Newsflash
OPINII

Medicina bazată pe autoritate

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 12 2016
Medicina bazată pe autoritate
    Acum câteva zile, în masivul Piatra Craiului, s-a produs un accident. O turistă a căzut 30 de metri în gol, suferind un traumatism craniocerebral și fracturi de femur și de antebraț. Echipa de salvatori montani ajunsă la fața locului a luat decizia evacuării aeriene a femeii accidentate și a solicitat intervenția unui elicopter. La apel a răspuns un elicopter privat, operat de o firmă din Brașov. Inspectoratul pentru situații de urgență a decis însă să nu permită intervenția echipajului privat și să trimită la fața locului un elicopter SMURD. Două ore mai târziu, confruntat cu perspectiva unei intervenții care depășea capacitățile profesionale ale pilotului, echipajul SMURD a anunțat că nu poate interveni. La insistențele familiei turistei accidentate, s-a primit, într-un final, acordul ca elicopterul privat să intervină și să extragă victima și salvatorul montan coborât după aceasta. Într-o intervenție care îți taie răsuflarea, după cum se poate vedea într-o filmare circulată asiduu pe internet, pilotul Constantin Apăvăloaie reușește să aducă aparatul de zbor aproape de stânci și să-l mențină stabil pe poziție până la extracția victimei și a salvatorului montan, după care zboară spre o zonă sigură unde predă pacienta echipajului SMURD. Dar lucrurile nu se încheie aici, în aplauzele pe care pilotul din privat le merita cu prisosință. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declanșat o anchetă, pentru a vedea – surpriză! – nu cum să poată folosi servicii atât de performante, ci de ce la fața locului a fost chemat un elicopter privat. Regulamentele i-ar fi obligat pe salvatori să solicite intervenția SMURD. Iar SMURD, cum a declarat Arafat pentru Digi 24, nu și-a asumat „acel 1% de risc suplimentar“.
    Problema e însă mai complicată. Sistemul național de urgență este monopol de stat și nu admite intervenții ale terților. Toate regulamentele și normele impuse de Raed Arafat, din calitatea sa de șef al DSU și de coordonator național al sistemului de urgență, se bazează tocmai pe aceste principii. SMURD este de jure cel mai înalt standard posibil. Mai bine nu se poate, pentru că așa scrie în lege. Or, rostogolind bulgărele către intervențiile faptice, de ce ai lăsa pe altcineva să sară în situații de urgență dacă oricum mai bine decât știi tu chiar nu se poate? Legal vorbind.
    Sistemul național de urgență are la bază o serie de indicatori tehnici, unii preluați de prin diverse părți, alții prevăzuți doar în legislația națională. Contează foarte mult timpii medii de intervenție, de pildă, dar nu urmărește mai nimeni ce se întâmplă cu pacientul. Supraviețuirea imediată și la distanță nu sunt – așa cum ar trebui să fie – principala preocupare a responsabililor din sistemul național de urgență. Un studiu american compara, de pildă, acum doi ani, supraviețuirea și deficitele neurologice în funcție de tipul de echipaj de ambulanță care a făcut resuscitarea cardiorespiratorie. Un studiu similar ar fi foarte la îndemâna responsabililor noștri, care conduc cu mână de fier întreg sistemul, dar asta nu înseamnă că s-ar fi realizat ceva similar la noi. De ce? Pentru că scrie în regulamente care echipaj e mai bun, ce credeați? Da, SMURD, desigur. Aceleași regulamente care, fără doar și poate, proclamau supremația unităților intensive pentru arși din spitalele bucureștene. Până s-a dovedit că se poate și mai bine.
    Și aici este cheia întregului sistem de urgență. Cât din actualele norme se bazează pe dovezi, pe studii realizate în România sau în situații similare celor de la noi? Și, mai ales, cât este doar viziunea unui singur om (foarte bine intenționat, sigur, dar supus greșelii ca oricare altul)? Opoziția puternică pe care Raed Arafat a arătat-o față de orice discuție de a deschide serviciile de urgență către prestatorii privați tocmai aici își are explicațiile. Atunci când există nu unul, ci mai multe seturi de date, le poți compara. Și poți vedea că multe din „adevărurile“ pe care te-ai străduit să le proclami pe cale legală sunt, de fapt, niște încropeli neadevărate. Concurența este motorul care permite progresul. Monopolul – fie că vorbim de sistemul de urgență, de sistemul de sănătate, în general, ori de orice alt serviciu public – este benefic doar celor aflați în capul mesei, cu pâinea într-o mână și cuțitul în cealaltă.
   Trăim vremuri în care deciziile trebuie fundamentate de dovezi, iar dovezile sunt colectate pe parcursul anilor, într-un proces continuu. Medicina bazată pe autoritatea unuia sau a altuia a devenit demult istorie în lumea civilizată. Pe când și în România?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe