Newsflash
OPINII

Medicina şi politica, o scurtă incursiune istorică

de Dr. Călin BUMBULUŢ - feb. 14 2012
Medicina şi politica, o scurtă incursiune istorică
„S-a spus că politica este a doua cea mai veche meserie din lume. Eu am observat o izbitoare asemănare cu prima.“
„Iată cele mai înfricoşătoare cuvinte din limba engleză: Sunt de la Guvern şi am venit să vă ajut!“
Ronald Reagan

 

   De-a lungul timpului, comunitatea medicală a fost influenţată de politică dintotdeauna, într-o măsură imposibil de contestat, în schimb medicii au influenţat prea puţin viaţa politică, numărul celor cu funcţii guvernamentale sau administrative fiind totuşi redus. „Coruperea“, în sensul ruperii de medicină şi alipirea la interesele politicii de moment, a fost covârşitoare la toţi cei care s-au lăsat atraşi de mirajul puterii.
   Voi începe cu medici care au renunţat la activitatea medicală pentru a se dedica politicii. Numele lor sunt cunoscute, dar puţină lume ştie despre formarea lor medicală, atât cât a fost: N. Lupu, N. Costinescu, C. Argetoianu, Al. Vaida-Voievod. Alţi medici au fost cooptaţi de partide, cu rolul de tehnocraţi avant la lettre: profesorii Iuliu Moldovan, I. Cantacuzino, T. Gane, N. Hortolomei, C. Angelescu, medicii N. Marinescu, Gh. Banu. Sunt sugestive pentru relaţia medicină–politică unele întâmplări: profesorul Iuliu Moldovan, de la Cluj, refuză solicitarea prefectului de a ceda automobilul Institutului de Igienă în scopuri electorale, motiv pentru care este victima unei campanii de denigrare; profesorul Iacob Iacobovici relatează cazul unui doctor docent care, solicitând ministrului sănătăţii postul de şef de secţie al unui spital judeţean, este trimis la şeful organizaţiei de partid din acel judeţ pentru un acord în funcţie de opiniile politice ale candidatului; profesorul Dimitrie Gerota, exprimând critici la adresa conducerii, este arestat în 1935 pentru opinii defăimătoare la adresa tronului, fiind eliberat la protestele studenţilor.
   Legea electorală din 1926 prevedea ca, la depunerea candidaturii, să se semneze şi demisia din post, fără posibilitatea revenirii în caz de insucces sau după terminarea mandatului, cu excepţia corpului didactic şi a preoţilor. Astfel, în 1927, în Parlament intră 12 deputaţi şi şapte senatori medici. Ulterior, se revine asupra dispoziţiei, menţinându-se restricţia pentru funcţiile administrative. Totuşi, în 1932, în Parlament intră doar 20 de medici, pe lângă 260 de avocaţi, 140 de membri ai corpului didactic, 80 de agricultori (mare parte moşieri), 50 de preoţi, puţini ingineri, comercianţi, ziarişti, doi mareşali şi un student. Evident, lipsa de apetenţă pentru politică a adevăraţilor practicieni (cu excepţiile de rigoare) a fost un obstacol major. Se remarcă intervenţiile în Parlament ale câtorva medici: Thoma Ionescu, D. Danielopolu, N. Hasnaş, I. Jianu.
   Naivitatea, poate, este direct proporţională cu inteligenţa, motiv pentru care apariţia Frontului Renaşterii Naţionale al dictaturii carliste atrage personalităţi marcante, prin iluzia sfârşitului luptelor politice: Iuliu Haţieganu, N. Hortolomei, Gh. Banu, Emil Ţeposu, I. Tănăsescu, N. Minovici. Consecinţele, pentru unii, vor fi de durată.
   Nu putem pune sub semnul îndoielii participarea unor medici la campaniile electorale, unele comitete ale societăţilor medicale plângându-se de slaba participare la şedinţele acestora în perioadele electorale; totuşi, corpul medical în ansamblul său a fost destul de inert.
   În 1923, se înfiinţează Ministerul Sănătăţii, dar ulterior este comasat cu Ministerul Muncii, ceea ce creează probleme şi mai mari decât în perioada lipsei ministerului. Incapacitatea de administrare a Ministerului Sănătăţii proaspăt înfiinţat (dar nu numai a acestuia) este ilustrată de faptul că, din 882 de circumscripţii, erau asigurate cu medici doar 390, ocupate provizoriu 198, asigurate de studenţi 101, iar 193 erau libere.
   În 1925, prin Legea Administrativă, cea mai mare parte a unităţilor şi personalului Ministerului este trecută organelor administrative locale, nepregătite financiar şi tehnic, consecinţele fiind: spitale neutilizate, personal medical mutat arbitrar, măsuri de sănătate publică neaplicate. Sugestiv, Iacob Iacobovici acuză: „conducători, în dorinţa de a satisface oportunismul de o clipă … dar se mistuie mai curând ca lumina unei feştile“. Ulterior, mare parte a spitalelor şi a personalului trece din nou la Ministerul Sănătăţii, în mai multe etape. Pe Iacob Iacobovici îl reîntâlnim pe parcursul anilor următori vituperând: „Ministerul Sănătăţii este o primejdie pentru sănătatea publică, Ministerul Sănătăţii nici măcar nu ştie câte dispensare şi câţi medici sunt şi nici măcar nu ştie bine ce face“. El considera că Ministerul nu mai constituia un organ tehnic, nu se consulta cu specialiştii, orientându-se numai după criterii politice. El este şi autorul unei invenţii lingvistice: titanozauri, prin care îi caracteriza pe cei care cumulează funcţii inutile, dând exemplul unui medic apropiat de guvern, cu şase funcţii de conducere, locuinţă de serviciu şi salarii cu o sumă incredibilă. Este sugestivă reacţia conducătorului de atunci al Ministerului: „profesorul I. Iacobovici este un ambiţios nesatisfăcut, care urmăreşte posturi înalte şi care aţâţă lumea medicală împotriva legii“. Cu un curaj similar, profesorul Tomescu afirma cu ironie că un medic care conduce un spital „este tot atât de priceput în multiplele specialităţi ale medicinei pentru că este ignorant în toate“.
   Cazul doctorului Gancevici a fost celebru în epocă, fiind deplin uitat azi. Medic-şef al oraşului Braşov, dorind să se mute la Bucureşti, acceptă postul de medic într-o circumscripţie urbană; la prezentarea la post află că este ocupat. Între timp, postul de pe care plecase de la Braşov fusese ocupat şi el. Neavând de ales, doctorul acceptă să revină la Braşov pe un post de medic de circumscripţie, dar acesta este ocupat din nou de altcineva. În disperare, doctorul are o tentativă de sinucidere. Melodramatic şi în ton cu epoca; azi, probabil, calea sinuciderii ar fi înlocuită de drumul străinătăţii…
   În 1933, Adunarea Generală Medicală înaintează guvernului un proiect de lege, argumentând că soarta corpului medical nu poate fi lăsată la bunul plac al funcţionarilor şi că, având în vedere acţiunile neadecvate ale Ministerului Sănătăţii, ar trebui constituit un „cerc de studii“ cu participarea medicilor, pentru a găsi soluţii.
   Profesorul Tomescu, în 1937, susţinea că Ministerul Sănătăţii, format şi la insistenţele medicilor în 1923, în loc să fie unul din cele mai importante ministere, este folosit de guverne ca „portofoliu de tranziţie“ pentru politicieni, iar medicii din rural, „despre care toată lumea este convinsă că au un rol covârşitor în asistenţa populaţiei, sunt supuşi unui tratament dezonorant, drept dovadă salarul acestora fiind ca al unui sublocotenent, iar din gradaţiile de 25% se primesc inconstant doar 12% la interval de cinci ani“. Vă rog, imaginaţi-vă că nu am scris anul 1937… nici nu trebuie să închideţi ochii, sunteţi în prezent! Orice asemănare a faptelor descrise cu prezentul este neîntâmplătoare şi adevărată…
 
w:snaptogridincell/Legea electorală din 1926 prevedea ca, la depunerea candidaturii, să se semneze şi demisia din post, fără posibilitatea revenirii în caz de insucces sau după terminarea mandatului, cu excepţia corpului didactic şi a preoţilor. Astfel, în 1927, în Parlament intră 12 deputaţi şi şapte senatori medici. Ulterior, se revine asupra dispoziţiei, menţinându-se restricţia pentru funcţiile administrative. Totuşi, în 1932, în Parlament intră doar 20 de medici, pe lângă 260 de avocaţi, 140 de membri ai corpului didactic, 80 de agricultori (mare parte moşieri), 50 de preoţi, puţini ingineri, comercianţi, ziarişti, doi mareşali şi un student. Evident, lipsa de apetenţă pentru politică a adevăraţilor practicieni (cu excepţiile de rigoare) a fost un obstacol major. Se remarcă intervenţiile în Parlament ale câtorva medici: Thoma Ionescu, D. Danielopolu, N. Hasnaş, I. Jianu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe