Newsflash
OPINII

Mozaicul nu are o singură fațetă

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 8 2020
Mozaicul nu are o singură fațetă

Șansele ca epidemia de COVID-19 să se stingă de la sine sunt minime. Virusul este deja adaptat pentru a ataca omul și, nu numai că poate dezvolta mutaţii sinucigașe, dar masa virală pe mapamond este enormă.

coronavirus-4991979_1280
Foto: pixabay

În plus, mai probabile sunt mutaţiile care cresc agresivitatea virusului. Există deja două tipuri de tulpini, cea din Europa vestică fiind mai agresivă.

În marile aglomerări umane, ca de pildă New York, unde procentul celor contaminaţi tinde spre 25%, măsurile de izolare sunt aproape iluzorii în condiţiile rezistenţei destul de ridicate a virusului în aer și pe diverse suprafeţe.

Boala va continua să se răspândească până când se va izbi de barajul rezistenţei naturale și al celei dobândite.

Criza economică și alimentară, urmate de cea socială reprezintă ameninţări atât de grave, încât impun relaxarea măsurilor antiepidemice, deja greu de suportat, înainte ca epidemia să ajungă la un nivel care nu mai pune presiune pe sistemul sanitar.

În cazul României, prima măsură ar fi redeschiderea creșelor și grădiniţelor cel mai târziu pe 15 mai. Cercetătorii elveţieni au demonstrat că, pe lângă rezistenţa naturală a copiilor din această grupă de vârstă, aceștia nici nu transmit virusul, astfel încât contactul lor cu persoanele vârstnice nu este periculos.

Elveţia chiar le recomandă bunicilor să se ocupe de acești copii. Grădiniţele private reprezintă în sine o sursă de alimentare a bugetului prin taxele pe care le plătesc.

Copiii au nevoie de educaţie, dar și de viaţă în colectivitate, în lipsa lor putând dezvolta o serie de tulburări psiho-nervoase cu consecinţe pe termen lung. Beneficiile reluării activităţii depășesc cu mult riscurile.

O a doua măsură care s-ar impune ar fi redeschiderea și funcţionarea la capacitate maximă a tuturor unităţilor ambulatorii.

Cel mai ameninţător val de mortalitate, iminent, vine din partea celor cărora li s-a spus, explicit, să nu se prezinte la medic decât în situaţii de stringentă necesitate. Morbiditatea și mortalitatea nu sunt dominate de COVID-19 nici măcar acum, în plină epidemie.

În actuala stare de urgenţă, adresabilitatea bolnavilor s-a prăbușit, aceștia nemaifiind primiţi nici în spitale de teama infectării cu noul coronavirus.

Ambulanţele așteaptă prea mult la poarta unităţilor medicale. Mulţi oameni au murit din lipsa unei intervenţii medicale
urgente.

Un bolnav cardiovascular este dependent de reevaluarea periodică făcută de un specialist, revizuirea medicaţiei este esenţială. Depistarea timpurie a cancerelor a devenit în aceste condiţii o iluzie.

Starea de sănătate a populaţiei depinde mai mult de eficienţa reţelei medicale ambulatorii decât de numărul și de echiparea spitalelor. Este mai ușor și mult mai puţin costisitor să previi și să tratezi bolile în stadii incipiente decât să aglomerezi spitalele cu cazuri grave și boli terminale, unde costurile sunt copleșitoare.

Sănătatea populaţiei României, precum și a altor state, nu depinde doar de gestionarea actualei epidemii! Mozaicul nu are o singură faţetă, iar cu acest nou virus va trebui să coabităm pe termen nedefinit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe