Newsflash
OPINII

Medicina bazată pe carduri

de Dr. Rodica PERCIUN - iun. 18 2015
Medicina bazată pe carduri
    Patruzeci de minute. Treizeci de minute. Cincisprezece minute. Tot atâtea furate din întregul consultaţiei. Cineva de la Casă – persoană importantă, cu o figură veşnic şăgalnică – ar trebui să răspundă de haosul creat. O angajată a Casei era de părere, la un post de televiziune, că pacienţii nu trebuie să aştepte în cabinet validarea reţetelor sau a trimiterilor; de acord, dar tot trebuie înghesuiţi undeva, de regulă în săli de aşteptare aglomerate şi neaerisite. Şi, dacă nu ştiaţi, urmează bâlciul de la farmacie. Ce credeţi că ne supără: prezenţa pacienţilor sau relativitatea actului birocratic supranumerar?
    De ce s-a ajuns aici? Cât de profesionist pregătită a fost mişcarea? Un răspuns tot trebuie dat. S-au făcut abuzuri la prescrierea medicamentelor, dar reţetele au fost decontate de Casă în mod repetat, într-o incredibilă aşteptare a autovindecării fenomenului. Sunt acuzaţi doctori, dar niciodată un reprezentant al Casei sau al Ministerului nu a recunoscut public incapacitatea de a justifica nebăgarea în seamă a flagrantelor prescrieri, timp de luni şi ani. Odată treziţi la realitate, s-a trecut la controale, deşi răspunsurile se aflau în bătătură.
    Vigilenţa asumată teoretic până nu demult de către Casă trebuia împărţită cu manageri şi coordonatori. S-a ajuns la suprapunerea unor obligaţii birocratice nebănuit de costisitoare, dar care fură nemilos şi nepăsător şi, iată, programat din timpul actului medical onest. Nedecontarea abuzurilor, devoalarea publică rapidă la prima abatere care nu ar fi trebuit să fie considerată întâmplătoare, iată ce se impunea. La ce folosesc consilierii pe probleme medicale dacă mecanismul fraudării s-a perpetuat şi diversificat?
    Oare nu-şi poate imagina vreun responsabil, chiar medic nepracticant, ce mai rămâne din timpul consultaţiei sau ce mai face o asistentă – care, pentru a-şi salva salariul mizer, ignoră alte îndatoriri? Dar un medic care chiar nu doreşte să-şi abandoneze bunul-simţ, bucuria unei practici medicale neofensatoare pentru pacienţi şi întru totul folositoare lor?
    Scotocitul în buzunare după card, minutele scurse în aşteptarea declarării pin-ului, trimiterea după adeverinţe înlocuitoare de card, telefoanele date familiei celor incomplet autonomi, minutele (uneori zeci) de aşteptare a validării, telefoanele inutile la Casă sau la centrul de calcul, vociferările din cabinete şi din spatele uşilor... Nu asta ne este meseria, nu asta vrem să oferim nefericitului de la uşă.
    Întregul eşafodaj electronic (care a permis cel puţin iniţial fraudele!), în paralel cu cardul, în paralel cu fişele şi registrele scrise de mână, în paralel cu anamneza (ce-o fi aia?), cu examenul obiectiv, cu manevrele revelatoare de diagnostic, în paralel cu discuţia cu pacientul, aparţinătorii şi asistenta (dacă mai putem comunica din străfundurile actului „electronic“ profund nemedical/neempatic) te fac să te gândeşti la improbabila intersecţie a acestor paralele, prin definiţie, şi finalmente la improbabila atingere a scopului.
    Românul nesofisticat, ofensat şi profund preocupat de soarta sa s-ar putea deştepta şi ar putea cere socoteală celor care, diversificat şi consecvent transpiră pentru obstrucţionarea actului medical, în termeni de durată şi calitate. În ultimele săptămâni, vehemenţa şi pertinenţa articolelor din ziarul nostru ar fi trebuit să nască un dialog. N-a fost să fie încă.
    Problemele recente ascund incapacităţi mai vechi ale instituţiilor şi reprezentanţilor foşti şi actuali. Şi totuşi mi-e greu să cred că sistemul este croit pentru a fi împins musai la vale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe