Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Medici de familie în prag de evacuare

Viața Medicală
Dr. Narcisa BEZMAN luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Ecaterina MOCANU luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Mioara COMĂNESCU luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Luciana BRĂILĂ luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Norica TOADER luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Emilia HANȚĂ luni, 28 decembrie 2015
Viața Medicală
Dr. Corina SANDU luni, 28 decembrie 2015
     Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Galați și Consiliul Județean Galați sunt pe cale de a evacua, din spațiul fostei Policlinici județene, situată în Galați, str. Brăilei nr.177, mai multe cabinete de medicina familiei, înființate conform O.G. nr. 124/1998.
     Pentru aceasta, conducătorii celor două instituții publice se folosesc de o hotărâre judecătorească a Curții de Apel Iași, care stabilește că „cererea medicilor de familie de a li se încheia contracte de comodat până la concesionarea sau vânzarea spațiilor“, nu poate fi admisă. Asta, în condițiile în care primele două instanțe – Judecătorie și Tribunal – au admis această cerere. Hotărârea judecătorească nu obligă însă și la evacuarea spațiilor medicale și nici la interzicerea încheierii în continuare a contractelor de închiriere pentru aceste spații.
     Pe listele noastre sunt înscriși aproximativ 20.000 de pacienți,majoritatea acestora fiind locuitori din zona limitrofă cabinetelor. Spațiile respective au fost reparate și modernizate de noi, medicii de familie, întrucât la preluarea lor, în 1998, acestea erau în stare avansată de degradare, iar acum, după 17 ani, sunt la un nivel optim de funcționare, conform standardelor cerute de legislația națională și europeană.
     Deși am solicitat trecerea acestor spații din domeniul public al consiliului județean, în cel privat al acestuia și concesionarea lor în baza H.G. nr. 884/2004, autoritățile n-au aplicat prevederile acestui act normativ, iar acum ne izgonesc fără măcar să ni se asigure alte spații corespunzătoare, așa cum îi obligă, în mod imperativ, art. 7 alin. 1 din Ordinul ministrului sănătății nr. 39/2008.
     La nenumăratele memorii și sesizări pe care le-am făcut, autoritățile administrative locale și centrale, inclusiv Ministerul Sănătății, ori nu ne-au răspuns deloc, ori ne-au dat răspunsuri evazive, de neimplicare, trimițând plângerile noastre tot către Spitalul Județean și Consiliul Județean Galați, adică exact către cei care nu vor să renunțe la măsura de evacuare a acestor spații.
     Noi, medicii de familie, nu vrem ca pacienții noștri să fie victimele nepăsării și lipsei de interes pentru binele public de care dau dovadă, în cazul nostru, unele autorități administrative.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC