Newsflash
OPINII

Medicamente și recomandări esențiale

de Monica GEORGESCU - iun. 16 2017
Medicamente și recomandări esențiale
     Organizația mondială a sănătății (OMS) a actualizat marți, 6 iunie, lista de medicamente esențiale. Au fost incluse noi tratamente pentru hepatita C, tuberculoză, leucemie și HIV, însă principalele modificări OMS țin de revizuirea listei de antibiotice. Într-o încercare de a limita răspândirea rezistenței bacteriene, experții OMS au grupat cele 39 de antibiotice din lista medicamentelor esențiale pe trei categorii: acces, urmărire, respectiv rezervă.
     „Creșterea alarmantă a rezistenței la antibiotice derivă din felul în care folosim aceste medicamente”, a declarat dr. Suzanne Hil, directoarea departamentului de medicamente esențiale al OMS. Soluția propusă are ca scop optimizarea folosirii antibioticelor. Medicii, autoritățile și cei care fac politicile de sănătate ar trebui să garanteze accesul persoanelor la antibioticele potrivite atunci când acestea sunt necesare, pentru ca problema rezistenței bacteriene să nu se agraveze, a adăugat Suzanne Hill, în cadrul conferinței de presă organizate pentru lansarea noii liste.
     Conform recomandărilor OMS, antibioticele de acces (de exemplu, amoxicilina) ar trebui să constituie prima linie de tratament într-o serie largă de infecții. Urmărirea ar trebui făcută cu antibiotice considerate de prima sau a doua linie, al căror uz este restricționat la infecții specifice. Ciprofloxacina, de exemplu, ar trebui folosită (cu restricții) în special în cazul infecțiilor urinare sau de căi respiratorii superioare (sinuzită sau bronșită bacteriană). A treia categorie include antibioticele considerate de rezervă, precum colistinul și anumite cefalosporine, considerate de ultimă intenție. OMS recomandă ca acestea să fie folosite doar în infecțiile cele mai serioase, care pun viața în pericol, cauzate de bacterii cu multiplă rezistență la antibiotice.
     Lista de medicamente esențiale a OMS include tratamentele de primă intenție pentru principalele patologii și nevoi ale populației. Vorbim despre preparate de bază, la care pacienții din întreaga lume trebuie să aibă acces în permanență. Medicamentele selectate de OMS pentru a intra în categoria aceasta și-au dovedit eficacitatea, sunt sigure și au un raport cost-beneficiu optim. Prima listă de medicamente esențiale a fost elaborată de OMS în 1977 și a fost actualizată de atunci la fiecare doi ani, de către un comitet internațional de experți. Anul acesta s-a făcut a douăzecea revizuire a listei pentru adulți. Lista medicamentelor esențiale pentru copii a ajuns și ea la a șasea versiune. Prin aceste actualizări, OMS speră să îmbunătățească accesul populației la medicamente noi, eficiente și sigure – o decizie cu un impact semnificativ asupra sănătății publice la nivel global. De asemenea, se transmite un mesaj puternic producătorilor de medicamente și autorităților din domeniul medical de a face disponibile și accesibile aceste tratamente publicului larg.
     Anul acesta, experții OMS au analizat aproximativ o sută de tratamente noi, iar lista de medicamente esențiale a fost îmbogățită în final cu 30 de molecule noi pentru adulți și 25 pentru copii. Noile adiții includ două tratamente orale pentru leucemia cronică mieloidă (dasatinib și nilotinib) și un tratament antiviral combinat de tip monodoză, eficient pentru toate formele de hepatită C și care, datorită formei de administrare, asigură o complianță mai bună a tratamentului. Lista include sofosbuvirul, simeprevirul, daclatasvirul, dasabuvirul, alături de ribavirină (aceasta din urmă doar în combinație), dar și o serie de combinații de antivirale directe din clase diferite.
     Dolutegravirul a fost inclus ca tratament pentru infecția cu HIV, în urma dovezilor recente care i-au atestat siguranța și eficacitatea, în timp ce tenofovirul se recomandă ca tratament profilactic, singur sau în combinație cu emtricitabina sau lamivudina. Pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente la copii și adolescenți, au fost incluse pe lista de medicamente esențiale (de rezervă) delemanidul și clofazimina.
     Suzanne Hil atrage atenția că, în prezent, costul acestor noi tratamente este mare, chiar și pentru țările cu posibilități financiare crescute. Însă, prin includerea pe lista de medicamente esențiale, OMS transmite un mesaj puternic atât producătorilor, cât și autorităților naționale, semnalând nevoia de a face aceste tratamente accesibile publicului larg, prin cooperare și transparență în ceea ce privește politica prețurilor. De altfel, guvernele și autoritățile din domeniul politicilor naționale de sănătate din întreaga lume folosesc lista OMS a medicamentelor esențiale pentru a stabili propriile liste de medicamente prioritare.
     România însă nu are o listă de medicamente esențiale și nici politici care să asigure un regim special pentru acestea. Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, a încercat să introducă o serie de măsuri în acest sens. „Prin HG 800/2016, am creat un regim special de preț pentru medicamentele esențiale. Acea listă includea medicamentele generice decontate total de stat, de pe lista mare a medicamentelor esențiale a OMS. Pentru aceste medicamente, nu se mai cerea prețul cel mai mic din cele douăsprezece țări de referință, ci se lua ca etalon de calcul media celor mai mici trei prețuri din listă. Aceasta a fost una din măsurile pe care le-am luat, menită să asigure disponibilitatea acestor medicamente în România. Prin anularea actului normativ și ștergerea din ordinul de ministru, această decizie a fost revocată”, explică fostul demnitar. „Consider că este o prostie, care o să-i coste pe mulți – și nu pe cei care au luat decizia asta”, a adăugat Vlad Voiculescu. A rămas în vigoare, în schimb, mecanismul (site-ul) prin care se poate raporta lipsa medicamentelor și un ordin de ministru care prevede monitorizarea în timp real a stocurilor și interzice exportul paralel al medicamentelor pentru care sunt probleme legate de stocuri sau aprovizionare.
     Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), observă că majoritatea moleculelor nou introduse pe lista OMS există și la noi în sistemul de rambursare. „Putem spune că este optimizat accesul – prin intrarea acestora în contracte de cost-volum, prețurile sunt negociate și se asigură accesul pacienților la aceste molecule”, explică oficialul. Vlad Mixich, fost vicepreședinte ANMDM în 2016, amintește însă că prețul medicamentelor care intră în contracte de cost-volum nu este transparent. Este „un cuțit cu două tăișuri”: pe de o parte, confidențialitatea asigură compania că în acest fel nu este influențat negativ prețul din alte țări, dar, pe de altă parte, nu știm ce preț plătim pentru aceste tratamente comparativ cu țările vecine – ar putea fi mai mare.
     Până la urmă, e importantă noua lista OMS? „Putem să numim orice listă de medicamente ca fiind esențială, importante sunt efectele practice: un regim separat de achiziții sau în metodologia de prețuri, un regim special în ceea ce privește exporturile paralele sau în ceea ce privește evaluarea metodologiilor de evaluare”, explică Mixich. Important este, deci, ce face statul pentru a garanta accesul pacienților săi la aceste terapii esențiale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe