Newsflash
OPINII

Negocieri fără dialog

Negocieri fără dialog

Accesul pacienţilor la servicii de medicină dentară este grav afectat de modul inacceptabil de reglementare a acordării serviciilor stomatologice de către furnizorii care ar semna convenţii cu casele teritoriale de asigurări de sănătate.

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, drepturile asiguraţilor la un pachet de servicii de bază se stabilesc pe baza contractului-cadru multianual care este elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în urma negocierii cu mai multe autorităţi și organizaţii profesionale reprezentative din domeniul sănătăţii, așa cum este foarte clar prevăzut în Art. 229, aliniatele (1) și (2). Printre autorităţile enumerate în lege este și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Actul normativ stipulează cât se poate de explicit că elaborarea contractului-cadru se face „în urma negocierii” cu colegiile profesionale, și nu invers, adică elaborarea actului normativ nu se face înaintea negocierilor. Cu toate acestea, asistăm mereu la aplicarea formală a articolului amintit. CNAS elaborează proiectul contractului-cadru și îl postează pe transparenţă decizională înaintea negocierilor și consultărilor. Abia ulterior se lansează o invitaţie la negocieri.

Participanţii la discuţii

        Recent s-a desfășurat întâlnirea de negocieri și consultări pentru contractul-cadru dintre CNAS și CMSR. Anul acesta am înregistrat câteva aspecte noi. Întâlnirea s-a desfășurat online. Foarte important de notat este că Ministerul Sănătăţii (MS), care este cosemnatar al actului normativ, nu a fost prezent la întâlnire, ceea ce m-a surprins, având în vedere importanţa negocierilor și consultărilor în condiţiile specifice pandemiei. Cu atât mai mult cu cât recent a fost transmisă MS o moţiune din partea Consiliului Naţional al CMSR cu privire la nevoile urgente de ordin legislativ ce reglementează asistenţa medicală dentară. Aveam mare nevoie de o dezbatere împreună cu MS și cu CNAS asupra priorităţilor anunţate în moţiune.

Din partea CNAS a fost prezentă o delegaţie cu mult mai numeroasă decât în oricare dintre întâlnirile anterioare. Trebuie subliniată cu toată consideraţia prezenţa de această dată a președintelui CNAS, domnul Adrian Gheorghe, care a condus ședinţa din partea instituţiei pe toată durata ei.

Din păcate, chiar în ziua în care au avut loc negocierile cu CMSR, pe site-ul CNAS, în transparenţă decizională, se publica actul normativ privind normele pentru contractul-cadru. Deci, și de această dată, publicarea actului normativ a precedat întâlnirea de negocieri/consultări, deoarece întâlnirea pentru discuţii pe norme nu a avut loc încă.

Promisiuni formale pentru o parte dintre probleme

        Delegaţii CMSR au prezentat punctual problemele majore ale serviciilor de medicină dentară de care ar trebui să beneficieze asiguraţii. Au cerut, în acest context, punerea în aplicare a prevederilor legale în vigoare ale contractului-cadru și normelor acestuia, din partea autorităţilor legiuitoare, acolo unde astfel de dezacorduri cu acte normative superioare au fost observate.

        De asemenea, au fost semnalate aspecte discriminatorii pentru medicina dentară în formularea unor norme de aplicare a unor acte normative în vigoare. Starea de sănătate orală a populaţiei urmează să se înrăutăţească și mai mult, iar consecinţele acestor patologii vor conduce la declanșarea sau la agravarea unor boli generale, de organ sau de sistem, cu creșterea consecutivă a costurilor de îngrijiri medicale. Au fost prezentate aceste corelaţii pe baza unor referinţe știinţifice concludente.

        Cu toate acestea, din partea delegaţiei CNAS nu am primit susţinere. Au fost făcute doar promisiuni formale de soluţionare pentru unele dintre problemele prezentate, iar altele nici nu au fost luate în considerare. În aceste condiţii, revine CNAS să își asume și să explice populaţiei restricţionarea accesului la servicii stomatologice și nu mai este treaba medicilor stomatologi să explice aceste deficienţe generate pacienţilor de CNAS. Pentru că nu am putut realiza un dialog real și constructiv în cadrul ședinţei de negocieri și consultări, CMSR nu consimte la acest mod de abordare și reglementare a nevoilor de îngrijiri de sănătate în domeniul medicinei dentare și nu poate să își dea acordul pentru contractul-cadru și normele acestuia, așa cum sunt în prezent formulate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe