât în grupul celor care nu au folosit marijuana. În studiul neozeelandez s-a observat că cei care încep să fumeze marijuana zilnic de la vârsta de 15 ani au un risc de 4,5 ori mai mare decât populaţia generală să aibă primul episod de schizofrenie înainte de vârsta de 26 de ani. Susţinătorii marijuanei au utilizat argumentul clasic: corelaţie nu înseamnă cauzalitate. Poate că acelaşi factor de risc cauzează amândouă: schizofrenie şi adicţie la marijuana. Iar adicţia la marijuana nu este cauza schizofreniei, ci numai un epifenomen. Dar dacă genele care cauzează schizofrenie cauzează şi adicţie la marijuana, atunci rudele pacienţilor suferind de schizofrenie ar trebui să aibă un risc crescut de adicţie la marijuana, ceea ce nu este adevărat. Dacă ai o rudă bolnavă de schizofrenie, tu nu ai un risc mai mare să devii dependent de marijuana. Când au auzit de argumentul ăsta, entuziaştii marijuanei au venit cu ipoteza că marijuana nu este cauza schizofreniei, dar este un fel de tratament natural către care viitorii bolnavi de schizofrenie gravitează, într-o încercare de a scăpa de simptome prodromale discrete ale acestei boli. Ipoteza a fost dezintegrată de studii arătând că bolnavii de schizofrenie au un risc crescut de a deveni dependenţi de orice drog, unele dintre ele clar asociate cu înrăutăţirea, nicidecum îmbunătăţirea simptomelor prodromale, de exemplu cocaina sau amfetaminele.

Argumentul recreaţional

   În final, să discutăm despre un alt argument folosit de cei care vor să legalizeze marijuana: pentru scopuri recreaţionale. Cuvântul recreaţie trebuie să fie rezervat activităţilor sănătoase ce regenerează mintea şi corpul: sportul, turismul, practicarea artelor plastice sau muzicale şi nicidecum când oamenii se intoxică cu alcool sau marijuana. Chiar dacă marijuana nu prea poate să treacă de baremurile necesare să fie numită medicament, este un obicei nevinovat care face oamenii fericiţi. La urma urmei, nu omoară pe nimeni, în mod direct, ca şi heroina, Local olandez în care este permis consumul de marijuanacocaina sau alcoolul şi fumatul tutunului. Sevrajul de marijuana este mult mai discret decât sevrajul de alcool, heroină sau cocaină. Într-un studiu efectuat de David Allsop în Sydney (Australia), 49 de subiecţi, care fumau marijuana cel puţin cinci zile pe săptămâna pentru cel puţin trei luni au acceptat să oprească folosirea marijuanei pentru două săptămâni şi să completeze chestionare zilnic, privitoare la starea lor afectivă. Verificarea abstinenţei s-a făcut cu analize de urină. Simptomele de sevraj apar rapid încă a doua zi, ating apogeul în cinci zile şi încep să coboare gradat şi se estompează în 12–14 zile. Simptomele de sevraj raportate de pacienţi sunt nervozitate, insomnie, tristeţe, anxietate. Nu avem de-a face cu simptome fizice, ca în cazul alcoolului sau heroinei.
   Să analizăm argumentul că marijuana nu este adictivă. Şoarecii de laborator, după ce sunt expuşi la marijuana, vor continua să şi-o autoadministreze la fel cum fac cu toate celelalte substanţe adictive. A deveni dependent înseamnă a întruni condiţiile de diagnostic al dependenţei (DSM 5 sau ICD 10). După ICD 10, dependenţa se instalează când pacientul satisface trei din cinci criterii la orice moment în anul premergător evaluării, iar în DSM 5, diagnosticul de dependenţă este mai uşor de întrunit (îndeplinirea a două criterii dintr-o listă de 11 criterii la orice moment în anul premergător evaluării). Criteriile de adicţie sunt comune celor două sisteme, de exemplu dorinţa intensă de a fuma marijuana, sevraj când marijuana este întreruptă abrupt, toleranţă la efectele intoxicante ale marijuanei, continuarea folosirii marijuanei în pofida problemelor legale, profesionale sau interpersonale care le creează etc.
   Decizia de legalizare a marijuanei este una politică. Noi, ca psihiatri, putem doar să informăm publicul şi politicienii despre faptele ştiinţifice. Şi chiar dacă marijuana va fi legalizată, aşa cum sunt alcoolul şi tutunul, asta nu schimbă deloc faptul că fumatul marijuanei nu aduce nimic de valoare societăţii omeneşti. Este o îmbătare cu apă rece să justifici legalizarea fumatului de marijuana pe motive medicale sau, şi mai absurd, recreaţionale. Marijuana nu este decât o altă dependenţă, ca şi alcoolul, tutunul, drogurile, jocurile de noroc şi prostituţia. Componente ale plantei Cannabis rafinate, studiate, precis cuantificate, ca de exemplu Marinol şi Sativex, bineînţeles că trebuie luate în considerare, încorporate în medicină, dar numai dacă îşi dovedesc proprietăţile curative în studii dublu orb şi controlate placebo. Şi numai dacă riscul efectelor secundare este mult depăşit de importanţa efectelor terapeutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe