Newsflash
OPINII

O inimă care trebuia să bată

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - dec. 12 2017
O inimă care trebuia să bată
     Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din București se confruntă anual cu sute de cazuri grave, care necesită foarte mare atenție din partea medicilor de acolo. Sonia este unul dintre copiii salvați de medicii de la INSMC, povestea ei ducând la formarea unei asociații pentru reabilitarea secției în care practic a renăscut. Asociația Sonia Maria a derulat mai multe campanii de strângere de fonduri pentru Sonia și pentru alți copii cu malformații cardiace congenitale și hipoacuzie, iar acum începe campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea secției de terapie intensivă a INSMC.
     Povestea Soniei nu este diferită de a altor copii cu afecțiuni grave din secția de terapie intensivă a INSMC, dar ceea ce s-a născut în urma experienței acesteia este cu totul special. În urmă cu zece ani, Sonia s-a născut cu o malformație cardiacă gravă și a fost tratată în secția de terapie intensivă a INSMC. Nu mult după internare, situația Soniei s-a complicat prin apariția sepsisului, care, în contextul malformației cardiace deja existente, a dus la apariția a două stopuri cardiace. Sonia a fost rapid stabilizată de dr. Tatiana Ciomârtan și de ceilalți medici de pe secție, dar în urma tratamentului intensiv al sepsisului, Sonia a rămas fără auz. După ce au tratat sepsisul, medicii nu au putut face mai multe pentru inima copilului, motiv pentru care tânăra sa mamă a luat decizia de a traversa lumea pentru a o salva. A ajuns în Germania, și apoi în America, unde sistemele străine de sănătate au făcut pentru Sonia ceea ce sistemul din România nu a putut face.
     Anual, Sonia merge la controale de specialitate peste ocean, fiind supusă până în prezent la patru intervenții chirurgicale. Nu a uitat, însă, de unde a plecat. Oana Geambașu, mama sa, luptă acum pentru a aduce sistemul din România cât mai aproape de nivelul celui american, înființând această asociație, prin care vrea să ofere tuturor copiilor șansa pe care a avut-o Sonia. „Nu există nicio diferență între medicii de acolo și medicii de aici”, spune Oana. Singura diferență constă în resurse, dotarea spitalelor și în numărul de medici și asistente care se ocupă de pacienți, semnificativ mai mic la noi. Pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave, sunt necesare nu doar pasiunea și grija medicilor, ci și fonduri care să susțină costurile mari pe care le implică acest lucru. Din cauza lipsei de fonduri, institutul nu îndeplinește normativele europene pe partea de terapie intensivă pediatrică, spune dr. Tatiana Ciomârtan, medic primar pediatru și șef de secție la INSMC. Personalul de pe secția de terapie intensivă este insuficient pentru numărul de cazuri internate, unei singure asistente alocându-i-se în jur de zece pacienți, în comparație cu maximum doi, cât se alocă în țările vestice. În ceea ce privește tratamentele, lipsurile nu sunt foarte mari, dar există anumite medicamente neînregistrate în România care pot salva viețile copiilor. Dr. Ciomârtan a dat ca exemplu, în acest sens, adenozina, fenobarbitalul sau albastrul de metilen. Pentru a le putea procura din străinătate, institutul are nevoie în primul rând de bani.
     De bani este nevoie și pentru achiziționarea mai multor ventilatoare, care momentan sunt insuficiente pentru capacitatea secției. „Pe secția de terapie intensivă din INSMC erau doar două ventilatoare. Era un copil în boxa șase care a murit în ziua în care Sonia a făcut stop cardiac. Dacă acel copil nu murea atunci, Sonia nu putea primi ventilatorul”, povestește mama Soniei, rememorând perioada critică din viața copilului ei. Câte ventilatoare are secția acum? Tot două, pentru o capacitate de 20 de paturi (chiar dacă de cele mai multe ori sunt ocupate doar zece paturi). Dacă ambele ventilatoare sunt folosite, ceilalți pacienți care au nevoie de ventilație sunt trimiși la alte spitale mai bine dotate din București. În mod ideal, secția ar avea nevoie de atâtea ventilatoare câte locuri există, dar un ventilator costă 20.000–30.000 de euro.
     Planul de reabilitare a secției de terapie intensivă din INSMC constă în renovarea completă a secției, eradicarea infecțiilor nosocomiale, recompartimentarea și completarea deficitului de echipamente necesare activității de acolo. Dacă se vor strânge cele aproximativ 1,5 milioane de euro estimate pentru această reabilitare, secția se va închide pentru renovare, dar aparatele de acolo vor fi mutate în cadrul altei secții a insitutului până la finalizarea renovărilor. Numărul de copii care vor putea fi tratați va fi mai redus pe parcursul întregului proces, dar scăderea este doar temporară și necesară. Cei care vor să contribuie la strângerea de fonduri o pot face prin SMS cu textul „INIMA” la 8844 și prin PayPal, donație directă sau transfer bancar pe site-urile oinima.ro și pe bursabinelui.ro. Pentru a demara lucrările sunt necesari cel puțin 75.000 de euro în faza întâi a proiectului, iar pentru a strânge toate fondurile sunt necesare între 18 și 24 de luni, estimează inițiatoarea campaniei.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe