Newsflash
OPINII

O nouă specialitate în stomatologie

de Prof. dr. Ecaterina IONESCU - dec. 12 2016
O nouă specialitate în stomatologie
     Pedodonția este o specialitate complexă care are în centrul activității sale asigurarea sănătății orale a copilului și adolescentului, fie el sănătos sau cu nevoi speciale. Alături de patologia frecventă, reprezentată în principal de caria dentară, există și o patologie care uneori depășește cu mult posibilitatea unui simplu cabinet stomatologic și care necesită cunoștințe serioase de specialitate, precum și organizarea unor servicii specializate și pregătirea de personal medical calificat în acest sens.
     Spre deosebire de alte specialități medicale de profil, pedodonția se adresează pacientului în creștere, printr-o evoluție extrem de dinamică, atât fizic, cât și comportamental, ceea ce face ca eficiența actului medical să fie condiționată de un bagaj specific de cunoștințe stomatologice.
     Asistența stomatologică primară, ce cuprinde ansamblul de măsuri și servicii medicale care promovează și mențin starea de sănătate orală, previne îmbolnăvirile și oferă tratament în îmbolnăvirile acute sau cronice ale aparatului dento-maxilar, ar trebui să fie asigurată în mod normal până la vârsta de 18 ani de medicul stomatolog cu pregătire specifică. După această vârstă, sarcina va fi preluată de medicul stomatolog generalist. Deoarece în prezent nu există specialitatea de pedodonție, aceste atribuții sunt îndeplinite într-o oarecare măsură de medicul stomatolog generalist, fără ca acesta să aibă pregătirea necesară pentru complexitatea abordării pacientului copil și adolescent.
     În cadrul asistenței stomatologice primare, medicul stomatolog cu pregătire specifică (pediatrică) trebuie să fie capabil să facă o evaluare și o diagnosticare corecte ale pacientului, să asigure tratamentul necesar în majoritatea situațiilor clinice, să identifice acele forme de îmbolnăvire care impun tratamente mai complexe și să îndrepte pacientul către medicul specialist, să transmită familiei copilului cunoștințele necesare în vederea unei bune îngrijiri oro-dentare și să monitorizeze în timp evoluția situației. Prin urmare, patologia stomatologică a pacientului în creștere, deși considerată ca fiind o parte a patologiei oro-dentare generale, este, prin particularități, complexitate și variabilitate, o entitate distinctă, cu arii specifice de interes: caria în dentiția temporară, mixtă și permanentă, caria molarului prim permanent, traumatismele dentare și dento-alveolare ale dinților temporari și permanenți tineri, patologia orală a copilului cu nevoi speciale sau a celui cu boli rare.
     Toate aceste aspecte au stat la baza justificării necesității existenței specialității de pedodonție ca o entitate profesională distinctă în cadrul profesiei de medic stomatolog. Demersurile Colegiului Medicilor Dentiști din România, începute cu mai bine de trei ani în urmă, au avut succes în acest an, când s-a materializat înființarea acestei specialități. În acest context, corpul profesional apreciază importanța pe care autoritățile de stat o acordă introducerii și promovării unei noi specialități de medicină dentară, respectiv pedodonția. Aceasta, în contextul actual al sistemului de îngrijiri de sănătate din România în ceea ce privește copiii și tinerii, nevoia de reducere a impactului pe care îl poate avea caria și complicațiile ei asupra dezvoltării armonioase a aparatului dento-maxilar și asupra întregului organism, precum și a impactului economic prin diminuarea semnificativă a cheltuielilor mari necesare tratamentelor stomatologice de-a lungul vieții.
     Prin reglementarea Pedodonției ca specialitate distinctă, este posibilă selecția și formarea de medici dentiști specialiști cu pregătire și abilități clinice în domeniu, urmărindu-se în final obținerea unor beneficii de sănătate oro-dentară a copiilor și adolescenților, indiferent de statusul lor fizic și mental, cu impact net asupra îmbunătățirii calității vieții, inclusiv beneficii economice prin diminuarea cheltuielilor aferente tratamentelor stomatologice ulterioare.
     Precizând că, în 17 țări din Europa, pedodonția există ca specialitate distinctă, cu scopul declarat de a pregăti medici dentiști cu abilități clinice specifice în domeniu (Suedia, Islanda, Norvegia, Marea Britanie, Italia, dar și în țări foste comuniste, precum Croația, Slovenia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Slovacia), considerăm că alinierea la această tendință constituie un pas important către „europenizarea” asistenței medicale din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe