Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Medicii şi fumatul

Viața Medicală
Dr. Puiu CÂMPEAN miercuri, 7 martie 2012
   În lume, fumatul ucide o persoană la fiecare opt secunde. Acest fapt îngrijorător nu ar mai trebui să uimească, ci să alarmeze mai mult lumea medicală. Şi spun toate acestea deoarece…
  …Într-una din gărzile recente, la camera de gardă s-a prezentat un coleg, în preedem pulmonar. Se ştia hipertensiv (tratamentul nu îl urma decât intermitent), supraponderal şi fumător înrăit… Deşi îşi recunoştea în simptome un BPOC pe care refuza să-l accepte („obosesc mai repede în ultima vreme, dar am mai îmbătrânit“). Modificările ECG la momentul examinării sugerau un accident coronarian recent, dar silenţios. S-a aplicat terapia medicamentoasă corespunzătoare şi starea colegului s-a ameliorat. Rămânea de efectuat o coronarografie, care să aducă precizări ulterioare. Pachetul de ţigări „atârna“ însă, în continuare, în buzunarul cămăşii, în dreptul regiunii precordiale… I s-a explicat că fumatul afectează nu doar arborele bronşic şi ţesutul pulmonar, ci şi coronarele. Nedumerirea se citea pe faţa colegului, trecut de prima tinereţe.
   …Ar mai fi şi cazul unei colege fumătoare, trecută şi ea de prima tinereţe, care-şi consultă de multe ori pacienţii cu ţigara aprinsă, cu o voce „baritonal-tabagică“ adresându-se celor în suferinţă: „Următorul!“. În urma ei, doar un fum dens. Nu de puţine ori, pacienţii din secţie, cei veniţi în vizită ori cei ce solicită o consultaţie sunt nevoiţi să inhaleze fumul de ţigară produs de cadrele medicale fumătoare. Cu atât mai mult cu cât colega în cauză este medic specialist pneumolog şi… ar trebui să-şi avertizeze pacienţii asupra efectelor devastatoare ale acestui obicei.
   Ambii colegi la care ne referim mai sus au deprins obiceiul fumatului în anii studenţiei. Dar cei doi ar trebui să realizeze faptul că fumatul ucide – uneori lent, alteori brusc, precum tăişul ascuţit al unei ghilotine… Aşadar, chiar dacă legislaţia antifumat nu se respectă în unele unităţi sanitare, nu uitaţi: fumatul ucide!
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.