Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Microseisme verbale

Viața Medicală
Adrian ROMAN vineri, 23 august 2013
Dacă o cunoşti pe Erica şi îi scrii „Dragă Erik“, ea n-o să se supere că ai transformat-o în băiat, pentru că ştie că n-ai avut timp suficient pentru corespondenţă şi în loc să scrii două litere ai scris numai una singură, care se poate citi ca două. Este aici vorba de grabă, de tendinţa de a-i imita pe cei cărora prescurtările le stau bine sau e dorinţa  noilor generaţii de a ului „brontozaurii“ cu ingeniozitatea lor în materie de comunicare? Dacă eşti obişnuit să spui „network“ în loc de „reţea“ n-o să ţi se pară, probabil, ciudat că cineva îşi caută toboşar pentru formaţie prin intermediul unei „reţea“ (nu al unei reţele) de socializare. Dacă, însă, cineva care prezintă ştiri şi vorbeşte despre cutremurele de pământ, mişcări telurice de rutină, de mărimi nesemnificative, din Bulgaria şi Marea Neagră, nu prea mai poţi înţelege ce spune când te asigură că la noi nu s-a simţit un seism sau altul pentru că, „afirmă specialiştii, energia termică (sic!) este mult atenuată până să ajungă în ţara noastră“. Neatenţie? Omisiune a prompterului? Deficit cultural? Sau poate contagiune prin transfer termic al gradelor caniculei de afară?
Avem şi noutăţi simpatice: emoticoanele. Acele chipuri mult simplificate din care poţi alege şi aşeza în pagină bucuria, gluma, tristeţea sau furia, pentru a-ţi preveni eventualul cititor că trebuie sau nu să te ia în serios. Au fost adoptate cu entuziasm ca moderator, modulator de ambiguitate, doar-doar s-or înţelege mai bine om cu persoană, în caz că nu o pot face din priviri şi nici telepatic.
Medicul este înainte de toate, vrea sau nu vrea, ştie sau nu ştie, un profesionist al comunicării interumane. Cu cât mai corect, cu cât mai complet, cu cât mai prompt servit de „emoticoanele“ propriilor limbaje non-verbale, cu atât mai bine. Pentru el şi pentru bolnav. Doar că, înainte de a învăţa ce şi cum să spună, viitorul medic va trebui să înveţe să asculte ceea ce îi poate spune un bolnav. E o învăţătură grea, dar materia e una fundamentală. O bună comunicare, fără seisme verbale, se întemeiază pe o negrăbită şi atentă ascultare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC