Newsflash
OPINII

Nu putem vorbi încă despre sfârșitul pandemiei

Nu putem vorbi încă despre sfârșitul pandemiei

Viitorul în stomatologie nu poate fi imaginat excluzând particularităţile acestei perioade dificile. Pentru medicii stomatologi 2020 va rămâne în amintiri ca anul celor mai mari provocări.

image-from-rawpixel-id-260859-jpegGreutăţile din cursul său ar putea fi comparate doar cu dificultăţile care au fost înfruntate de medicii stomatologi după scoaterea lor forţată în afara sistemului bugetar și intrarea pe drumul greu al privatizării. În starea de urgenţă am fost singurul domeniu medical cu activitate suspendată, cu excepţia asigurării urgenţelor stomatologice.

Anul care tocmai se sfârșește a adus prejudicii importante serviciilor de medicină dentară. Starea de urgenţă a venit și cu tăierea finanţării prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Urgenţele erau gestionate cu dificultate și au fost introduse consultaţia la distanţă și triajul pacienţilor prin telefon.

Cu toate acestea, recent, CNAS a respins recunoașterea consultaţiei la distanţă pentru medicina dentară, venind cu explicaţii în totală contradicţie cu ceea ce trebuia făcut în starea de urgenţă. Evident, acelea au fost servicii care au fost refuzate la plată.

Dificultăţi au fost și sunt în continuare în recunoașterea oficială a impactului financiar al suspendării activităţii profesionale asupra medicilor stomatologi, colaboratorilor și familiilor lor și în ceea ce privește facilitarea acordării compensaţiilor cuvenite. Este un aspect care menţine o stare de nemulţumire și frustrare în rândul medicilor stomatologi.

SITUAŢIE PROST GESTIONATĂ

Starea de urgenţă în domeniul asistenţei medicale stomatologice a fost prost gestionată de autorităţi, dar implicarea activă a medicilor stomatologi a salvat situaţia în bună măsură. A urmat o perioadă de relansare lentă a serviciilor în medicina dentară, începând cu instituirea stării de alertă.

Pe tot acest parcurs, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a fost mereu preocupat de asigurarea unui cadru normativ legislativ adecvat, prin care să fie asigurate: protecţia și siguranţa pacienţilor, protejarea personalului din cabinetele stomatologice, reluarea activităţii profesionale în cabinetele dentare în cele mai bune condiţii și creșterea accesibilităţii populaţiei la serviciile de medicină dentară.

Distanţarea fizică și restricţionarea serviciilor a adus reconsiderarea multor proceduri la nivelul CMSR. În urma unei evaluări formale recente în ceea ce privește desfășurarea serviciilor de îngrijiri medicale stomatologice, s-a arătat că foarte puţine cabinete stomatologice au rămas închise în perioada stării de alertă. De asemenea, au fost evidenţiate dificultăţile financiare care îi afectează pe furnizorii de servicii
stomatologice.

Nevoia de reorganizare a serviciilor administrative la nivelul colegiilor teritoriale se concretizează în implementarea unor noi proceduri. Pentru susţinerea viabilă a serviciilor de medicină dentară acordate în sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt imperios necesare următoarele măsuri: aducerea tarifelor pentru tratamentele din pachetul de bază de servicii de medicină dentară la valori corecte, în acord cu costurile acestor servicii, creșterea semnificativă a plafonului de raportare și contractare de servicii stomatologice pentru a asigura accesibilitatea populaţiei la îngrijirile necesare și alocarea unui buget corect și
realist din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Cabinetele individuale mici, cele mai afectate

În urma acestei lungi perioade de constrângeri și restricţionări, este de așteptat ca cei mai afectaţi furnizori de servicii medicale stomatologice să fie cabinetele individuale mici, iar furnizorii mari de servicii stomatologice să câștige teren pe piaţa concurenţială de servicii medicale.

Criza generată de pandemie va reduce și mai mult posibilitatea unui segment important din populaţie de a primi serviciile medicale
stomatologice necesare.

Polarizarea socială din punct de vedere financiar se va accentua și, ca urmare, această polarizare se va regăsi în serviciile stomatologice, respectiv se vor menţine și dezvolta tratamentele din segmentul premium și vor crește solicitările pentru
tratamente de tip social.

Nevoia de implicare a sistemului de asigurări sociale de sănătate în asigurarea accesibilităţii necesare minimale la serviciile de medicină dentară a populaţiei va deveni tot mai evidentă și presantă.

Neglijarea patologiei stomatologice evolutive în acest an din cauza pandemiei are ca efect agravarea multor afecţiuni, cu creșterea implicită a nevoilor de tratament de reabilitare orală. O bună parte dintre pacienţi vor fi în situaţia de a putea solicita doar tratamente de urgenţă.

Organizarea cabinetelor pentru urgenţe stomatologice în UPU va trebui să fie făcută corect, așa cum cere legea, respectiv actele normative cu referire punctuală pe această temă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe