Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Medicina pe care mi-o doresc

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 8 martie 2019

Mă apropii de acel moment din an când îmi aniversez intrarea în specialitatea mea, psihiatrie.

Nu pun la socoteală aici rezidenţiatul, nu vreau să mă simt brusc (deja) bătrân. Nici nu mă grăbesc spre prima cofetărie, n-am de ce să suflu în lumânări. Devin reflexiv însă la puzderia de experienţe pe care această splendidă meserie mi le-a oferit.
Sunt etern înamorat de profesia mea – i-am dat tot, mi-a dat mai mult înapoi. E pricină, deci, pentru mine să mă uit adeseori pieziș la variantele intermediare, anume aceia pentru care medicina nu e un destin, cât o manieră de-a plăti facturi, vacanţe sau alte bunuri utilitare. Găsesc că pentru ei, cei mulţi, e minunat că există și s-au pus în practică ghiduri, protocoale, reguli de bune practici. Nu presupune nici suflet, nici pasiune, dar presupune o bună funcţie motrice, fie ea și administrativă. Dacă n-ai chemare, măcar să ai responsabilitate. Și diligenţă.
Diligenţa înseamnă că și-acolo unde ai greșit ar trebui măcar să spui figurii din oglindă că ţi-ai dat osteneala până la marginea priceperii tale, care ar trebui să fie întocmirea unei teorii coerente despre boala omului, urmată musai de-o cale argumentată de tratament pe care să i-o fi explicat destul cât să înţeleagă.
Văd adeseori persoane anterior evaluate de diverși confraţi, de-a lungul și de-a latul specialităţilor. În cazuri felurite, diagnosticul este greșit. Are voie să fie greșit, nu suntem mașinării, suntem oameni. Dar mi-e greu să descriu ce simt când un om urmează un tratament și, când îl întreb pentru ce-l ia, cum se cheamă boala lui, ce i-a zis doctorul că are, se uită înapoi la mine și-mi spune, mai mult sau mai puţin senin, „nu știu”. Petrec timp cu fiecare să-i clarific diagnosticul.
Pacientul meu are voie să spună că nu știe ce are doar dacă eu i-am mărturisit că, deocamdată, nici eu nu știu. Dar, în rest, când știu, dacă știu, dacă am motive și raţiuni să știu, am să-mi iau timp să-l lămuresc. Asta e medicina pe care mi-o doresc împrejur. Și pentru ea, doar pentru ea, odată aș sufla în lumânări.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.