Newsflash
OPINII

Nimicul în care nu se schimbă nimic

de Dr. Gabriel DIACONU - iun. 7 2019
Nimicul în care nu se schimbă nimic

Drama acestei orânduiri, pe banii și nervii contribuabilului, este lipsa viziunii și profunda miopie instituţională.

În loc de Marele Salt, Micul Hop. Așa poate fi rezumată strategia actualilor guvernanţi în ceea ce privește politicile de sănătate în România. Drama acestei orânduiri, pe banii și nervii contribuabilului, este lipsa viziunii și profunda miopie instituţională. Scârţâie pe la colţuri toate angrenajele. Nu numai că n-a început construcţia legendarelor spitale regionale, dar – ca și cu autostrăzile – vom sfârși probabil să angajăm niște chinezi vrednici peste vreo 10-15 ani. Și nu numai că SIUI n-a murit, dar continuă să facă furori și să seducă nevroze prin cabinetele patriei. Leadershipul CNAS și al ANMDM se schimbă, din nou, mai mult în poză, în vreme ce Eternii păstrează lucrurile în randamentul normal. Micul Hop este, deci, astfel gândit încât lucrurile să se schimbe în locurile esenţiale, dar în mod esenţial să rămână la fel. De partea cealaltă, medicii, prin structurile lor de reprezentare, participă mai mult prin absenţă la viaţa Colegiului. Se zice că și absenţa e o formă de comunicare. Dar ce vrea să comunice indiferenţa faţă de – până una alta – forurile de dialog între breaslă și Stăpânire? Deunăzi am auzit că managerii de spitale au un grup unde comunică, pe o aplicaţie telefonică smart, încriptată la ambele capete. Mi s-a făcut gura pungă. Nu că oamenii n-ar trebui să vorbească între ei. Foarte bine! Să vorbească. Dar cum se face că mai mereu astfel de „microcosmosuri” de comunicare se petrec dincolo de uși? Asta să însemne să guvernezi? Asta să însemne, pe de altă parte, să manageriezi? Când a apărut bugetul pe anul 2019, MS a primit una dintre cele mai importante creșteri. Toată lumea a aplaudat, abia așteptam să vedem măreţele proiecte. Dar, deocamdată, între două molecule noi introduse pe lista medicamentelor compensate, niscaiva vizite minim mediatizate și o primăvară-vară fără incidente majore, natura statică (mă feresc să-i zic moartă) a Sănătăţii rămâne perpetuă. E liniște. Să te ferească Sfântul de liniște la MS. Pentru că în liniște se mișcă roţile morii de bani. Și în liniște se schimbă nimicul, în care nu se schimbă nimic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe