Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

O singură zi

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 30 aprilie 2021

Dacă sunteţi ca mine, în ultimul an, toate zilele au fost o singură zi. Ne-am făcut o rutină la început, în starea de urgenţă, ca să putem continua să lucrăm și să aibă cine să vadă și de copiii noștri fără să punem pielea bunicilor la bătaie.

Ne-am organizat rapid într-o rutină care să facă faţă volumului tot mai mare de muncă. Am renunţat la multe dintre lucrurile care ne făceau plăcere, ne spălau minţile după o zi lungă, pentru că n-a mai fost loc de ele.

        Am regăsit un nou echilibru, cât mai simplu, cu risc minim de destabilizare dacă ar fi de rău. Și acum nu mai putem ieși din el. Suntem supraechilibraţi. Parcurgem zilnic exact același drum, facem aceleași gesturi, doar pacienţii noștri diferă, însă ei tind să se organizeze în mase, mai curând decât în indivizi. Nu mai vedem pacienţi, ci grupuri mari de oameni, categorisiţi în funcţie de patologii sau de alte indicii.

        În timpul liber stăm mai mult prin case, cu copiii care fie fac o searbădă școală online, fie sunt într-o interminabilă și searbădă vacanţă. Nici ei nu mai sunt foarte tentaţi să iasă, nici măcar acum, când primăvara e în toi. Preferă să se uite în fascinanta strălucire a ecranelor tactile. Și cine mai știe dacă e bine, sigur, moral să ieși din casă, să te dai în leagăne într-un parc prăfuit din spatele blocului. E o dilemă etică spinoasă.

        Dacă sunteţi ca mine, nu vă mai gândiţi prea mult la viitor. Nici la trecut. De unde venim și încotro ne ducem. Simţim din plin lovitura când niște necunoscuţi ne huiduie pe stradă, dar, de fapt, cine suntem „noi”? Mai existăm ca întreg, mai există legături între noi?

        Decenii de conexiuni ierarhice și formalizate, de limbaj pseudoștiinţific ușor gângav au înlocuit relaţiile omenești firești. Colegul de lângă noi ar putea să moară, asistenta medicală poate să refuze vaccinul, și unde ne sunt mentorii din care ar trebui să descindem firul roșu care ne legitimizează misiunea? Toate aceste personaje sunt în alte lumi, în propriile
singurătăţi.

        Dacă sunteţi ca mine, sunteţi obosiţi. Dar nu spuneţi nimănui. Nimănui nu-i place să te văicărești. Mai mult ca oricând, omenirea are nevoie de oameni tari, invulnerabili, călăuze luminoase. Omenirea are nevoie de mituri și minciuni, sunt hrana ei de confort, cipsurile și bomboanele cu care își calmează nervii seara, la știri. Omenirea are nevoie de eroi pe care să-i calce în picioare.

         Când ești la ananghie, nu te gândești la viitor. Nu mai departe de ziua următoare. O zi la fel ca toate celelalte.

Etichete: rutina adaptare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.