Newsflash
OPINII

Nedemnitatea și incompatibilitatea exercitării profesiei de medic

de Drd. Rareș Voroneanu - apr. 30 2021
Nedemnitatea și incompatibilitatea exercitării profesiei de medic

Profesia de medic poate fi exercitată, conform legii numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, doar în situaţia în care medicul nu este declarat nedemn ori incompatibil.

Exercitarea profesiei de medic este nedemn a fi realizată de medicul care a fost condamnat definitiv pentru săvârșirea cu intenţie a unei infracţiuni contra umanităţii sau vieţii, în împrejurări legate de exercitarea acestei profesii, pentru care nu a intervenit reabilitarea. Condamnarea se referă la situaţia în care profesionistul din domeniul sănătăţii a fost găsit vinovat pentru săvârșirea unei infracţiuni prevăzută în articolul 439 din noul Cod Penal.

        Un alt aspect important: faptele prevăzute de lege trebuie să fie exercitate doar cu forma de vinovăţie a intenţiei. Dacă forma de vinovăţie reţinută a fost culpa ori intenţia depășită, nedemnitatea nu mai poate opera.

        Cu privire la reabilitare, trebuie să aducem în atenţie faptul că există o instituţie de drept prin care toate decăderile, interdicţiile și incapacităţile care rezultă din condamnare sunt încetate. De asemenea, reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care persoana condamnată a fost eliberată. Astfel, nu există o obligaţie pentru spital pentru a reangaja respectivul profesionist din domeniul sanitar.

        Al doilea caz de nedemnitate este prevăzut în situaţia în care unui medic i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilită, prin hotărâre judecătorească sau disciplinară. Avem în vedere acea situaţie în care instanţa de judecată i-a interzis unui profesionist să își desfășoare activitatea ca măsură complementară pentru săvârșirea unei infracţiuni.

Situaţiile de incompatibilitate

        Referitor la situaţiile de incompatibilitate, proclamaţia stabilește faptul că nu poate exercita profesia de medic persoana care are calitatea de angajat sau colaborator al unităţilor de producţie ori de distribuţie de produse farmaceutice sau materiale sanitare. Reglementarea este justificată, imparţialitatea medicului în prescrierea unor medicamente putând fi afectată în astfel de cazuri.

        A doua situaţie de incompatibilitate operează în cazul în care starea de sănătate fizică ori psihică a persoanei este necorespunzătoare pentru exercitarea profesiei medicale. Pentru stabilirea acestui aspect, va fi necesară o expertiză, urmându-se a se stabili cu precizie dacă se impunesuspendarea medicului. De asemenea, pe timpul în care operează o cauză de incompatibilitate, dreptul acestuia de a-și exercita profesia este suspendat.

        Medicul care se află într-o situaţie de incompatibilitate are obligaţia de a anunţa Colegiul al cărui membru este, în termen de zece zile de la apariţia acesteia. La solicitarea medicului, la sesizarea oricărei persoane, instituţii sau autorităţi interesate, președintele Colegiului din care face parte medicul poate constitui o comisie specială, pentru fiecare caz în parte, alcătuită din trei medici primari, pentru a confirma sau infirma situaţia de incompatibilitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe