Newsflash
OPINII

O nouă certificare în managementul calităţii în sănătate

de Grigore-Octavian Borontiș - oct. 7 2022
O nouă certificare în managementul calităţii în sănătate

ANMCS a realizat, alături de colaboratori din Franţa, Grecia și România, un parteneriat strategic european, SANTE+, în vederea creării unei noi calificări europene în sectorul medical.

Proiectul SANTE+, cofinanţat de Comisia Europeană prin Programul ERASMUS+, participă la transparenţa și recunoașterea calificărilor în Europa și, prin rezultatele sale, va facilita mobilitatea ocupaţională în Uniunea Europeană.

vizual sante

Provocarea acestuia este de a susţine o schimbare profundă a practicilor profesionale prin dezvoltarea și implementarea unui sistem de formare continuă, transversal profesiilor din sectorul medical, care vizează managementul calităţii serviciilor medicale și al riscurilor asociate acestora.

Inovaţia proiectului presupune înţelegerea interacţiunilor dintre diferitele profesii din domeniul sănătăţii pentru a realiza un management general al calităţii serviciilor medicale și al riscurilor asociate acestora. Totodată, el va permite dobândirea de noi competenţe generale, necesare exercitării tuturor profesiilor din sectorul medical conform Cadrului European al Calificărilor (EQF), prin crearea unui sistem integrat în acest sens.

Partenerii proiectului sunt: Universitatea Coasta de Azur, Spitalul Universitar din Nisa, Universitatea „West Attica” din Atena, Centrul de Formare „Euroergasiaki” din Grecia, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Asociaţia
PARTENER - Grupul de Iniţiativă pentru Dezvoltarea Locală din România.

Formare adaptată nevoilor

Proiectul se află în etapa de finalizare a sintezei europene a formărilor din domeniul managementului calităţii în sănătate din cele trei ţări implicate, urmând propunerea de competenţe comune din acest domeniu relevante în Uniunea Europeană.

Astfel, în următoarea perioadă, va fi propusă profesioniștilor din sectorul medical, spre testare, o nouă ofertă de formare total adaptată nevoilor profesioniștilor și organizaţiilor medicale.

Această etapă va sta la baza creării unei noi certificări conform EQF. Vor fi instruiţi 45 de formatori în implementarea noii oferte de formare, iar de aceasta vor beneficia 150 de persoane din domeniul medical. Formatorii vor conștientiza necesitatea de a-și adapta programele de instruire și instrumentele de predare.

Profesioniștii din sectorul medical vor conștientiza că activităţile lor necesită noi competenţe și, prin urmare, o nouă pregătire adaptată nevoilor actuale. Oferta va putea fi îmbunătăţită la finalul proiectului cu sprijinul tuturor actorilor relevanţi din domeniul sănătăţii.

Pe termen lung, acest proiect va face posibilă consolidarea dezvoltării parteneriatelor naţionale între diferiţi actori, precum: unităţile din sectorul medical care doresc și trebuie să-și îmbunătăţească calitatea serviciilor oferite prin calificarea personalului lor; partenerii sociali care sprijină angajarea personalului din sectorul medical; organizaţiile care trebuie să își adapteze pregătirea la nevoile profesioniștilor din domeniul sănătăţii; companiile medicale și organizaţiile profesionale din sectorul medical.

Aceștia vor avea la dispoziţie instrumente noi de gestionare a locurilor de muncă și a competenţelor pentru a-și îmbunătăţi profesionalismul în domeniul managementului calităţii serviciilor medicale și al riscurilor asociate acestora.

Citiți și: Abuzul în serviciu și îngrădirea accesului la îngrijiri

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe