Newsflash
OPINII

Nimic despre demisie

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 30 2016
Nimic despre demisie
În gălăgia ultimelor zile, în care am aflat că nu e picior sau opincă de analist care să nu se priceapă la ce și de ce merg lucrurile prost în sănătatea românească, s-au auzit puține voci raționale. Multe, prea multe trompete înfierează cu sfântă mânie proletară mafiile nenumite, deși ascund sub aparențele justițiare conflicte de interese cât casa și se pot numi oricum numai jurnaliști nu. Căutăm vinovați pentru că poporul îngrozit de ce află cere sânge. Nu contează al cui, cald să fie.
Vorbim despre problemele sistemului de sănătate din România deși toate au aceeași explicație: ne lipsesc prin­cipiile. Principii de sănătate publică pe care se fundamentează deciziile oriunde în lumea civilizată. Nu avem organizatori de sănătate, dar vrem organizare. Nu avem bani, dar vrem de toate. Servicii, medicamente, civilizație. Toate costă. Ne lip­sește – probabil de la Dan Enăchescu încoace – un specialist cu viziune de sistem. Încercăm să cârpim atunci când crapă câte ceva. Să stingem focul atunci când arde cu flacără deschisă. Să decapităm Moțoci, fără să știm cine le va lua locul.
Avem servicii mai jucătoare decât fostul președinte, dar când vine vorba de competență sunt mai mult discrete decât secrete. Abia când sparge presa câte-o bubă și curge puroiul în valuri aflăm ce viteji aveam prin servicii, păcat că nu-i ascultă nimeni.
Până și puținii din presă care încă fac jurnalism se aruncă în speculații de tot felul. Corelație nu înseamnă cauzalitate, oricât de urâtă ar fi legătura descoperită. Demersuri altfel oneste și lăudabile sunt deturnate de interpretări greșite. Cei mai importanți, când vrei să combați infecțiile nosocomiale, nu sunt dezinfectanții, ci oamenii. Fără un program coerent, nici măcar nu mai contează ce vrei. Sau cine conduce Ministerul Sănătății.
Dezastrul din sănătate a fost construit, bucată cu bucată, de toți cei care s-au perindat după 1989 la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții importante din sistem. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu principiile. Să știm ce vrem și apoi să facem un plan cum să ajungem acolo. Vrem declarații sforăitoare? Avem destui politicieni cât să peroreze câteva decenii de-acum încolo. Vrem un sistem de sănătate... sănătos? Ne trebuie bani să-l facem bine, dar, mai presus de toate, ne trebuie principii. Și specialiști în politici de sănătate. Nu avem, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi căutăm. Doar că ne va fi greu să îi găsim, în toată hărmălaia din prezent, în care auzite nu sunt vocile raționale, ci trompetele și vuvuzelele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe