Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Noua listă cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive

Viața Medicală
Serviciul de presă al MS vineri, 19 februarie 2010

    Ministerul Sănătăţii a stabilit lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive care vor fi interzise, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman (stări confuzionale – pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului). În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. (...)

    Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.
    „Dorim să descurajăm tendinţa de creştere a consumului de plante şi substanţe halucinogene. Timp de patru săptămâni, s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante şi substanţe care au proprietăţi psihoactive. La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, la data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experţi din mai multe instituţii: Agenţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Facultatea de Farmacie Bucureşti (catedrele de Toxicologie şi Botanică) care au reuşit în urma unui efort deosebit să identifice o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe dăunătoare sănătăţii. Această nouă listă le va completa pe cele deja existente în legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante. Vreau să mulţumesc tuturor acestor profesionişti“, a declarat ministrul sănătăţii, dl Cseke Attila.
    Conform noului act normativ, pe listele existente în Legea nr.143/2000 au fost introduse noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. (La droguri de risc – pentru consum propriu, cumpărare sau deţinere fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, la droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani.)
    În marea lor majoritate acestea sunt:
    PLANTE: specii de salvie (Salvia divinorum Epling & Játiva) – este o plantă care produce halucinaţii – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani specii de mitragina (Mitragyna speciosa Korth – Kratom) – este o plantă cu efecte similare cocainei (creează dependenţă) – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani;
    CIUPERCI: Amanita muscaria (L:Fr.) Lam. – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani • Amanita pantherina – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani • toate speciile din genul Psilocybe – produce halucinaţii, cu efecte similare LSD (acidul lisergic) – Tabelul I (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 10 la 20 ani.
    SUBSTANŢE: • LSA (amida acidului lisergic) – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani • ketaminacreează dependenţă, au fost înregistrate până în prezent două decese – Tabelul III (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 3 la 15 ani • derivaţi de piperazină – produce halucinaţii – Tabelul I (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 10 la 20 ani • sare de baie (mefedrona) – au fost înregistrate cazuri de decese – Tabelul I (din Legea nr. 143/2000), închisoare de la 10 la 20 ani.
    Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj, de exemplu: • Special Gold – sare – 0,25 g – 40 lei, 0,75 g – 90 lei • Pulse – pulbere – 0,5 g – 30 lei, 3 g – 119 lei • Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate – 12 g – 60 lei • Spice Diamond – fragmente vegetale – 1 g – 50 lei Spice Gold Spirit – pulbere – 3 g – 90 lei.
    Totodată, prin prezenta OUG se introduce în Legea nr. 143/2000 şi Legea nr. 339/2005 o procedură simplificată de actualizare a listelor prin Hotărâre de Guvern şi nu numai prin acte normative la nivel de lege.
    În termen de 10 zile de la publicarea ordonanţei în MO, cei care comercializează aceste produse au obligaţia de a le distruge. (Serviciul de presă al MS.)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.