Newsflash
OPINII

Medicina nenecesară

de Dr. Constantin BOGDAN - iun. 4 2015
Medicina nenecesară
Există, deşi se cunosc mai puţin, practici medicale, investigative, terapeutice care nu sunt necesare şi reprezintă o risipă de resurse. Conştientizând risipa, o putem evita. Unele ţări, între acestea, în primul rând, SUA, au semnalat exemple de medicină nenecesară, identificând în combaterea lor o sursă de a economisi fonduri. La practicile „nenecesare“ noi am adăuga şi „medicalizarea“ şi „supramedicalizarea“ unor stări biologice existenţiale nemedicale, o altă realitate pe care o vom analiza într-un material viitor. În SUA, Academia americană de neurologie, Consiliul director american pentru medicină internă, ca şi organisme ale consumatorilor au lansat o campanie de combatere a medicinii nenecesare: „Alegeţi înţelept“. Aparent este neverosimilă existenţa unei medicini „nenecesare“ şi totuşi s-au semnalat, cu ajutorul unor experţi relevanţi şi grupuri de influenţă ale pacienţilor, practici care nu aduc niciun beneficiu sau chiar sunt dăunătoare. Ele aparţin unor medici cu interese diverse: de afirmare prin recomandări ample şi sofisticate (dar nu toate necesare), de obţinere de fonduri de la asigurări, mai mari, pentru acte medicale, manopere, intervenţii complexe; de obţinere a unor câştiguri mai mari (taxe şi onorarii); sau chiar teama unor acuze de malpraxis („medicina defensivă“).
La stimularea şi întreţinerea acestor practici contribuie şi unii pacienţi din grupul celor care îşi fac periodic „toate analizele“, care adună reţete, nemulţumiţi de rezultatele normale, persoane afectate de nosofobie sau de idei ipohondriace.
De dată mai recentă, se adaugă liberalizarea reclamei la medicamente, începută în SUA în 1980, care a dus la un dezechilibru între farmacia etică şi farmacia comercială, în favoarea celei din urmă. Înainte de această liberalizare, reclama la medicamente era mai strict reglementată, nefiind destinată populaţiei generale, ci numai medicilor. Pe de o parte, farmaciile, distribuitorii, producătorii îndeamnă populaţia la un supraconsum de medicamente în scopul evident al realizării de profituri cât mai mari. Pe de altă parte, diferitele lanţuri de farmacii sunt angajate într-o concurenţă, proprie practicilor comerciale, probabil însă stimulată şi de managerii actuali ai reformei în sănătate care invocă necesitatea concurenţei ca pârghie de creştere a calităţii asistenţei medicale, ignorând că reţeaua sănătăţii nu trebuie să adopte toate componentele mecanismelor de piaţă. Ar trebui să se ia în considerare că există şi „efecte secundare“ ale introducerii şi generalizării principiului concurenţei: încurajarea reclamei, inclusiv a celei manipulatoare, goana după profit în dauna eticii, afectarea relaţiilor dintre medici etc.
Exemplele de practici medicale nenecesare sunt numeroase, pentru fiecare specialitate în parte. Spicuim câteva recomandări formulate în neurologie, potrivit Academiei americane de neurologie. Nu efectuaţi electroencefalograme (EEG) pentru dureri de cap. Trăsăturile clinice au o mai mare acurateţe în durerile de cap primare. Imagistica neuronală are o mai mare sensibilitate decât EEG pentru evaluarea leziunilor dacă acestea sunt suspectate clinic.
Nu realizaţi investigaţii cu ultrasunete pentru carotidă în cazul sincopelor în absenţa oricăror altor simptome neurologice. Sincopa este comună, afectarea carotidei determină simptome neurologice focale, iar utilizarea nediscriminată a ultrasunetelor reprezintă o procedură nenecesară.
Pentru migrene nu se justifică folosirea de opioide şi butalbital ca primă intenţie. Analgezicele non-opioide sunt adesea eficiente, iar tratamentele specifice migrenelor sunt disponibile. Opioidele şi butalbitalul cresc riscurile de supradoze de analgezice pentru dureri de cap. Opioidele pot fi avute în vedere pentru maximum nouă zile pe lună, atunci când alte tratamente eşuează şi comorbiditatea interzice folosirea tratamentelor de primă linie.
Un număr în creştere de medici prescriu medicaţie pacienţilor sănătoşi, de exemplu, copiilor spre a le spori atenţia. Potrivit unui studiu publicat de Jurnalul Academiei americane de neurologie, această medicaţie nu este necesară. De multe ori, pacienţii care iau pilule pentru creşterea memoriei nu au nevoie de ele, dar medicii, cu toate acestea (poate şi cedând presiunilor) prescriu astfel de tratamente. Problema controversată a medicamentelor „preventive“ şi a îndemnului la supraconsum fără discernământ de suplimente alimentare a fost evidenţiată şi de OMS. Societatea americană de pediatrie a semnalat observaţiile unor părinţi cu copii care au într-adevăr nevoie de medicamente, dar se simt descurajaţi să ceară ajutor medical de teama unor medici care recomandă medicamente care nu au rost.
Tot în SUA, în 2012, s-a lansat, în cadrul campaniei „Alegeţi înţelept“, o listă de cinci teste şi tratamente pentru care medicii trebuie să se gândească de două ori înainte de a le prescrie. Potrivit estimărilor, aproximativ 30% (!) din îngrijirile medicale acordate în SUA constau din teste nenecesare, proceduri, spitalizări şi alte servicii care nu conduc la îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor. În cazul în care cheltuielile medicale vor continua la actualele niveluri, se va ajunge la o cifră de 4,3 trilioane de dolari până în 2019, aceasta reprezentând 19,3% din PIB. Lista cu cele cinci recomandări a fost realizată de Academia americană de medicină împreună cu alte opt societăţi medicale, având drept scop să îi ajute deopotrivă pe medici şi pe pacienţi să se gândească şi să discute despre abuzul şi sau folosirea în exces a resurselor medicale. Astfel, este recomandat să se evite efectuarea de radiografii pentru dureri în zona inferioară a spatelui în primele şase săptămâni de la apariţia simptomului, cu excepţia cazurilor în care apar următoarele semne: deficite neuronale progresive sau severe sau suspectarea unei osteomielite.
O a doua recomandare spune să nu se prescrie de rutină antibiotice pentru sinuzite uşoare sau moderate decât dacă simptomele persistă peste şapte zile sau se înrăutăţesc după o fază iniţială de ameliorare. Majoritatea sinuzitelor prezentate în ambulatoriu sunt datorate unei infecţii virale care dispare de la sine. În pofida acestor recomandări, antibioticele sunt prescrise în peste 80% din cazurile de sinuzite acute, fără beneficii şi cu riscuri de efecte secundare şi de stimulare a rezistenţei la antibiotice. Anual, în SUA au loc 16 milioane de vizite la medic pentru sinuzite, cu costuri de 5,8 miliarde de dolari, o parte fiind evitabile.
Nu este recomandată folosirea emisiilor duale de raze X absorbţiometrice DEXA pentru femei sub 65 de ani sau bărbaţi sub 70 de ani.
Nu trebuie prescrise electrocardiograme sau alte teste cardiace pentru pacienţii cu riscuri reduse şi fără simptome. Sunt puţine dovezi că detectarea stenozei coronariene duce la ameliorarea sănătăţii. False teste pozitive pot face rău prin proceduri inutile, invazive, tratament în exces şi diagnosticare greşită. Răul potenţial al unei expuneri anuale la screening cardiac depăşeşte beneficiile potenţiale.
Testul PAP (Papanicolau – test) nu trebuie făcut pentru femei sub 21 de ani sau care au fost supuse unei operaţii de histerectomie (pentru boala necanceroasă). Cele mai frecvente anormalităţi la adolescente regresează spontan. De aceea, testele PAP pentru acest grup de vârstă determină anxietate ce se poate evita, dar şi costuri suplimentare.
S-a mai recomandat să nu se prescrie teste de diagnostic pentru urticaria cronică. Pentru majoritatea covârşitoare a pacienţilor cu urticarie cronică, o etiologie definită nu este identificată. Teste limitate de laborator pot fi autorizate pentru a exclude cauze profunde; teste de laborator cu ţintă bazate pe suspiciuni clinice pot fi, de asemenea, efectuate. Testele de rutină extensive nu sunt nici eficiente din punctul de vedere al costurilor, nici nu sunt asociate cu îmbunătăţirea stării clinice. Nu sunt indicate teste ale pielii sau cu ser IgE pentru substanţe inhalate sau alimente, cu excepţia cazurilor în care este o istorie clară implicând un alergen ca factor provocator sau perpetuator al urticariei.
Nu numai în SUA, ci şi în alte ţări s-au semnalat exemple de practici medicale nenecesare. În Franţa, în psihiatrie, se folosesc electroşocuri în cazuri în care există alte soluţii terapeutice şi se administrează antidepresive în perfuzii, practici evident nenecesare, care urmăresc de fapt rambursări mai mari de la asigurări.
De la ceea ce reprezintă risipă prin practicarea medicinii nenecesare nu rămâne decât un pas până la fraudă sau, şi mai grav, lezarea stării de sănătate a celor care caută ca ea să fie îmbunătăţită cu ajutorul medicinii. De exemplu, în Franţa şi Spania, în urmă cu doi-trei ani, s-a înregistrat un mare scandal care, de data asta, a implicat şi producătorii de medicamente şi suplimente alimentare pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii, care s-a soldat cu decesul unor adolescente. În acelaşi domeniu au făcut un timp vâlvă în Franţa dietele recomandate de dr. Dukan, până în momentul în care s-a demonstrat nu numai ineficacitatea, ci şi riscurile „dietelor Dukan“, întreprinzătorul fiind sancţionat de autorităţi şi dietele interzise. Este interesant că la noi s-au tradus şi publicat cărţile „Dieta Dukan“ care şi în prezent pot fi găsite pe standurile librăriilor şi la chioşcurile de presă. În sfârşit, un caz grav a fost acela în care doi stomatologi francezi efectuau asupra pacienţilor operaţii mutilante spre a-şi spori veniturile cu acest preţ inuman. Evident că pedepsele au fost pe măsura faptelor.
Medicina nenecesară poate fi o temă de reflecţie şi de acţiune şi pentru autorităţile noastre pentru că efectele practicii acesteia se răsfrâng asupra bugetelor sănătăţii şi, în ultimă instanţă, asupra nevoilor pacienţilor, asupra calităţii asistenţei medicale. Ce ar fi de făcut? Dincolo de un apel la conştiinţa şi personalitatea medicului, ar trebui create organisme ştiinţifice de control şi monitorizare (modelele americane ne‑ar putea fi surse de inspiraţie), fiecare disciplină să-şi delimiteze o listă de „practici nenecesare“. În plus, trebuie însuşite şi puse în practică principiile medicinii bazate pe dovezi, încă insuficient asimilate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe