Newsflash
OPINII

Noile salarii – populism sau justețe?

de Vlad MIXICH - iul. 30 2015
Noile salarii – populism sau justețe?
S-a lansat dezbaterea pe marginea proiectului noii legi a salarizării bugetarilor, în care sunt incluși și medicii. Prima discuție sindicate–guvernanți a avut loc la 21 iulie. În tabelele alăturate vedeți propunerile guvernanților pentru salariile medicilor și este important de reținut că valorile prezentate sunt suma brută propusă. Creșterile ar urma să fie implementate în trei etape, în 2015, 2016 și 2017. La fel de important este să precizăm că actualul context politic este caracterizat de o pronunțată fragilitate guvernamentală, iar acest proiect nu va ajunge în Parlament, spre vot, mai devreme de septembrie 2015. Dacă va fi aprobat, aceste salarii ar trebui să intre în vigoare odată cu începutul anului 2016, care este și an electoral. Încă nu este clar dacă Guvernul României a identificat resursele bugetare necesare pentru susținerea acestor creșteri, mai ales că pregătește o nouă scădere a taxelor, ceea ce va duce la reducerea banilor care ajung la buget. „În privința impactului bugetar, dați-mi voie să fiu prudentă în continuare“, a declarat ministrul Rovana Plumb. Dar propunerea este pe masă și arată cum puteți vedea.
Dr. Dan Perețianu a comentat comparativ, pentru „Viața medicală“, aceste propuneri. „Pentru președintele României se propune o creștere cu 133%, în timp ce pentru medicul primar cel mai bine plătit se propune o creștere reală de 18%. Dar problema salariilor medicilor este că ea nu se corelează cu ale altor profesii, la fel cum erau aceste salarii corelate chiar și pe vremea comunismului. În acea perioadă, medicii aveau salarii comparative cu judecătorii (conform Legii 57/1974)“. Remarca dr. Perețianu este corectă, discrepanțele dintre medici și alte categorii profesionale fiind mari, conform proiectului de lege citat. Astfel, șeful adjunct al unui birou vamal ar câștiga lunar 5.600 de lei, mai mult decât un medic specialist. O altă categorie de funcționar public, secretarul de județ, ar putea câștiga mai bine decât cel mai bine plătit medic primar: 9.364 de lei față de 7.018 lei, adică salariul unui medic primar cu gradație maximă, venit care va fi și cel mai mare din sistemul medical românesc, dacă acest proiect de lege va fi aprobat. Directorii medicali ai spitalelor ar putea câștiga între 9.105 lei și 9.631 lei, în funcție de dimensiunea spitalului pe care îl conduc, sume asemănătoare urmând să primească și managerii de spital.
Diferențele anterioare existente între profesia medicală și alte profesii se mențin așadar în acest proiect, ba chiar, în anumite cazuri, se accentuează în defavoarea medicilor. Prin urmare, dr. Dan Perețianu propune o creștere medie a coeficienților după care sunt calculate salariile medicilor în actualul proiect cu 33% și susține necesitatea triplării acestor coeficienți în cazul medicilor primari aflați la finalul carierei. De ce? În primul rând, „pentru că un absolvent de medicină studiază șase ani, mai mult decât absolventul unei facultăți de drept“, spune dr. Perețianu. „Pentru a lucra într-o judecătorie, un absolvent de drept trebuie să facă un curs de un an la Institutul de Magistratură. Aceasta este puțin mai puțin decât a trece un concurs precum rezidențiatul și a fi în primul an de rezidențiat. De aceea, un rezident de anul doi trebuie să câștige un salariu mai mare  decât un judecător de judecătorie cu doi-trei ani vechime. De-a lungul anilor, medicii specialiști sunt obligați la perfecționare continuă, pentru care se dau puncte profesionale de către Colegiul Medicilor, ceea ce nu este cazul judecătorilor și procurorilor. De aceea, creșterea coeficienților pentru medici trebuie să fie mai mare decât pentru judecători. Observăm că judecătorii primesc salarii diferite dacă lucrează în locuri diferite și aceasta reflectă probabil dificultatea muncii. În sănătate, nu există acest mod de a privi lucrurile; un pacient, dacă este un caz grav, este la fel de grav chiar dacă este la sat sau în cel mai mare spital universitar. De aceea, nu unitatea trebuie să fie cea care diferențiază între medici, ci pregătirea profesională“.
„Doar adoptând astfel de coeficienți, corelativ între profesii, se poate ajunge la considerarea corpului medical ca un corp de elită. Doar astfel fenomenul plăților informale poate dispărea din sistemul de sănătate“, conchide dr. Dan Perețianu. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor ține cont de aceste sugestii, dar probabil că negocierile vor fi foarte dificile având în vedere că această lege a salarizării va avea un impact bugetar „foarte mare“, în formularea ministrului de finanțe Eugen Teodorovici.
Rămâne să sperăm cu toții că Guvernul României a identificat resursele necesare acestor creșteri și nu folosește acest proiect doar ca manevră politică electorală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe