Newsflash
OPINII

O poveste englezească (2)

de Dr. Daniel FUDULU - mar. 14 2016
O poveste englezească (2)

Continuăm povestea colegului meu, dr. Daniel Fudulu, medic rezident în specialitatea chirurgie cardiovasculară în Anglia. În prima parte a articolului am vorbit despre înscrierea în GMC, aplicarea pentru diferite joburi și modul de organizare a pregătirii din perioada rezidențiatului în Marea Britanie. (Dr. Ștefan Gutue)

 
 
 

 

     După Core Surgery urmează cea mai competitivă etapă – intrarea în ST3 (Specialty Training Year 3). E începutul unui program de cinci ani (ST3–ST8), care duce în final la obținerea CCT (Certificate of Completion of Training). Astfel, după minimum nouă ani poți să ajungi consultant. Există și programe cuplate care se numesc run through ST1–ST8, dar numai pentru unele specialități. Aici dai interviu doar pentru ST1. Majoritatea rezidenților mai fac unul sau doi ani de fellowship după terminarea trainingului. Alții fac și cercetare (PhD, MD), cel mai des intercalat: fie între terminarea facultății și Foundation Programme, fie între acesta din urmă și Specialty Training.
     Un aspect surprinzător poate pentru cititor este al mobilității, nu la fel de comun în România. M-am mutat în aproape cinci ani de cinci ori (Burton on Trent, Birmingham, Cheltenham, Taunton, Bristol).
     În primul an, salariul era în jur de 2.000 de lire, îmi permitea un trai decent. Anual, salariul a crescut treptat, prin CT2 aveam aproximativ 2.900 de lire. Îți poți crește venitul făcând locum fie în spitalul unde lucrezi, fie, prin agenții de recrutare, în alte spitale. Ca SHO (Senior House Officer) poți fi plătit până la 50 de lire pe oră, dar din această sumă trebuie să plătești taxa (aproape jumătate). Nu este ușor să faci locum, pentru că se adaugă unui program deja încărcat de muncă și studiu.
     Chiria variază de la zonă la zonă. În Londra, evident că prețurile sunt foarte mari. Dar, în regiunile unde am locuit până acum, am plătit o chirie între 550 de lire și 800 de lire/lună pentru un apartament de două camere și un living room. Mâncarea costă în jur de 300 de lire pe lună de persoană, sigur cu variații în funcție de stilul tău de viață.
     Unele cursuri sunt destul de scumpe: Basic Surgical Skills costă în jur de 700 de lire, iar cel de Advanced Life Support (ALS) în jur de 300 lire. Pe lângă asta, taxa pentru portofoliul ISCP este în jur de 220 de lire anual. La acesta se adaugă și costul examenului pentru intrarea în Royal College of Surgeons partea A, 450 lire și partea B, 890 de lire. Dacă te mai duci la un curs de pregătire pentru Membership of Royal College of Surgeons (MRCS)s, ajungi ca mai tot examenul să te coste peste 2.000 de lire, cu condiția să îl treci din prima!
     În primul an din programul de fundamentare, am început de la zero, nu știam să pun nici măcar o branulă. În Anglia am învățat totul. Nu numai despre îngrijirea bolnavului din perioada pre- și postoperatorie, dar și despre cultura din NHS, cum să comunic cu colegii și bolnavii. Pe lângă chirurgie, am făcut și module de medicină care m-au ajutat să înțeleg complicațiile medicale la bolnavul chirurgical.
     Nu era ușor, îmi era dor de casă, de familie și mă simțeam destul de singur. Odată la una, două luni zburam acasă, chiar și pentru un weekend.
     Am terminat primul an cu punctaj maxim la evaluarea finală a competențelor. Așa am reușit să îmi aleg o rotație de chirurgie toracică, pentru anul următor, în cea mai mare secție din Anglia – Birmingham Heartlands Hospital.
     M-am mutat în Birmingham, într-un apartament destul de cochet din centru. Am făcut pneumologie, terapie intensivă și chirurgie toracică. De mare folos a fost stagiul de terapie intensivă în care am avut ocazia să pun peste 20 de catetere venoase centrale și să intubez. În gărzi făceam parte din echipa de resuscitare și trebuia să mă duc la fiecare stop cardiorespirator din spital și să mă preocup de calea aeriană. Mă pregăteam de stagiul de chirurgie toracică și de un alt mare hop, aplicația pentru Core Surgical Training. În stagiul de chirurgie toracică am intrat în contact cu unii dintre cei mai buni chirurgi toracici din Marea Britanie. Am asistat în nenumărate operații și am făcut peste 20 de pleurotomii minime. Au venit și interviurile pentru Core Surgery. Am avut două invitații la interviu și nu am reușit să iau niciunul. Eșecul meu a fost la stațiile de clinică, unde aș fi putut să fiu mult mai structurat și mai la obiect. Îmi amintesc că pentru prima oară m-am gândit la întoarcerea în țară.
     Totuși, nu m-am lăsat și am mers înainte cu gândul de a aplica în următorul an. Știam că drumul meu profesional este în chirurgia cardiotoracică. Întâmplarea a făcut să cunosc un chirurg cardiac român emigrat în Anglia, dr. Șerban Stoica. M-a încurajat să aplic la o poziție de un an pentru chirurgie cardiacă – Clinical Fellow ST1 (non-training) la Bristol Royal Infirmary. Acea mișcare avea să îmi schimbe cariera. Timp de un an am intrat în primele operații pe cord deschis atât la adult, cât și la copil.
     Operația pe care o făceam cel mai des era recoltarea de venă safenă pentru CABG (Coronary Artery Bypass Grafting). Alături de dr. Stoica, am făcut întâia mea sternotomie și am deschis pericardul pentru prima oară, un sentiment de neuitat. Treptat am realizat că mă îndepărtez de chirurgia toracică pură și mă îndrept către chirurgia cardiacă. Aici am văzut cei mai desăvârșiți și rafinați chirurgi.
     Cred că pentru a face o supraspecialitate precum chirurgia cardiotoracică trebuie început cu chirurgia generală. Trebuie să ai timp să digeri chirurgia cardiacă.
     În timpul șederii mele la Bristol mi-am dat examenul pentru MRCS, part A și am făcut o serie de cursuri importante precum ATLS (Advanced Trauma Life Support) sau BSS (Basic Surgical Skills).
     Cu un CV mai solid, multe cursuri, publicații și cu experiența unui interviu Core Training, am aplicat din nou în anul următor. Am luat. Deși nu am obținut o poziție cu tema de chirurgie cardiotoracică din Core Surgery, am luat un program de chirurgie generală (care nu era de refuzat), la Taunton.
     Am făcut trei luni de ortopedie. Până la sfârșitul stagiului, am făcut o hemiartroplastie de șold, skin to skin, cum spun englezii, evident supervizat. Apoi, m-am apucat de chirurgie vasculară, o specialitate mai apropiată de aria mea. Aici am făcut primele anastomoze vasculare. Am lucrat alături de o echipă de chirurgi fantastici. Se făcea școală, iar consultanții erau dornici să mă învețe. Eram lent cu anastomozele vasculare, dar mă așteptau să fac operația și independent până la capăt. Se ofereau să termine ei alte părți din operație precum pielea, ca eu să termin anastomoza.
     Gărzile de noapte erau foarte grele. Trebuia să acopăr patru departamente (chirurgia vasculară, urologia, chirurgia generală, ortopedia și ORL). Pe deasupra trebuia să supervizez și juniorii cu diverse probleme pe care le aveau pe secție. În timpul acestui an (2014) mi-am dat și MRCS part B, care a fost o mare încercare pentru mine.
     La final am ajuns, din doctor Fudulu, Mister Fudulu, membru al Royal College of Surgeons Edinburgh.
     MRCS constă în două părți. Part A este un examen grilă de aproape 4 ore. Part B este un examen de tip OSCE (Objective Structured Clinical Examination) cu 18 stații clinice care includ: anatomie, patologie chirurgicală, terapie intensivă, scenarii de comunicare cu bolnavul sau cu colegii, stații de anamneză, stații de examinări clinice și stații tehnice. E un examen greu, dar foarte pertinent pentru profesia de chirurg. Ai dreptul la patru încercări, apoi nu mai ai dreptul să îl dai și nu mai poți să faci chirurgie.
     La sfârșitul primului an de Core Training, mi-am luat ARCP-ul cu bine (Annual Review of Clinical Progression – o evaluare anuală a evoluției din perioada trainingului) și am reușit ca în anul doi să îmi aranjez încă șase luni de chirurgie cardiacă, în loc de chirurgie generală. Tot în acest an s-a născut fiica mea, Emma, de care sunt de asemenea foarte mândru.
     Am terminat Core Surgery Programme la 4 august 2015. În clipa de față sunt Registrar în chirurgia cardiacă. Fac demersuri să încep și un doctorat în științe medicale la Bristol University. Sper să am succes. Dacă nu reușesc, știu că nu o să renunț până nu o să obțin ce îmi doresc.
     Nu există rețete de succes când pleci din țară, nu există garanții, trebuie să îți asumi riscuri. Până acum acesta a fost drumul meu. Nu cred că plecarea din țară e o soluție pentru toți și este departe de a fi o soluție ideală. A fost o opțiune mai bună în cazul meu. Ideal, cel puțin profesional, era să mă fi născut în SUA, Anglia sau altă țară mai dezvoltată. Sau ca România să îmi ofere mai mult. E cert că fiica mea va avea un alt start aici și sper să înțeleagă eforturile familiei noastre de a veni aici.
     Vă doresc succes în profesia și specialitatea aleasă. Nu uitați că voi sunteți responsabili în cele din urmă pentru fericirea sau nefericirea voastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe