Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

„Ne vedem dincolo!”

Viața Medicală
Dr. Virgil RĂZEŞU vineri, 25 iunie 2021

În urmă cu câteva săptămâni, când ne plângeam prietenește, pe e-mail, de neputinţele vârstei și ale suferinţelor noastre, profesorul Mihai Radu Diaconescu – Pussy (1939-2021), pentru cei apropiaţi – îmi transmitea ceea ce s-a dovedit a fi ultimul său mesaj către mine: „Ne vedem dincolo!”.

Am reflectat îndelung asupra acestei formulări ușor macabră, dar inteligentă, spontană și plină de sensuri, așa cum poate fi caracterizată întreaga viaţă și activitate a profesorului.

ferpare

Profesorul M.R. Diaconescu s-a numărat printre marii susţinători ai reuniunilor chirurgilor din Moldova, organizate de noi, nemţenii, și nu a lipsit de la niciuna dintre cele 39 de ediţii ale acestora. În timp, și-a câștigat dreptul de a figura printre conferenţiarii sesiunilor inaugurale, cărora le-a imprimat o notă specială, abordând pentru participanţi o paletă tematică foarte diversă, de cultură generală, de interes general. Le-a tratat cu aplomb, cu ironie când a fost cazul, cu inteligenţă și rară demonstraţie de interpretare și cultură, reușind de fiecare dată să facă acea legătură indisolubilă între viaţă, artă și medicină.

Ieșean get-beget, provenind dintr-o familie de dascăli universitari, profesorul M.R. Diaconescu face parte din generaţia de chirurgi elevi ai profesorului Vladimir Buţureanu, unul dintre chirurgii reprezentativi ai ţării. Iar când condiţiile au fost propice, a devenit el însuși conducător de clinică chirurgicală și a lăsat urmași cu bună reputaţie.

Ca profesionist, a practicat întreaga gamă de intervenţii ale chirurgiei generale, dar preferinţele sale au vizat unul dintre cele mai delicate capitole, și anume chirurgia tiroidiană și paratiroidiană, în care a excelat și pentru care a scris și a oferit lumii chirurgicale nu numai articole știinţifice publicate în reviste, ci și două cărţi de valoare
particulară.

Profesorul M.R. Diaconescu nu a fost un revendicativ, a continuat bunele tradiţii ale școlii chirurgicale ieșene și românești, a fost un partener de dialog foarte spontan și inspirat, s-a bucurat de o familie împlinită și de prieteni adevăraţi și a oferit prietenie multora. Trecerea sa în nefiinţă constituie o grea pierdere pentru medicina și chirurgia noastră.
Fie ca amintirea să-i dăinuie cât mai mult în sufletele noastre.

Etichete: Mihai Radu Diaconescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.