Newsflash
OPINII

Medicii și bacșișul

de Dr. Anna GALL - sept. 17 2015
Medicii și bacșișul
     Mama îmi spunea să nu mă fac medic, pentru că va fi și lume nemulțumită de mine. M-am făcut însă și am încercat să fiu așa cum dorea ea. Nu știu dacă am reușit. Oricum, nu cunosc ce este bacșișul, deși a trebuit să accept că există. A fost un moment în care a trebuit să dau acel plic, unui coleg, pentru o operație a soțului meu... discuția a fost între doi medici, directă, colegială. Din păcate, a luat plicul!
     Instantaneu, m-am gândit cât de greu le este oamenilor de rând, săraci, fără posibilități materiale, pensionari, care au o pensie mizerabilă. Iar medicul care ia plicul are vile, mașini, merge în excursii exotice etc. Este în stare să ia banii chiar și înainte de operație. Nu este un gest care să corespundă jurământului lui Hipocrate!
     Partea cealaltă a problemei însă este responsabilitatea medicului, timpul alocat pregătirii individuale. La o operație, acesta trebuie să stea în picioare trei, patru, cinci ore sau chiar mai mult. Îmi aduc aminte că la începutul carierei, eu am făcut gardă la secția de urgențe (UPU), fără să fiu remunerată. Ca medic, la ieșirea din serviciu trebuia să lucrez și să fiu aptă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
     Noi suntem „generația de sacrificiu“. Noi, cei care am mai rămas în țară, ca să fim alături de familii, părinți, pentru a-i ajuta. Din păcate, alții mai pricepuți ca noi au stabilit că suntem funcționari publici!
     Mulți dintre noi știm că prevenția nu este apreciată la adevărata ei valoare și importanță. În munca noastră de medici școlari, nu este indiferent dacă putem izola un streptococ sau să descoperim din timp o boală autoimună. Credeți că va fi eficientă creșterea cu 25% a salariului în munca de prevenție? Noi, medicii școlari, nu primim nici bani în plus și nu ne trebuie nici bacșiș! De aceea, vom dormi întotdeauna liniștiți, nu ne va deranja DNA cu mascații. Bacșișul nostru este zâmbetul de pe fața copiilor!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe