Newsflash
OPINII

Măsuri urgente

Măsuri urgente
     Starea de sănătate a unei naţiuni concură la crearea unui destin câştigător. Un popor bolnav este un popor pierdut. În zilele noastre nu mai suntem atacaţi de tătari, nici presaţi de Imperiul Otoman, nu mai sunt pârjolite recoltele şi casele, femeile şi copiii nu mai sunt luaţi de năvălitori, dar ceva grav tot se întâmplă. Românii sunt atacaţi de politici sociale şi de sănătate injuste (nu au medicamente, spitale, medici), sunt presaţi şi tensionaţi de situaţia economică tot mai precară, îşi pierd familia şi copiii, care pleacă la muncă în străinătate. Starea de nemulţumire este dublată de una nefirească de vulnerabilitate somatică. Numărul impresionant de mare al pacienţilor care se internează în spitale este alarmant. De unde atâţia oameni bolnavi? Unde vom ajunge, dacă sute şi mii de oameni se internează pentru că şi-au pierdut temporar sau irevocabil sănătatea? Îngrijorător este şi faptul că patologii extrem de grave lovesc nu doar vârstnicii, dar şi tinerii şi copiii.
     În clinica de neurochirurgie a crescut numărul cazurilor la copiii până în trei ani cu tumori cerebrale gigant. Iată, alăturat, două imagini ilustrative. Este vorba de un copil care a prezentat agitaţie, apoi stare de somnolenţă, având un regres funcţional evident, cu evoluţie rapidă. Diagnosticul: o tumoră cerebrală imensă. Verdictul este clar, indiferent dacă operaţia se va efectua cu succes: o copilărie pierdută, un cetăţean pierdut, o viitoare familie pierdută, o perspectivă parţial sau total compromisă.
     S-au depus eforturi susţinute de distrugere a poporului român din punct de vedere cultural, spiritual, ambiental (au fost tăiate pădurile, au apărut deşerturi, atmosfera este tot mai poluată, apele la fel, se aduc şi se depozitează în România deşeuri nocive din alte ţări). La acestea se adaugă pericolul de distrugere a capitalului uman: prin reducerea natalităţii, emigrări masive, stare precară de sănătate, lipsa mijloacelor de îngrijire şi desfiinţarea multor unităţi sanitare.
     În stilul actual nu se mai poate continua. Instabilitatea a ajuns să caracterizeze sistemul social, sanitar şi viaţa fiecărui cetăţean. Azi apare o idee, mâine este aplicată fără nicio analiză preliminară a rezultatelor probabile, iar poimâine este abandonată. Cineva probabil câştigă din asta, iar alţii pierd. Românii de la toate nivelurile vor avea un destin mai bun când vor învăţa să respecte principiul „câştig-câştig“. De la nivelul deciziilor înalte ministeriale până la mersul fără bilet cu transportul în comun, însă, românii se gândesc cum să „le iasă ceva“. Să privim ansamblul şi să vedem lucrurile mai în profunzime. Să renunţăm la câştiguri pe termen scurt, ca să avem victorii pe termen lung.
     Se introduc cardurile de sănătate. Au fost dezbătute limitele lor de funcţionare (accesul la datele pacientului, riscul legal, social şi moral, plata cardului etc.), limitele obţinerii unor rezultate (acceptarea principiului acordului prezumat pentru prelevarea organelor), însă trebuie să ne gândim şi la pierderile care apar dacă acest card nu va avea toate rezultatele dorite.
     Desfiinţăm şi comasăm spitale, institute, pentru că „nu mai avem voie“ să deţinem multe paturi, dar aprobăm spitale private care vor prelua fondurile asigurărilor, vor plăti doar impozit, dar banii recoltaţi nu se vor mai întoarce în bugetul naţional. Va merge o perioadă, după care, când nu vor mai fi bani, aceste spitale vor solicita plata serviciilor, iar cei care nu vor avea cu ce plăti vor muri cu zile! Schimbăm des guvernanţii, pe baza ideii că X nu a fost bun şi Y va fi mai bun, iar dacă nici el nu e bun, apare Z etc. Iar fiecare ministru face ce zice guvernul sau alte foruri, nu aplică idei inovative, chiar dacă le-ar avea. Câteva măsuri de urgenţă ar putea fi luate: oprirea jafului, reglementări clare în toate domeniile şi legi care să sprijine instituţiile care contribuie la echilibrul social, motivarea populaţiei de a lucra în ţară, dezvoltarea autentică a sistemului de sănătate, a educaţiei, a justiţiei, promovarea valorilor autentice, a celor care pot contibui efectiv la salvarea acestei naţiuni şi la revigorarea ei.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe