Newsflash
OPINII

O jumătate de veac în slujba specialităţii

de Prof. dr. Eugen TÂRCOVEANU - nov. 10 2014
O jumătate de veac în slujba specialităţii
   Prof. dr. Nicolae Angelescu s-a stins din viaţă la 26 septembrie 2014. Formator şi conducător de şcoală la Spitalul Colţea, mentor al multor generaţii de studenţi şi chirurgi, autor de tratate chirurgicale remarcabile, profesorul Angelescu a fost „liantul familiei chirurgicale româneşti şi reprezentantul ei în societăţi prestigioase ale Europei“, după cum arăta prof. Vasile Sârbu, în monografia „Pagini din istoria chirurgiei româneşti“, apărută în 2002 la Editura Academiei.
    S-a născut la 6 decembrie 1931 în comuna Rociu, judeţul Argeş, unde a urmat şi cursurile şcolii primare. A absolvit Colegiul „I. C. Brătianu“ din Piteşti, iar în 1954 a început studiile la facultatea de medicină din Bucureşti. Ucenicia în chirurgie i-a fost marcată de doi titani ai chirurgiei româneşti, Nicolae Hortolomei şi Theodor Burghele, ultimul îndrumându-i şi teza de doctorat (1970), intitulată „Tratamentul crizei acute de rejet în transplantul renal experimental la câini“, o temă vizionară şi prioritară pentru acel timp. La formarea sa a contribuit şi un stagiu de un an la Institutul de Cercetări Chirurgicale din Nancy.
    Parcurge toate treptele ierarhiei chirurgicale prin concurs: extern (1958), intern (1960), medic specialist chirurg (1967), medic primar chirurg gradul III (1971) şi gradul II (1977). Activitatea didactică a început-o în 1964 ca preparator; iar în 1972 devine şef de lucrări prin concurs la Spitalul „23 August“ (actualmente Spitalul de Urgenţe „Sf. Pantelimon“), unde a lucrat cu prof. dr. Pavel Simici, devenind conferenţiar în 1980. În anul 1972, a înfiinţat, împreună cu prof. Pavel Simici, dr. Victor Predoiu şi dr. Florian Popa, Clinica chirurgicală a Spitalului „23 August“. În 1984 este transferat la Clinica de   Chirurgie a Spitalului Colţea, unde obţine, în 1992, titlul de profesor, fiind şef de clinică şi profesor consultant până la pensionare, în 2003. Aici a format echipe chirurgicale pentru investigaţii ecografice şi de endo­scopie digestivă şi intervenţională. A introdus pentru prima dată în Bucureşti, după 1992, abordul minim invaziv în chirurgia generală, fiind un promotor al acestei chirurgii la nivel naţional.
    Profesorul Angelescu a avut şi o activitate publicistică bogată: 26 de cursuri, manuale şi monografii, ca autor unic sau în colaborare, între care două sunt memorabile: „Tratatul de patologie chirurgicală“, Ed. Medicală 2001 şi „Patologie chirurgicală pentru admiterea în rezidenţiat“, două volume, Ed. Celsius Bucureşti, 1997. Are peste 400 de lucrări ştiinţifice, comunicate şi publicate în ţară şi în străinătate, din care 111 indexate în baze de date internaţionale (Pubmed). S-a preocupat de formarea şi specializarea colaboratorilor, pe care i-a trimis în mari clinici chirurgicale din Europa şi SUA, formând o şcoală de chirurgie în care s-au afirmat profesori (Fl. Popa, Silviu Constantinoiu, Tr. Burcoş, N. Dănilă) şi medici primari renumiţi în întreaga ţară (N. Jitea, E. Popa etc.).
    O contribuţie importantă a profesorului Angelescu a fost la dezvoltarea Societăţii Române de Chirurgie şi reintrarea acesteia în circuitul european. În perioada 1988–1995 a fost secretar general, apoi preşedinte al societăţii între 1995 şi 2002. În perioada 1995–2004 a fost şi redactor şef al revistei „Chirurgia“. A fost ales membru în societăţi academice din ţară şi străinătate: membru de onoare al Asociaţiei Franceze de Chirurgie, secretar adjunct Eurosurgery, reprezentant naţional, din 2003, al Uniunii Medicale Balcanice, Societatea Europeană de Chirurgie Digestivă, Societatea Europeană de Chirurgie Experimentală, Societatea Europeană de Chirurgie Oncologică, Academia de Chirurgie din Franţa, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A fost doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi al Universităţii de Medicină din Craiova şi Iaşi.
    În cei peste 50 de ani de activitate chirurgicală, didactică şi ştiinţifică şi-a dedicat viaţa cu pasiune profesiunii pe care a slujit-o cu credinţă, fiind un exemplu de muncă perseverentă, devotată şcolii care l-a format.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe