Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Ne-a părăsit Augustin Buzura

Viața Medicală
Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA miercuri, 19 iulie 2017
     Personalitatea sa nu poate fi conturată într-un ferpar. Ar fi nevoie de un roman pentru a aduna viața, munca, literele, cărțile lui Augustin Buzura. S-a născut la 22 septembrie 1938 la Berința, în Maramureș. A urmat Liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar apoi a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj (1964) și a devenit medic psihiatru. A renunțat la psihiatrie pentru literatură. Dar amprenta psihiatrică și complexitatea gândirii lui Augustin Buzura se regăsesc în toate operele sale, inclusiv în cea de debut – „Capul Bunei Speranțe” (1963).
     Printr-o muncă de Sisif, depășind cenzura regimului comunist, reușește să fie apreciat și integrat (deși criticat adesea) ca redactor la „Tribuna” din Cluj. Scrie o serie de romane pe care generația noastră le-a devorat cu aviditate. A scris despre și pentru noi și despre statutul intelectualului român. „Absenții” (1970), „Orgolii” (1974), „Refugii” (1984). Și nu numai atât. În „Fețele tăcerii” (1974), spune: „Nu toți intelectualii din această țară am fost lași sau ticăloși”. Colegul meu de generație a fost impresionant prin forța și profunzimea sa de scriitor ardelean, demn urmaș al lui Liviu Rebreanu. Regret că nu a avut puterea să continue cavalcada de romane despre oprimarea intelectualității în regimul comunist.
     A devenit, imediat după Revoluție, membru titular al Academiei Române (1992). Din 1990, îi revine, pe merit, sarcina de președinte al Fundației Culturale Române și editor al revistei „Cultura”. A fost președintele Institutului Cultural Român (2003–2005). A fost bun în tot ce a făcut.
     Plecarea lui Augustin Buzura ne lasă cu un mare gol. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 
 
 
 

Mihail Mihailide și redacția săptămânalului „Viața medicală” aduc un ultim omagiu celui ce a fost acad. Augustin Buzura, scriitor și medic, reper moral și scriitoricesc. Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.