Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Nevoia de recuperare după COVID-19

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 18 martie 2022

După depășirea fazei acute de boală COVID, pacienţii rămân cu sechele, evolutive la rândul lor, în special pulmonare (fibroza), cardiace, neuropsihice (de la depresie, anxietate și creșterea alarmantă a suicidului până la accidentele neurovasculare), endocrine ș.a. Masa foarte mare a acestor bolnavi va copleși resursele sistemului de sănătate.

recuperare

Devine astfel necesară recuperarea și redobândirea capacităţii de muncă într-un cadru bine organizat, lipsa de pregătire în acest domeniu înalt specializat fiind uneori periculoasă (putând duce, de pildă, la administrarea oxigenului în fibrozele pulmonare cu inflamaţie evolutivă).  Recuperarea acestor sechelari evolutivi nu doar că despovărează bugetul alocat Sănătăţii, dar furnizează o mare forţă de muncă, adesea de calitate deosebită.

Guvernul (Ministerul Sănătăţii) ar trebui să se gândească la înfiinţarea de urgenţă a unui Centru Naţional de Cercetare și Tratament post-COVID. Zona cea mai potrivită ar putea fi judeţul Vâlcea, cu staţiunile din imediata apropiere: Olănești, Călimănești, Voineasa, Govora, Ocnele Mari. Aici există resursele naturale (calitatea aerului, apele minerale, inclusiv termale), dar și tradiţionala capacitate hotelieră. Resursa umană s-ar putea obţine prin dirijarea numeroșilor medici încadraţi în marile spitale pe posturi de „cercetare clinică”.

Etichete: recuperare post-covid resurse reabilitare medicala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.