Newsflash
OPINII

Noile premise schimbă perspectivele

Noile premise schimbă perspectivele

Situaţia medicilor stomatologi, respectiv practica profesională în stomatologie nu s-au deteriorat ca urmare a pandemiei, ci aceasta doar a agravat o situaţie preexistentă.

dentistCabinetele stomatologice au avut și au mari dificultăţi, pe care trebuie să le înfrunte singure. Aceste greutăţi recente s-au adăugat altora, preexistente crizei induse de pandemia de COVID-19.

Este tot mai dificil să reziști pe piaţa liberă a serviciilor medicale stomatologice în condiţiile unei subfinanţări publice a sănătăţii orale a populaţiei. Profesia de medic stomatolog este demitizată. Nu mai este profesia de altădată, o profesie râvnită de tineri și respectată de cetăţeni.

Caracterul liberal al exercitării profesiei, sistemul concurenţial aplicat și mediatizările tendenţioase au deteriorat în mare măsură imaginea medicului stomatolog.

Atractivitatea profesiei este în scădere. Este evidentă această realitate în contextul desfășurării examenelor de admitere la universităţile de medicină și farmacie.

Numărul de absolvenţi ai facultăţilor de medicină dentară din fiecare an este semnificativ mai mare decât pierderile naturale de forţă de muncă din domeniu. Este adevărat că migraţia profesională în arealul Uniunii Europene este o alternativă.

Dar împlinirea profesională ca medic plecat din România este mai sigură pentru medicina generală decât pentru medicina dentară, cu toate că inserţia profesională pe zona privată oferă condiţii net mai atractive și corecte în stomatologie în alte ţări europene decât în România.

Deficitul de practică medicală la pacient

Învăţământul medical stomatologic este deteriorat de cadrul legislativ ambiguu și controversat. Pandemia a agravat situaţia până la limita de toleranţă. Izolarea impusă a suspendat orice activitate practică medicală a studenţilor facultăţilor de medicină dentară.

Absolvenţii acestui an universitar sunt puși într-o situaţie neplăcută. Putem spune că sunt la limita legalităţii! Ei nu au avut în ultimul semestru al ultimului an de facultate nicio oră de stagiu clinic efectiv, în condiţiile în care acest semestru trebuia să fie unul cu multe ore de practică medicală aplicată sub îndrumarea unui cadru medical competent.

În această toamnă, mai mult de 1.500 de medici stomatologi vor intra în practica medicală efectivă, cu toate drepturile legale de practică medicală independentă.

Ei vor furniza servicii medicale fără ca instituţiile formatoare să le fi asigurat condiţiile necesare și obligatorii prin lege de dobândire și însușire a procedurilor stomatologice aferente planurilor de învăţământ.

COVID-19 este vinovat pentru că studenţii termină formal facultatea, fără a o fi terminat de fapt? Este distanţarea fizică impusă acoperitoare pentru lipsurile grave din formarea profesională a unui medic stomatolog?
Situaţia este neplăcută și în context european.

Deficitul de practică medicală la pacient este semnalat de câţiva ani de studenţii francezi din facultăţile noastre și am fost interpelaţi în acest sens de diverse autorităţi profesionale ale Uniunii Europene.

Acum, situaţia s-a agravat! Din nou, România este vulnerabilă la declanșarea unei proceduri de infrigement pentru nerespectarea unei directive europene.

Poate fi invocat COVID-19 ca circumstanţă atenuantă? Oare pacienţii unor medici din această promoţie de sacrificiu vor înţelege și vor accepta unele „imperfecţiuni” ale tratamentelor primite?

Trebuie găsită o soluţie!

Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale are prevederi clare privind formarea profesională pentru medicina dentară.

Astfel, aspectele descrise mai sus sunt reglementate în Capitolul III,Secţiunea 4, Articolul 34, Formarea de bază de medic stomatolog, aliniatul (3): „Formarea de bază de medic dentist garantează că persoana în cauză a dobândit (...)o experienţă clinică adecvată sub supraveghere corespunzătoare”.

Îmi exprim îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei semnalate.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România va primi solicitările de înscriere ale absolvenţilor din generaţia 2020 și prin certificatele de membru avizate va valida calitatea unei formări profesionale corecte și legale.

Aceasta se face pe baza diplomei de licenţă și a suplimentului la diplomă în care sunt precizate competenţele acordate de formator. Își vor asuma universităţile acele competenţe care au fost perturbate în dobândirea lor de către distanţarea fizică impusă prin lege, fără asigurarea unor măsuri compensatorii?

Este o situaţie neobișnuită la care trebuie găsită o soluţie. Poate că o practică de specialitate desfășurată un timp limitat ar putea fi rezolvarea?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe