Newsflash
OPINII

Medicina este iarăși mai săracă

de Dr. Virgil RĂZEŞU - oct. 30 2020
Medicina este iarăși mai săracă

Nimic nu zboară mai iute decât vestea morţii. Toate morţile sunt nedrepte, înainte de vreme și doar cele care pun capăt unor suferinţe grele devin o binecuvântare.

        Nimic mai adevărat că moartea face parte din însăși viaţă și că, vrem sau nu, suntem obligaţi s-o acceptăm. Dar când ea lovește ca trăsnetul, alergăm către grăuntele de mângâiere care să ne facă părerile de rău sau regretele mai ușoare.

prof. unc
Prof. dr. Octavian Unc

        Sunt aproape de familia profesorului Octavian Unc în această neasemuită durere și încercare. Oricât s-ar arăta comunitatea și reprezentanţii ei de afectaţi, familia este cea mai lovită și iremediabil nemângâiată. Sunt alături de profesorul Vasile Sârbu, întemeietorul de drept și de fapt al Universităţii de Medicină din Constanţa, dar care, pentru mine personal, a făcut un rar tandem cu profesorul Unc. Niciodată nu i-am putut despărţi. Moartea a făcut-o, prin această plăsmuire diavolească, pe care întreaga omenire nu reușește să o domine.

        N-am să amintesc nimic despre pregătirea și realizările profesorului Unc, care se pot găsi cu ușurinţă pe Internet. Nu pot să spun că am trăit lângă el, ca să-l pot cunoaște în amănunt, dar ne-am aflat în relaţii extrem de apropiate. A fost unul dintre profesioniștii care mi-a insuflat în cel mai înalt grad sentimentul de liniște și pace, ba chiar de împăcare, pe care l-am regăsit în cărţile lui de poezie și mai ales în „Prea dor de mamă”.

        Profesorul Unc nu a fost un singuratic, un izolat – dovadă antologiile cuprinzătoare pentru chirurgii, ortopezii și anesteziștii timpului, opere foarte migăloase, care vor rămâne în istorie și care nu se pot întocmi fără preţuirea pentru colegii de breaslă.

Nu e nicio îndoială că, fără el, medicina noastră este mai săracă, semenii noștri sunt văduviţi de unul care a știut să se aplece asupra suferinţelor lor și care n-a dezertat de la datorie, într-o perioadă extrem de grea a existenţei societăţii umane.

        Din păcate, profesorul Unc nu se mai poate bucura de recunoștinţa și de preţuirea noastră. Devine amintire și depinde de noi să-l păstrăm în mintea noastră ca pe unul dintre noi care n-a trăit degeaba, care lasă în urma lui un nume frumos și respectat și care și-a împlinit datoria de om și de cetăţean.

        Dumnezeu să-l odihnească!

ETICHETEOctavian Unc

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe