Newsflash
OPINII

Năravul românesc

de Dr. Gabriel DIACONU - ian. 15 2021
Năravul românesc

Îndelung așteptata campanie de vaccinare împotriva COVID-19, la aproape o lună de la lansare, devine deja vizibil că va fi... îndelungă. Ceea ce n-ar trebui să ia prin surprindere pe nimeni.

Mai multe ţări observă deja că adevărul „pe hârtie” nu seamănă deloc cu cel din practică. Ca și în România, în Germania, Spania, Franţa, Statele Unite, derularea vaccinării la parametri optimi este împiedicată de un lucru extrem de simplu: lipsa de exerciţiu a sistemelor sanitare cu astfel de acte medicale în masă. Este, pe de altă parte, și motivul pentru care Israel sau Marea Britanie au o cu totul altă performanţă.

        Of, de-am fi noi Bătrânul Albion sau Pământul Sfânt! Dar noi, românii, suntem ceea ce suntem și procedăm așa cum ne-am obișnuit. De departe cel mai greu de dus nărav e deturnarea unei activităţi – altfel, eminamente medicală – într-un tărăboi de aprozar între guvern și administraţie locală, politicianul roșu cu cel galben, vechiul vulpoi cu lupul cel tânăr, la un moment când populaţia suferă și oameni continuă să moară de complicaţiile asociate COVID-19. Atât de mici, de fapt, sunt marii noștri oameni de stat.

               Dis de dimineaţă, la coadă la vaccinare, în faţa unui container așezat în curtea unui spital de stat cu aceleași însemne comuniste și după 30 de ani de la Revoluţie, în timp ce bătea ploaia măruntă și totul era gri, acest autor s-a uitat atent împrejur. La mizerie. La jeg. La pâcla dimprejur. Dar și la lucrurile bune dinăuntru. O altă generaţie de oameni – tineri, echipaţi – care căutau să ţină lucrurile sub un control pe care nu-l vezi deloc nici afară, nici la vârf. Vaccinau, vaccinau, vaccinau... Mult iubiţi conducători și demnitari, medicii știu să-și facă treaba. România trebuie să le dea ţara în care treaba medicilor e ocrotită, la fel cum spune în Constituţie că e ocrotită sănătatea cetăţenilor. Noi, medicii, suntem ocrotinţa. Una care prea des ajunge, din cauza voastră, mărgăritar în troaca porcilor.

vaccine moderna

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe